Davisov pohár: Finále USA - Rusko v Portlande

SITA|26. sep 2007 o 15:45

NEW YORK 26. septembra (SITA, AP) - Finále Davisovho pohára 2007 tenisových reprezentačných družstiev mužov sa uskutoční v oregonskom Portlande v hale Memorial Coliseum, ktorá má na zápasy basketbalovej ...

NEW YORK 26. septembra (SITA, AP) - Finále Davisovho pohára 2007 tenisových reprezentačných družstiev mužov sa uskutoční v oregonskom Portlande v hale Memorial Coliseum, ktorá má na zápasy basketbalovej NBA deklarovanú kapacitu 12 888 divákov. Spojené štáty americké budú 30. novembra - 2. decembra hostiť Rusko. Typ povrchu zatiaľ nezverejnili. Druhým kandidujúcim mestom bol Winston-Salem v Severnej Karolíne. Pôvodne sa v predstihu o hostenie uchádzali aj San Diego a Oklahoma City.

Kapitán hostí Šamil Tarpiščev zažije zaujímavú situáciu. Ako prvý kormidelník v histórii môže získať počas jednej sezóny "šalátovú misu" i analogicky cenný Pohár federácie žien. Pre tohto charizmatického a často kontroverzne vnímaného prezidenta Ruskej tenisovej federácie i člena Medzinárodného olympijského výboru by cesta za oboma trofejami viedla cez triumf na americkej pôde.

Pred júlovým fedcupovým semifinále spôsobil Tarpiščev rozruch protestmi voči vízovej politike zaoceánskych úradov. Rusky napokon zvíťazili v Stowe vo Vermonte 3:2 a 15. - 16. septembra uspeli aj v moskovskom finále proti titul obhajujúcim Taliankam. Mužská "zborná", ktorá obhajuje vlaňajšie prvenstvo, si 21. - 23. septembra v semifinále v ruskej metropole poradila s nemeckým výberom 3:2, hoci po sobotňajšej štvorhre prehrávala 1:2 a nemala k dispozícii svojho pôvodného lídra Nikolaja Davydenka. Tím USA postúpil do finále prostredníctvom göteborského víťazstva 4:1 nad Švédskom.

Američania vedú v historickej bilancii nad Rusmi 2:1. Jedinú prehru utrpeli minulý rok v semifinále na moskovskom Olympijskom štadióne. Spojené štáty síce vyhrali Davisov pohár v rekordných 31 prípadoch, ale na ďalší úspech čakajú už od roku 1995, keď Pete Sampras doviedol družstvo k triumfu nad Ruskom v Moskve. Lístky na portlandské finále ročníka 2007 sa dostanú do predaja 15. októbra. Memorial Coliseum v minulosti bolo dejiskom daviscupového duelu v roku 1981 (v semifinále s Austráliou 5:0) a 1984 (v rovnakej fáze súťaže proti rovnakému súperovi 4:1).


Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Davisov pohár: Finále USA - Rusko v Portlande