Djokovič do semifinále turnaja Masters v Miami, Clijstersová vypadla

Novak Djokovič
Novak Djokovič (Autor: TASR/AP)
TASR|31. mar 2011 o 08:15

Srbský tenista Novak Djokovič stále v roku 2011 v súťažnom zápase neprehral.

MIAMI. Srbský tenista Novak Djokovič stále roku 2011 v súťažnom zápase neprehral, vo štvrtok postúpil do semifinále turnaja ATP Masters v Miami po výhre 6:4, 6:2 nad juhoafrickým outsiderom Kevinom Andersonom. Zverenec Slováka Mariána Vajdu vyhral už 27. singlový zápas v sérii.

Medzi kvarteto najlepších postúpil aj Američan Mardy Fish po výhre nad Španielom Davidom Ferrerom 7:5, 6:2. Frustrovaný Ferrer vystrelil počas zápasu loptičku smerom k plačúcemu bábätku na tribúne, síce ho vôbec neohrozil, no zrejme môže čakať pokutu do ATP.

Clijstersová skončila

Druhú semifinálovú dvojicu dvojhry na turnaji WTA Sony Ericsson Open v Key Biscayne Miami na Floride (Premier Mandatory, dotácia 4,5 milióna USD, tvrdý povrch Laykold vonku) vytvorili Ruska Vera Zvonarevová a Bieloruska Viktoria Azarenková.

Zatiaľ čo turnajová trojka Zvonarevová vo štvrťfinále v súlade s prognózami zdolala Poľku Agnieszku Radwanskú nasadenú ako deviatu 7:5, 6:3, Azarenková sa postarala o prekvapenie. Turnajová osmička vyradila svetovú dvojku a obhajkyňu trofeje spred roka Kim Clijstersovú z Belgicka 6:3, 6:3.

Prvú semifinálovú dvojicu v miamskom Crandon Parku tvoria Ruska Maria Šarapovová (16.) a Nemka Andrea Petkovicová (21.).

Ruska Zvonarevová potvrdila postupom do semifinále konštatne vysokú výkonnosť. V tomto kalendárnom roku sa medzi najlepšie štyri hráčky zo siedmich turnajových účastí prebojovala štvrtýkrát (v Dauhe si pripísala 11. singlový titul v kariére) a v Miami si zahrá semifinále druhýkrát po roku 2008. Proti Radwanskej v závere prvého setu ratovala setbal esom a vzápätí otočila zo 4:5 na 7:5.

V druhom dejstve potom od stavu 1:2 získala päť zo šiestich hier a zaslúžene triumfovala za 94 minút 7:5, 6:3. "Som spokojná, lebo som si dokázala udržať vysokú koncentrovanosť počas celého stretnutia. Proti Agnieszke sa inak hrať ani nedá, ak chcete uspieť," konštatovala 26-ročná Moskovčanka Zvonarevová. Ak sa najlepšia ruská tenistka súčasnosti prepacuje až k turnajovému titulu v Miami, vystrieda Kim Clijstersovú na druhej priečke singlového rebríčka.

Belgická mamička Clijstersová nedokázala v poslednom štvrťfinálovom súboji už pod umelým osvetlením nadviazať na svoj famózny obrat z osemfinále, keď proti Ane Ivanovičovej otočila z 1:5 a 0:40 v treťom sete na konečných 7:6 (5).

Belgičanke sa nedarilo na podaní

Bývalá svetová jednotka podľahla niekdajšej juniorskej líderke rebríčka Azarenkovej 3:6, 3:6, keď až šesťkrát prepustila súperke svoje podanie a urobila dovedna 44 nevynútených chýb, z toho 8 dvojchýb. Za stavu 3:6, 1:5 Clijstersová ešte odvrátením dvoch mečbalov naznačila možnosť obratu, ale v podstate už len predĺžila zápas o dva gemy.

"Dnes to z mojej strany nebolo ono mentálne ani fyzicky," povzdychla si 27-ročná Clijstersová a ďalej pokračovala: "Posledné zápasy boli z môjho pohľadu fyzicky veľmi náročné a prejavilo sa to aj na mentálnej stránke. Mala som pocit, že mi chýba bojovný duch. Možno by som to uhrala proti nejakej inej hráčke, nie však proti Viktorii, ktorá je fyzicky veľmi dobre pripravená."

Azarenková v roku 2008 senzačne dokráčala v Key Biscayne v Miami až k turnajovému titulu, doteraz najväčšiemu úspechu svojej kariéry. Vlani ako obhajkyňa uhrala v osemfinále práve proti Clijstersovej len štyri gemy, teraz však víťazku ostatných dvoch grandslamových turnajov US Open a Australian Open druhýkrát zo šiestich vzájomných súbojov zdolala. "Vedela som, že Kim bude unavená, ale ona je veľká hráčka a bojovníčka. Preto som si nebola istá ani za stavu 6:3, 5:1 a 40:15. Som rada, že som to zvládla. Fyzicky som súperku napokon pretlačila," konštatovala 21-ročná Azarenková.

Semifinalistky Zvonarevová a Azarenková sa doteraz stretli vo vzájomnom dueli osemkrát a bilancia je jednoznačná - 6:2 v prospech Zvonarevovej. Ruská hráčka navyše všetkých šesť stretnutí vyhrala bez straty setu. "Musím byť v úderoch agresívna a nepopustiť v koncentrácii ani na chvíľku. Vera hrá možno v životnej forme. Bude to veľmi ťažké," uviedla Azarenková pred svojím druhým semifinále v Miami. "Odohrala som proti Viktorii niekoľko veľmi dobrých a náročných zápasov. Bude to určite veľká výzva," pridala názor Zvonarevová.

výsledky:

dvojhra - muži - štvrťfinále:

Mardy Fish (14-USA) - David Ferrer (6-Šp.) 7:5, 6:2

Novak Djokovič (2-Srb.) - Kevin Anderson (JAR) 6:4, 6:2

dvojhra - ženy - štvrťfinále:

Victoria Azarenková (8-Bielor.) - Kim Clijstersová (2-Belg.) 6:3, 6:3

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Djokovič do semifinále turnaja Masters v Miami, Clijstersová vypadla