Djokovič si nedáva pauzu, pomôže reprezentácii

Novak Djokovič
Novak Djokovič (Autor: SITA/AP)
SITA|6. júl 2011 o 09:21

Novak Djokovič nastúpi v súboji Srbska proti Švédsku. Vo štvrťfinálových zápasoch Davisovho pohára sa predstavia aj Jo-Wilfried Tsonga či Juan Martin Del Potro.

LONDÝN. Štvrťfinálové stretnutia Davisovho pohára budú bez Rafaela Nadala, Robina Söderlinga či Davida Nalbandiana, ale zato s Novakom Djokovičom v kádri obhajcov zo Srbska.

Čerstvý wimbledonský šampión a zároveň nový líder svetového rebríčka ATP Djokovič v pondelok oslavoval v Belehrade so 100 000 fanúšikmi, ale nevybral si voľno a odcestoval na sever kontinentu, kde doplní Viktora Troického, Janka Tipsareviča a deblového špecialistu Nenada Zimonjiča.

Domáci sa v zložení Michael Ryderstedt, Ervin Eleskovic, Robert Lindstedt a Simon Aspelin môžu spoliehať iba na veľký športový zázrak. Malým bolo prekonanie Rusov v marci v Borase.

Tipsarevič sa teší na priateľov

"Teším sa na ten zápas, ale aj spoločný čas strávený s chlapcami, pretože bez ohľadu na tenis patria medzi mojich najlepších priateľov. Navyše, v športovom zmysle máme dobrú šancu znova postúpiť už do semifinále. Aj po vlaňajšom celkovom úspechu stále pociťujeme nezmenenú motiváciu. Nevidím dôvod, pre ktorý by sme nemohli pridať ešte aspoň jeden triumf v tejto súťaži, ak nám bude slúžiť zdravie," povedal Tipsarevič pre internetovú stránku Davisovho pohára

V Európe je na programe aj duel Nemecko - Francúzsko (bilancia 2:6) na antuke v TC Weissenhof v Stuttgarte. Papierovo vyznieva v prospech hostí. Hostitelia nastúpia s kvartetom, ktoré v máji získalo düsseldorfský Svetový pohár tímov ATP: Florian Mayer, Philipp Kohlschreiber, Philipp Petzschner a Christopher Kas.

Francúzi aj s Tsongom a Monfilsom

Francúzi sa chystajú hrať v silnom zložení Gael Monfils, Richard Gasquet, Jo-Wilfried Tsonga a Michael Llodra. Krajina "galského kohúta" neprehrala s Nemeckom v Davis Cupe už od roku 1938, vlani zvíťazila v Toulone v 1. kole 4:1. Nemcov však teraz nabudil úspech v Záhrebe proti silným Chorvátom, ktorým nepomohol ani svetový rekord Iva Karloviča v rýchlosti podania (251 km/h).

"Určite to bude náročné. Nemecko má silných hráčov do dvojhry aj štvorhry. Navyše, bude mať výhodu domáceho prostredia. Pre mňa má Davisov pohár význam na úrovni grandslamového turnaja. Prípadný zisk trofeje teda patrí medzi priority mojej kariéry," vyhlásil Monfils. Petzschner povedal: "Podľa postavenia hráčov vo svetovom rebríčku sú Francúzi, samozrejme, favoritmi, ale nemecký tenis - mužský aj ženský - zažíva dobrý rok, my máme pekne silný tím, povzbudilo nás skvelé víťazstvo v Chorvátsku a myslím si, že aj teraz môžeme konkurovať."

Španielov povedú Ferrer s Verdascom

Šláger tejto fázy uvidí texaský Austin a Američania Andy Roddick, Mardy Fish, Bob Bryan a Mike Bryan sú vzhľadom na absenciu Nadala miernymi favoritmi proti šampiónom z ročníkov 2000, 2004, 2008 a 2009. Španielsko, ktoré ešte nikdy neuspelo v daviscupovom dueli na pôde USA, by mali zastupovať David Ferrer, Fernando Verdasco, Feliciano López a Marcel Granollers-Pujol. Spojené štáty majú vo vzájomnej histórii mierne navrch 5:4 po tom, ako v roku 2008 prehrali v semifinále v Madride.

