Ak by som bol Pogačar, útočil by som už prvý deň, vraví Contador pre Sportnet

Alberto Contador.

Ak by som bol Pogačar, útočil by som už prvý deň, vraví Contador pre Sportnet

Alberto Contador. (Autor: REUTERS)
Alberto Contador.
Alberto Contador. (Autor: REUTERS)
Miloslav Šebela|3. máj 2024 o 08:00

Legendárny cyklista hodnotí šance pred Giro d'Italia.

Bol najsilnejším etapovým cyklistom po ére Lanca Armstronga. Vyhral všetky tri veľké etapové preteky. Po skončení kariéry sa ALBERTO CONTADOR dal na dráhu majiteľa cyklistického tímu.

Okrem toho je však aj odborníkom Eurosportu. Divákom a fanúšikom sa prihovára počas etáp a prináša zaujímavé postrehy. Aj počas nadchádzajúcich pretekov Giro d'Italia pozýva fanúšikov k obrazovkám. V tom ako preteky dopadnú má jasno.

"Za normálnych okolností sa Tadejovi Pogačarovi nik nemôže vyrovnať. Už po prvom dni môže byť lídrom," reagoval Contador. V rozhovore odpovedal na otázky Sportnetu.

V minulosti sa často hovorilo o vašom víťazstve na Gire 2008, na ktoré ste naskočili vlastne z dovolenky. Skutočne to bolo tak, že tím vás vtedy povolal priamo z pláže? 

Pamätám si to dokonale. Bolo to naozaj tak. Nikdy som to netajil. Tím Astana dostal podmienku, že ak sa dostane na štart Gira, musí ma zobrať. Pôvodne plánovali ísť s Andreasom Klodenom a Levim Leipheimerom. Mne volali, keď som ležal na pláži v Cádize. 

Mal som za sebou úspešnú prvú časť sezóny s účasťou na Malorke, Paríž - Nice, Okolo Baskicka a prakticky na všetkých pretekoch som dosiahol víťazstvá. 

Musel som prerušiť dovolenku, vrátiť sa domov a o štyri dni neskôr som odišiel na Giro. Tím mi navrhol, že po siedmich etapách odstúpim. Lenže ja som vnímal, že sa postupne cítim lepšie a lepšie.

Od 5. etapy som mal aj dobré umiestnenia a zavolal som Johanovi Bruyneelovi a povedal som mu, že chcem počkať na časovku. Po nej som už bol prakticky vo vedení. Znovu som mu volal a vravím: Stiahli ste ma na preteky, je mi ľúto, ale pôjdem až do Milána.

Všetky plány sa zrazu zmenili. Na preteky prišli aj iní športoví riaditelia ako Bruyneel a Allain Gallopin, pretože vedeli, že bojujem o víťazstvo. A našťastie sa mi to aj podarilo. 

VIDEO: Alberto Contador počas Giro d'Italia 2008

Giro pravidelne ponúka spektakulárne etapy. Ak by ste mali možnosť navrhnúť jednu z etáp. Ako by vyzerala a aké stúpania by ste zvolili? 

Vybral by som dlhú etapu, približne 220-230 km, a dal by som do nej asi tri horské stúpania. Niektoré by boli skutočne náročné. Určite by som zaradil Monte Zoncolan.

Keď máte taký veľký sklon, aký je na Zoncolane, vždy sú medzi jazdcami veľké rozdiely. Na druhej strane, keď máte sklon 6-8 percent, je komplikovanejšie urobiť rozdiel. Takže Zoncolan by som určite dal ako cieľové stúpanie. 

Pri pohľade na štartovú listinu sa javí, že Tadej Pogačar je najväčším favoritom na víťazstvo. Môže ho niekto potrápiť alebo zdolať? 

Za normálnych okolností sa mu nik nemôže vyrovnať.

Teda pokiaľ nebude mať technické problémy, neochorie alebo nebude mať pád. Čo sa dúfam nestane. Ak ho nakoniec niekto zdolá, bude to len zásluha toho súpera. O tom ako sa bude jazdiť, si myslím, že sa pôjde naplno. 

Verím, že už po prvom dni môže byť lídrom. Ak na Col de la Maddalena čo je 6-kilometrové stúpanie so sklonom 7,4 % sklonom, pôjde skôr opatrne.

Ak by som bol ja Pogačar, a to hovorím z pohodlia môjho domu a nie s fantastickými nohami a s pripraveným bicyklom v Taliansku, tak by som si povedal: Prečo by som nemohol vyhrať už v prvý deň... Ak berieme do úvahy aj Tour de France, možno má záujem minimalizovať úsilie, najmä v poslednom týždni. 

V tíme Ineos zaznela úvaha, že ak by Pogačar chcel, môže tento rok vyhrať všetky etapy Gira. Je v tom nejaký zámer preniesť naňho tlak alebo vyzdvihnúť jeho pozíciu, že mu nik nemôže konkurovať? 

Tvrdiť, že Pogačar môže vyhrať všetky etapy, je prehnané. Môže vyhrať veľa etáp? Áno, myslím si, že to dokáže. Ale musíme si uvedomiť, že na šprinty máme skvelých špecialistov, ako sú Kaden Groves, Caleb Ewan, Fernando Gaviria, Fabio Jakobsen, Jonathan Milan, ktorí sú veľmi silní...

Môže získať veľa etáp, ale nie všetky. Musíte brať do úvahy veľmi dôležitý faktor, že sa pokúsi o double Giro - Tour.

Do akej miery má Tadej Pogačar záujem bojovať o všetky etapy? V zásade, ak myslíte na double, každé úsilie, ktoré navyše vynaložíte, vás niečo stojí.

Uvidíme, ako sa k tomu postaví. Je pravda, že Pogačar je veľmi agresívny jazdec, je ťažké ho zastaviť. Ale keď rozmýšľame v dlhodobom horizonte, môže byť zaujímavé, ako svoje sily rozloží.

Počas svojej kariéry ste si dvakrát vyskúšali double Giro - Tour. V oboch prípadoch ste na Gire zvíťazili a potom ste na Tour skončili piaty. Z vlastných skúseností, čo by ste poradili Pogačarovi, aby sa mu podarilo zvíťaziť na oboch? 

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Ak by som bol Pogačar, útočil by som už prvý deň, vraví Contador pre Sportnet