Veľké prekvapenie na Vuelte. Záverečný špurt ovládol domestik zo Saganovho tímu

Geoffrey Soupe z tímu TotalEnergies po triumfe v 7. etape na pretekoch Vuelta 2023.
Geoffrey Soupe z tímu TotalEnergies po triumfe v 7. etape na pretekoch Vuelta 2023. (Autor: Twitter La Vuelta)
Sportnet, TASR|1. sep 2023 o 18:13 (aktualizované 1. sep 2023 o 18:55)

Nečakané meno svieti aj pri druhom mieste.

Vuelta a Espaňa 2023

7. etapa (Utiel - Oliva, 201 km):

1.

Geoffrey Soupe

Francúzsko

TotalEnergies

4:56:29 h

2.

Orluis Aular

Venezuela

Caja Rural - Seguros RGA

+ 0 s

3.

Edwards Theuns

Belgicko

Lidl - Trek

+ 0 s

OLIVA. Siedma etapa na pretekoch Vuelta a Espaňa 2023 priniesla veľké prekvapenie. Na rovinatej trase, ktorá merala 201 km, uspel v záverečnom špurte domestik z tímu TotalEnergies - Francúz Geoffrey Soupe.

Nečakaný výsledok podčiarkol aj druhý v poradí, majster Venezuely, Orluis Aular z tímu Caja Rural - Seguros RGA. Tretí bol Belgičan Edward Theuns z tímu Lidl - Trek.

Najväčší favorit a víťaz dvoch etáp z tohto ročníka - Austrálčan Kaden Groves - doplatil na stratu pozície v zákrute asi 500 m pred cieľom a skončil až piaty. Po príchode do cieľa bol poriadne nespokojný a krútil hlavou.

Víťazstvo Soupeho musela potvrdiť až cieľová fotografia, po ktorej prišiel výbuch veľkej radosti Francúza, ktorý dosiahol v 35 rokoch najväčší úspech svojej kariéry.

Na čele celkového poradia sa udržal Francúz Lenny Martinez z tímu Groupama-FDJ.

VIDEO: Záver 7. etapy na Vuelta 2023

"Je to neskutočné pre mňa i pre náš tím, pretože som tento rok ani nemal ísť na Vueltu. Alexis Vuillermoz však spadol na Tour de l’Ain a tak tím vybral namiesto neho mňa. Nemyslel som si, že dokážem vyhrať etapu, pretože špurt bol veľmi rýchly.

No dnes to bolo vo finále veľmi nervózne, veľa kruhových objazdov a ešte aj vietor. Je to víťazstvo na Grand Tour, takže je to veľmi špeciálne, ale aj veľmi prekvapujúce," povedal nečakaný víťaz.

Priebeh 7. etapy pretekov Vuelta 2023

Piatková etapa mala tranzitný charakter. Cyklisti sa počas nej presunuli do provincie Alicante a počas víkendu do provincie Murcia, kde ich v sobotu a nedeľu čakajú dve horské skúšky.

Profil bol v úvodnej polovici klesavý, keď sa pelotón dostal z nadmorskej výšky 800 metrov takmer na úroveň mora a druhá časť sa išla už po úplnej rovine.

Očakával sa tak hromadný dojazd, ktorý mohol narušiť len silný bočný vietor od mora, ale predpovede s ním nerátali.

Hneď po štarte sa odtrhli Jose Herrada (Cofidis) a Ander Okamika (Burgos-BH), no šprintérske tímy už nikoho ďalšieho do úniku nepustili.

Dvojica dostala priestor, no maximálne si vypracovala trojminútový náskok, po polovici trasy sa znížil na polovicu.

Etapa mala pokojný priebeh a cyklisti si dopriali oddychovejší deň pred náročným víkendom. Asi 65 km pred cieľom dostihol pelotón dvojicu v úniku a Herrada svoj pokus vzdal.

Okamika však nie a po ďalších desiatich kilometroch opäť zvýšil náskok nad minútu. Balík jeho sympatickú snahu ocenil a ešte mu doprial nejaký čas na výslní.

Na méte 40 km pred cieľom ho už však pohltil a začalo sa bojovať o pozície. Aj preto, že nasledovala rýchlostná prémia, na ktorej si prví traja rozdelili 6, 4 a 2 bonusové sekundy do celkového poradia.

Suverénne ju vyhral Kaden Groves (Alpecin), druhý bol Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost) a tretí Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), ktorý sa tak v GC priblížil na tri sekundy Remcovi Evenepoelovi (Soudal-QuickStep).

Záver bol opäť hektický a prišlo aj k niekoľkým pádom.

Priebežné poradie po 7. etape

1.

Lenny Martinez

Francúzsko

Groupama - FDJ

26:37:04

2.

Sepp Kuss

USA

Jumbo-Visma

+ 8 s

3.

Marc Soler

Španielsko

UAE Team Emirates

+ 51 s

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Veľké prekvapenie na Vuelte. Záverečný špurt ovládol domestik zo Saganovho tímu