Senzácia na MS. Künga o vytúžený titul v časovke obral mladý Nór

Majster sveta v časovke Tobias Foss, strieborný Stefan Küng a bronzový Remco Evenepoel.
Majster sveta v časovke Tobias Foss, strieborný Stefan Küng a bronzový Remco Evenepoel. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|18. sep 2022 o 09:00

Bronzovú medailu získal víťaz nedávnej Vuelty.

MS v cestnej cyklistike 2022

Časovka mužov (Wollongong - Wollongong, 34,2 km):

1.

Tobias Foss

Nórsko

40:02 min

2.

Stefan Küng

Švajčiarsko

+ 3 s

3.

Remco Evenepoel

Belgicko

+ 9 s

4.

Ethan Hayter

Veľká Británia

+ 40 s

5.

Stefan Bissegger

Švajčiarsko

+ 47 s

6.

Tadej Pogačar

Slovinsko

+ 48 s

WOLLONGONG. Nórsky cyklista Tobias Foss všetkých prekvapil. V austrálskom Wollogongu sa prvýkrát v kariére stal majstrom sveta v časovke.

Jazdec tímu Jumbo-Visma, s ktorým sa možno počítalo na umiestnenie v Top 10, dosiahol čas 40:02,78 min a žiaden z jeho súperov ho nedokázal prekonať.

Pre Fossa je to len štvrté víťazstvo v kariére, pričom doteraz sa tešil výlučne iba na domácich šampionátoch, kde získal v tejto sezóne titul v časovke a vlani v časovke aj hromadných pretekoch.

Do profesionálneho pelotónu vstúpil po triumfe na Tour de l'Avenir v roku 2019, čo je kratšia "Tour de France" pre pretekárov do 23 rokov.

"Mám pocit, že som sa ešte neprebudil z tohto sna. Počas časovky som sa cítil dobre, mal som dobré nohy, ale vyhrať? Musím si to ešte poriadne uvedomiť.

Nepovedal by som, že som nejaký extra sebavedomý pretekár, ale mal som pocit, že som tam dnes nechal všetko a že to môže dobre dopadnúť. Bola to trať, na ktorej sa nedalo odpočívať. Bolo tam všetko, stúpania, technické pasáže.

Hovoril som si, že keby som bol v Top10 bol by som spokojný. Veril som si aj na najlepšiu päťku, ale mať dúhový dres je úžasné," povedal v prvom televíznom rozhovore. Foss je historicky prvý Nór, ktorý získal medailu v tejto disciplíne.

Nórsky cyklista Tobias Foss sa stal majstrom sveta v časovke v roku 2022.
Nórsky cyklista Tobias Foss sa stal majstrom sveta v časovke v roku 2022. (Autor: TASR/AP)

Bývalý dvojnásobný majster Európy Stefan Küng predviedol fenomenálny výkon, na poslednom medzičase viedol o 11 sekúnd, ale napokon skončil tesne druhý.

Opäť raz mal veľkú smolu. Vlani na olympijských hrách mu ušla medaila o pár desatín, rovnako tesne nedávno prišiel o možný hetrik na európskom šampionáte a teraz mu chýbali na zlato necelé tri sekundy.

Poradie na stupňoch víťazov doplnil Belgičan Remco Evenepoel, ktorý minulý týždeň spečatil svoje celkové víťazstvo na španielskej Vuelte.

Talian Filippo Ganna mohol pomýšľať na víťazný hetrik, na prvom medzičase bol v kontakte s najlepšími, ale následne začal strácať a nezískal ani medailu. Jazdca tímu Ineos Grenadiers napokon klasifikovali až na siedmom mieste.

Veľkú smolu mal Ethan Hayter. Dvadsaťšesťročnému Britovi spadla reťaz a obsadil štvrté miesto. Ak by nemusel meniť bicykel, mohol útočiť na cenné kovy.

Slováci v časovke neštartovali. Sústredia sa na preteky s hromadným štartom, kde sa okrem bratov Saganovcov predstavia aj Matúš Štoček a Marek Čanecký.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Senzácia na MS. Künga o vytúžený titul v časovke obral mladý Nór