Dobšinská desiatka pre Martina Bajčičáka

Sportnet|25. sep 2014 o 00:00

Bežecké preteky Dobšinská desiatka majú za sebou piaty ročník.

V minulú sobotu síce na štarte chýbali niektorí z avizovaných favoritov, no preteky na atmosfére nič nestratili. Časom 0:36:20,7 sa víťazom stal slovenský olympionik Martin Bajčičák.

DOBŠINÁ. Preteky v tomto roku prilákali viac ako stovku nielen vytrvalcov. Zároveň boli aj neoficiálnymi majstrovstvami rožňavského okresu v krose.

„Tohtoročná účasť bola 109 pretekárov. Vzhľadom na nepriaznivé počasie cez preteky a prelínanie ďalších pretekov v Tatrách hodnotím však účasť veľmi pozitívne. Ako aj minulý rok, už teraz sa k nám dostali pozitívne odozvy či už v osobnej, či eletronickej forme. Ľudia boli spokojní s pretekmi, občerstvením a najmä s atmosférou,“ začal riaditeľ pretekov Stanislav Holienčík. Rovnako ako v minulom roku, aj teraz sa s bežcami zahralo počasie.

„Päť minút pred štartom začalo pršať a po dobehnutí posledného pretekára dážď prestal. Z čoho sa nám stane asi tradícia. Pre samotných pretekárov nie je táto situácia vždy nevýhodou a mnohí si pochvaľovali, že vďaka dažďu bežia poriadny kros aj po blatistom teréne. Takýchto behov v našom okolí je už dnes málo,“ uviedol S. Holienčík.

„Asi jedinou nevýhodou tohto počasia je iba nižšia divácka účasť. Napriek tomu som bol príjemne prekvapený pri vybiehaní do ďalšieho okruhu, a takisto pri sa dobiehaní do cieľa, kde rezonovala značná divácka kulisa, čo každého pretekára poteší a ešte viac „nakopne“ do posledných metrov. Viacerí zúčastnení tréneri sa vyjadrili, že táto atmosféra je porovnateľná s najlepšími pretekmi tohto druhu na Slovensku.“

Vyhral Bajčičák

Víťazom sa stal bežec na lyžiach M. Bajčičák, ktorého trénerom je práve S. Holienčík. Prekvapilo ho víťazstvo jeho zverenca?

„Pred štartom sme boli dohodnutí s Martinom Bajčičákom, že preteky budú v rámci tréningu. Vyvinuli sa nakoniec tak, že toto jeho tempo prinieslo víťazstvo v piatom ročníku Dobšinskej desiatky,“ podotkol S. Holienčík.

Pôvodne boli avizovaní obhajca minuloročného víťazstva T. Sahajda, či dvojica ukrajinských bežcov. Nakoniec sa na štarte neobjavili.

„Ohlásení ukrajinskí bežci sa na preteky nedostali a doteraz nevieme prečo. Dobšinská desiatka sa nechce (a nepotrebuje) „biť“ o elitných bežcov v tomto regióne. Sú to preteky, ku ktorým si nájdu cestu tí, ktorí sa na nich naozaj chcú zúčastniť. Dovolím si povedať, že tak ceny pre víťazov, ako aj organizácia, sú na vysokej úrovni. Je iba na pretekároch, aby si zvážili, či sa u nás pretekov zúčastnia, alebo nie,“ povedal S. Holienčík.

Organizátori sa v každom ročníku snažia priniesť niečo nové. V tomto to bola rýchlejšia časomiera ako aj nová webová stránka.

„Obe priniesli požadovaný efekt. Príjemne som bol prekvapený z vysokej účasti v detských kategóriách a nadšením nielen detí, ale aj rodičov. Chcem poďakovať všetkým zúčastneným za vytvorenie perfektnej atmosféry tohto vydareného podujatia,“ uzavrel S. Holienčík.

Medzi ženami v absolútnom hodnotení zvíťazila N. Lapinová-Néč z Martina časom 0:43:06,8. V rámci majstrovstiev okresu Rožňava v krose medzi mužmi zvíťazil J. Haviarik (Rožňava) časom 0:39:11,5 a medzi ženami M. Smreková (LKVD Dobšiná) časom 0:51:23,1.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Dobšinská desiatka pre Martina Bajčičáka