Derby malo dva rozdielne polčasy

Žarko Pejovič. Posila Tatrana (na snímke uprostred) sa v derby zapísala poltuctom gólov.
Žarko Pejovič. Posila Tatrana (na snímke uprostred) sa v derby zapísala poltuctom gólov. (Autor: sita)
Sportnet|20. feb 2012 o 00:00

Hádzanárske derby síce nezaplnilo štvortisícové hľadisko prešovskej Mestskej haly, no aj tá vyše tisícka divákov sa nestačila čudovať, čo sa na ihrisku deje.

Hádzanárske derby síce nezaplnilo štvortisícové hľadisko prešovskej Mestskej haly, no aj tá vyše tisícka divákov sa nestačila čudovať, čo sa na ihrisku deje. Favorizovaný Tatran Prešov v súboji s 1. MHK Košice ťahal v prvom polčase za kratší koniec.

PREŠOV. Sedemnásobný majster v tejto časti akoby si ešte stále vychutnával historický klubový úspech, za aký je postup do štvrťfinále Pohára EHF v Tatrane Prešov považovaný.

A možno boli hráči myšlienkami niekde na ceste do Sarajeva, kam vyrazia na stredajší zápas SEHA League už dnes.

Faktom je, že Košičania z prešovskej letargie vyťažili nečakanú polčasovú výhru. Po zmene strán sa už ale „veci vrátili do normálu“.

Jedným z hráčov domáceho tímu, ktorý aj v prvom polčase príjemne prekvapil, bol Žarko Pejovič. Reprezentant Čiernej Hory je síce považovaný hlavne za spoľahlivého obranára, ale v derby s Košicami sa ukázal aj ako dobrý strelec. Práve on a srbský gólman Tatrana Svetislav Verkič do prestávky v domácom tíme jasne vyčnievali.

„Snažím sa odviesť svoju robotu v obrane aj v útoku,“ rozhovoril sa šesťgólový prešovský strelec. „Mám dôveru trénera, snažím sa čím skôr zohrať so spoluhráčmi. Chlapci v Tatrane sú naozaj výborní. Cítim, že mi chcú pomôcť čím prv sa čo najlepšie do zostavy zapracovať. Aj takýto zápas, aký sme odohrali s Košicami, by mi mal k tomu dopomôcť. Čo sa týka samotného zápasu, podľa mňa je mužstvo po predošlom náročnom programe a cestovaní dosť unavené. Navyše, po Marušákovi a Tumidalskom sa vážne zranil v odvetnom zápase Pohára EHF s dánskym Nordsjaellandom aj Drobňák. S Dánmi sme zahrali výborne, s Košicami na začiatku to bola priam katastrofa. Problém ale nevidím v hernej kvalite, ale skôr v našich hlavách, v koncentrácii na derby. Pravdou je, že ten začiatok pokazili. Prešov ale má nespornú kvalitu. Ak treba zabrať, tím sa zomkne a zlé na dobré otočí.“

V kabíne bolo rušno

V druhom polčase sa karta obrátila. Snaživé Košice už na Prešov, hrajúci zodpovednejšie a na vyššie obrátky, nemali.

„V kabíne bolo cez prestávku rušnejšie,“ prezradila zo španielskeho BM Anteguera novozískaná spojka Z. Pejovič.

„Dôrazne nám prízvukoval, aby sme konečne začali hrať hádzanú, na akú máme. Zlepšili sme obranu, menej faulovali a viac sa dostávali k rýchlym protiútokom. Predovšetkým týmito zbraňami sme zobrali vietor z plachiet nášmu súperovi.“ Prešovskí hádzanári dnes cestujú na stredajší zápas SEHA League s Bosnou Sarajevo. V domácom dueli vyhral Tatran nad majstrom Bosny a Hercegoviny o osem gólov. „Bosna má nevyspytateľný tím, ktorý neradno podceniť. Pravda, z mužstva odišlo viacero kvalitných hráčov. Klub ale má svoju históriu, medzery po odchodoch už zaplnil. Bude to určite nepríjemný súper, ktorého môžeme zdolať iba maximálne sústredenou hrou. Osobne verím, že Tatran aj v Sarajeve sa povezie na víťaznej vlne.“

Košice hrali do prestávky výborne

Kým Prešov doma začal derby zle, Košiciam sa darilo lepšie. „Prešov je už mužstvom, ktoré má svoje meno aj v hádzanárskej Európe. Vedeli sme teda, čo nás na jeho ihrisku čaká,“ tvrdil po zápase tréner Košičanov a čerstvý asistent reprezentačného trénera slovenských hádzanárov Ján Kolesár.

„Prvý polčas bol z našej strany vskutku veľmi dobrý. Taktické pokyny chlapci plnili príkladne, v obrane výborne pomáhali brankárovi. Nedokážeme si ale vysvetliť, čo sa stalo cez prestávku. Pritom sme hráčom prízvukovali, aby v nasadenom trende pokračovali. Žiaľ, zotrvali v ňom len asi päť minút. Vyrobili sme zbytočné chyby a Prešov nám razom gólovo odskočil. Potom ale prišla aj druhá fáza, keď Tatran sa ešte viac utrhol a do konca si už náskok kontroloval. Čakali sme, že nástup domácich príde, ale na druhej strane sme verili, že vyrovnanú partiu vydržíme hrať dlhšie. V obrane sme už neboli takí dôrazní, v útoku sa nám strelci vytratili. K tomu sa pridružili chyby, mnohé pochytali prešovskí brankári, výsledkom čoho je trinásťgólová prehra.“

Po vyhranom polčase sa ale Ján Kolesár pozeral na zápas triezvo. „O víťazstve v Prešove sme neuvažovali a ani toto slovo vopred nevyslovili. Naším cieľom bolo udržať krok čo najdlhšie. Vydržali sme ale iba polčas, v druhom po pár minútach to šlo s nami už dole vodou.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Derby malo dva rozdielne polčasy