Klasiku Liége-Bastogne-Liége ovládli domáci cyklisti, zvíťazil Quick-Step

Remco Evenepoel.
Remco Evenepoel. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|24. apr 2022 o 16:38 (aktualizované 24. apr 2022 o 17:00)

Remco Evenepoel dosiahol 26. víťazstvo v kariére.

Liége-Bastogne-Liége 2022

1.

Remco Evenepoel

Belgicko

Quick-Step Alpha Vinyl

6:12:38 h

2.

Quinten Hermans

Belgicko

Wanty-Gobert

+ 48 s

3.

Wout van Aert

Belgicko

Jumbo-Visma

+ 48 s

4.

Daniel Felipe Martinez

Kolumbia

Ineos Grenadiers

+ 48 s

5.

Sergio Higuita

Kolumbia

Bora-Hansgrohe

+ 48 s

6.

Dylan Teuns

Belgicko

Bahrajn Victorious

+ 48 s

LIÉGE. Belgický cyklista Remco Evenepoel vyhral 108. ročník pretekov Liége - Bastogne - Liége. Jazdec stajne Quick-Step Alpha Vinyl sa presadil po samostatnom úniku a do cieľa 257,2 km dlhého monumentu prišiel v čase 6:12:38 h.

Druhý finišoval v špurte menšej skupiny domáci Quinten Hermans (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) a aj tretie miesto obsadil Belgičan Wout van Aert (Jumbo-Visma).

"Bolo to úžasné a veľmi ťažké. V protivetre bol náročné ísť stále naplno. Bol to dlhý deň, no asi môj najlepší na pretekoch celkovo," povedal víťaz.

V úvode sa odtrhla jedenástka

Už od štartu sa pokúšali o únik viacerí pretekári, po pár kilometroch sa oddelila pätica, ku ktorej sa postupne pridali ďalší šiesti pretekári.

Na čele tak išla jedenásťčlenná skupina - Bruno Armirail (Groupama-FDJ), Jacob Madsen (Uno-X), Fabien Doubey (TotalEnergies), Sylvain Moniquet, Harm Vanhoucke (Lotto-Soudal), Pau Miquel (Equipo Kern Pharma), Baptiste Planckaert (Intermarché-Wanty Gobert), Paul Ourselin (TotalEnergies), Marco Tizza, Kenny Molly a Luc Wirtgen (Bingoal Pauwels Sauces).

Po 50 kilometroch si vypracovali sľubný náskok šesť minút, no pelotón, na ktorého čele pracovali najmä jazdci Bahrajnu-Victorious, Jumbo-Visma, Movistaru a Bory, ich postupne začal sťahovať.

Sto kilometrov pred páskou sa náskok čelenej skupiny zmenšil na štyri a pol minúty a o ďalších tridsať už nemali k dobru ani tri minúty.

Alaphilippe odstúpil po páde

Pred nájazdom na kopec Col du Rosier prišlo k hromadnému pádu, ktorý rozdelil pelotón na niekoľko skupiniek.

Na zemi skončili medzi inými aj Romain Bardet (DSM), Rigoberto Uran (EF Education) i majster sveta Julian Alaphilippe (QuickStep Alpha Vinyl), ktorý so zraneniami odstúpil.

V hlavnej skupine zostalo približne 50 cyklistov vrátane Wouta van Aerta (Jumbo-Visma) a Remca Evenepoela.

Štyridsať kilometrov pred cieľom sa už začalo útočiť aj medzi favoritmi a náskok úniku sa znížil na minútu a pol. Na Côte de La Redoute necelých 30 km pred cieľom vyrazil dopredu Evenepoel a dokázal si vytvoriť niekoľkosekundový náskok. Postupne sa prepracoval až na čelo a krok s ním držal len Armirail z pôvodného úniku.

Pred posledným kategorizovaným kopcom Côte de la Roche-aux-Faucons mala dvojica k dobru pol minúty.

Evenepoel sa v stúpaní osamostatnil a mieril za 26. víťazstvom v kariére. Za ním sa vytvorila stíhacia skupina, ale jej spolupráca viazla a tak náskok domáceho pretekára neklesal.

Päť kilometrov pred páskou mal Evenepoel k dobru stále pol minúty a svoj únik nakoniec doviedol do víťazného konca.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Klasiku Liége-Bastogne-Liége ovládli domáci cyklisti, zvíťazil Quick-Step