USA najmä zásluhou Roddicka triumfovali v marci na horúcej pôde v Čile. Španielsko nezaváhalo v Belgicku, hoci Nadala si dovolila moderátorka miestneho rádia zobudiť ranným telefonátom do hotela, keď pri prepájaní úspešne predstierala, že je hráčovou matkou.

"Bez diskusie som vďačný za možnosť zahrať si v meste, v ktorom žijem," cituje web národnej asociácie USTA Roddicka, ktorý má v DP štatistiku 19:2 na tvrdom povrchu, resp. 20:4 v hale. "Bude to jedna z najnáročnejších predstaviteľných výziev, ale neľakáme sa jej, pretože vždy je pekné hrať pred 15 000 divákmi a proti kvalitným súperom," povedal Nadalov premožiteľ zo štvrťfinále januárových Australian Open Ferrer pre internetovú stránku národnej federácie RFET.

Argentínčanom sa vracia Del Potro

Do argentínskej zostavy sa po vynechaní vlaňajšieho programu vracia Juan Martín Del Potro. Juhoameričania aj s Juan Ignaciom Chelom, Juanom Monacom a Eduardom Schwankom by si na antuke v Parque Roca v Buenos Aires mali v premiérovom vzájomnom zápase poradiť s kazašskými reprezentantmi napospol ruského pôvodu Andrejom Golubevom, Michailom Kukuškinom, Jurijom Ščukinom a Jevgenijom Koroľovom. Domácim napokon chýba David Nalbandian, ktorý až za prah bolesti vydrel marcový triumf nad Rumunmi.

Duel Argentína - Kazachstan predsunuli o jeden deň pre konanie miestnych volieb, uskutoční sa teda vo štvrtok až sobotu. Argentínčania sú vo štvrťfinále jubilejný 10. rok v rade. Medzi elitou debutujúci Kazachstan v osemfinále zaskočil Česko v Ostrave.

Nominácie tenistov na zápasy štvrťfinále Davisovho pohára

ŠVÉDSKO (10. v rebríčku krajín podľa ITF) - SRBSKO (2.) / bilancia: 4:4 (všetko zápasy v ére bývalej Juhoslávie)

(Halmstad, Halmstad Arena, tvrdý povrch Latex-Ite v hale)

Švédsko: Michael Ryderstedt, Ervin Eleskovic, Robert Lindstedt, Simon Aspelin, kapitán: Thomas Enqvist

Srbsko: Novak Djokovič, Viktor Troicki, Janko Tipsarevič, Nenad Zimonjič, kapitán: Bogdan Obradovič

ARGENTÍNA (5.) - KAZACHSTAN (12.) / bilancia: 0:0

(Buenos Aires, Parque Roca, antuka vonku)

Argentína: Juan Ignacio Chela, Juan Martín Del Potro, Juan Monaco, Eduardo Schwank, kapitán: Modesto Vázquez

Kazachstan: Andrej Golubev, Michail Kukuškin, Jurij Ščukin, Jevgenij Koroľov, kapitán: Jegor Šaldunov

USA (6.) - ŠPANIELSKO (1.) / bilancia: 5:4

(Austin / Texas, Frank Erwin Center, tvrdý povrch Premier v hale)

Spojené štáty americké: Mardy Fish, Andy Roddick, Bob Bryan, Mike Bryan, kapitán: Jim Courier

Španielsko: David Ferrer, Fernando Verdasco, Feliciano López, Marcel Granollers-Pujol, kapitán: Albert Costa

NEMECKO (8.) - FRANCÚZSKO (4.) / bilancia: 2:6

(Stuttgart, TC Weissenhof, antuka vonku)

Nemecko: Florian Mayer, Philipp Kohlschreiber, Philipp Petzschner, Christopher Kas, kapitán: Patrik Kühnen

Francúzsko: Gael Monfils, Richard Gasquet, Jo-Wilfried Tsonga, Michael Llodra, kapitán: Guy Forget

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Djokovič si nedáva pauzu, pomôže reprezentácii