VIDEO: Dážď a sneh panovali na belgickej klasike, do cieľa prišla len štvrtina cyklistov

Marc Hirschi na podujatí Valónsky šíp.
Marc Hirschi na podujatí Valónsky šíp. (Autor: TASR/AP)
TASR|17. apr 2024 o 17:02

V závere pretekov to vyzeralo na záverečný špurt, no britský cyklista zaskočil svojich konkurentov.

Valónsky šíp 2024

Výsledky (Charleroi - Huy, 198,6 km):

1.

Stephen Williams

Veľká Británia

Izrael-Premier Tech

4:40:24 h

2.

Kevin Vauquelin

Francúzsko

Arkea-B&B Hotels

+0 s

3.

Maxim van Gils

Belgicko

Lotto Dstny

+3 s

4.

Benoit Cosnefroy

Francúzsko

Decathlon AG2R La Mondiale

+6 s

5.

Santiago Buitrago

Kolumbia

Bahrajn-Victorious

+6 s

6.

Tobias Halland Johannessen

Nórsko

Uno-X Mobility

+10 s

HUY. Britský cyklista Stephen Williams vyhral 88. ročník klasiky Valónsky šíp.

Jazdec stajne Izrael-Premier Tech sa presadil v záverečnom stúpaní do cieľa a 198,6 km dlhú trasu zo Charleroi do mesta Huy zvládol za 4:40:24 hodiny.

Druhý finišoval Francúz Kevin Vauquelin (Arkea-B&B Hotels) a tretí skončil domáci Belgičan Maxim van Gils (Lotto Dstny).

VIDEO: Záver pretekov

Tradičná belgická klasika odštartovala v Charleroi v celkom priaznivom počasí, no podmienky sa čoskoro výrazne zmenili, teplota klesla k šiestim stupňom a pretekárov zmáčal dážď.

Chvíľami dokonca snežilo. Náročné podmienky i trať znamenali, že sa pelotón potrhal, množstvo pretekárov odstúpilo a do cieľa nakoniec prišlo len 44 zo 175 cyklistov.

Do úvodného úniku sa dostalo šesť pretekárov a ich snaha trvala až do méty 70 km pred cieľom, keď už poriadne zredukovaný pelotón dostihol posledných z nich.

V druhej polovici museli cyklisti zvládnuť štyrikrát slávny kopec Mur de Huy dlhý len 1,3 km, no s priemerným sklonom až 9,8%.

VIDEO: Náročné podmienky počas pretekov

Posledný prejazd bol zároveň cieľový. Útočilo sa aj na ďalších kopcoch a dobrý pokus predviedol 60 km pred cieľom Sören Kragh Andersen, ktorý si vytvoril minútový náskok.

Sólová jazda na čele ho však veľmi vyčerpala a 15 km pred páskou zvesil nohy. V závere sa už neútočilo a zdalo sa, že o triumf sa bude špurtovať.

Williams však vyštartoval v kopci asi 300 m pred páskou a svojím nástupom všetkých zaskočil. Stal sa tak prvým britským víťazom v histórii pretekov.

"Je to skvelé víťazstvo na Mur de Huy a som veľmi šťastný. Ale bol to naozaj tvrdý deň v ťažkom počasí. Veľmi mi pomohli tímoví kolegovia.

V závere všetci trochu spomalili a ja som videl, že to môžem využiť a spravil som si náskok. Je to výnimočný triumf," povedal v televíznom rozhovore.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»VIDEO: Dážď a sneh panovali na belgickej klasike, do cieľa prišla len štvrtina cyklistov