Hrozilo, že sa vôbec neodštartuje. V Poprade zvíťazil najväčší favorit

Belgický šprintér Tim Merlier vyhral druhú etapu Okolo Slovenska 2023.
Belgický šprintér Tim Merlier vyhral druhú etapu Okolo Slovenska 2023. (Autor: Soňa Niková)
Sportnet, TASR|14. sep 2023 o 14:25 (aktualizované 14. sep 2023 o 16:05)

Tím Soudal - Quick Step vyhral aj druhú etapu.

Okolo Slovenska 2023

2. etapa (Prešov - Poprad, 143,9 km):

1.

Tim Merlier

Belgicko

Soudal - Quick Step

3:25:53 h

2.

Cess Bol

Holandsko

Astana Qazaqstan

+ 0 s

3.

Colby Simmons

USA

Jumbo-Visma

+ 0 s

4.

Alberto Bruttomesso

Taliansko

Friuli ASD

+ 0 s

5.

Daniel Skerl

Taliansko

Friuli ASD

+ 0 s

6.

Iúri Leitao

Portugalsko

Caja Rural-Seguros

+ 0 s

7.

Lukáš Kubiš

Slovensko

Dukla Banská Bystrica

+ 0 s

20.

Matúš Štoček

Slovensko

ATT Investments

+ 0 s

POPRAD. Druhá etapa pretekov Okolo Slovenska bola síce najkratšia, no mnohí cyklisti ju možno označia za najnepríjemnejšiu celého 67. ročníka.

Na štarte v Prešove veľmi husto pršalo, divákov bolo menej a cyklisti sa po tradičnom zápise radšej rýchlo ponáhľali späť do tímových autobusov.

Dokonca hrozilo, že sa vôbec nebude pretekať.

"Vyzeralo to veľmi zle. Jeden športový riaditeľ z tímu World Tour dokonca prišiel s tým, že by etapa mala byť neutralizovaná a vôbec by sa nešlo.

Hlavný rozhodca zo Švédska, ktorý má množstvo medzinárodných skúseností však povedal, že to je ich práca a musia pretekať. Protokol o extrémnom počasí nebol naplnený," uviedol Lukáš Timko z portálu cycling-info.sk.

Počasie sa následne umúdrilo a až na pád Eduarda-Michaela Grosua (HRE Mazowsze Serci Poland), ktorý musel odstúpiť z pretekov, nenastali komplikácie.

Podľa očakávania sa rozhodovalo v špurte hlavného pelotónu, pričom posledné kilometre boli pomerne technické so zákrutami a zúženou vozovkou.

V špurte s prehľadom uspel najväčší favorit Tim Merlier, ktorý tak vybojoval pre tím Soudal - Quick Step druhé víťazstvo na Okolo Slovensko 2023.

Na druhom mieste prišiel do cieľa Cees Bol (Astana-Qazaqstan) a tretí skončil Colby Simmons (Jumbo-Visma). Na čele celkového poradia sa udržal s veľkým náskokom Francúz Rémi Cavagna.

Priebeh 2. etapy pretekov Okolo Slovenska 2023

Štvrtková etapa mala kopcovitý charakter opäť s troma rýchlostnými a štyrmi vrchárskymi prémiami, vrátane stúpania na Branisko. V druhej časti sa nachádzali nehodnotené kopce, ktoré mohli potrápiť šprintérov.

Cyklistom na štarte robil problémy dážď a oproti prvému dňu boli aj nižšie teploty. Napriek pokusom o únik prišiel balík pokope na prvú horskú prémiu Široké (3. kat., 0,8 km, 6,9%) a o body bojovali pretekári z hlavnej skupiny.

Belgičan Tim Declercq počas druhej etapy Okolo Slovenska 2023.
Belgičan Tim Declercq počas druhej etapy Okolo Slovenska 2023. (Autor: Ján Melicher)

Zvíťazil Jevgenij Fedorov (Astana-Qazaqstan), ktorý získal tri body.

Pred druhým kopcom Branisko (3. kat., 4,3 km, 3,9%) sa vytvorila vpredu trojčlenná skupina Thibaut Pinot, Charles-Etienne Chretien a Javier Serrano Rodriguez. Tri body do vrchárskej súťaži získal skúsený Francúz.

K vedúcej skupine sa pripojil aj Slovák Lukáš Kubiš. Únik si však nevedel vytvoriť väčší náskok a balík ich za obcou Žehra dostihol.

Krátko na to nastúpil Jaka Primožic. Pridali sa k nemu Erik Fetter, Ricardo Lucca, Sebastian Schönberger a Jakub Otruba a táto pätica využila spomalenie pelotónu a vytvorila si vyše minútový náskok.

Horskú prémiu Levočský vrch (3. kat., 3,2 km, 4%) vyhral Rakúšan Schönberger a získal tri body. O dva kilometre neskôr v Levoči prišli cyklisti na rýchlostnú prémiu. Prvý ju prešiel Otruba, pripísal si šesť bodov a tri bonifikačné sekundy.

Na záverečnom kopci Dravce (3. kat., 4,1 km, 3,9%) bol opäť prvý Schönberger a tak sa v boji o bodkovaný dres dostal na druhé miesto. Líder horskej súťaže po druhom dni zostal Milan Vader (Jumbo-Visma).

Cyklisti bojovali v druhej etape Okolo Slovenska 2023 s nepriaznivým počasím.
Cyklisti bojovali v druhej etape Okolo Slovenska 2023 s nepriaznivým počasím. (Autor: Ján Melicher)

Únik zvyšoval svoj náskok, 69 kilometrov pred cieľom mal dve minúty k dobru. Druhú rýchlostnú prémiu v Kežmarku vyhral opäť Otruba.

Balík však následne zrýchlil a mal už len minútové manko. Záverečnú rýchlostnú vyhral Primožič a získal šesť bodov a tri bonifikačné sekundy.

Pelotón prišiel na prémiu v Poprade so stratou 20 sekúnd. Z vedúcej skupiny vypadol Otruba, desať kilometrov pred cieľom v úniku zaútočil Primožic.

Pelotón ho tritisíc metrov pred cieľom dostihol a o víťazovi rozhodol špurt. Najrýchlejší v ňom bol Belgičan Merlier pred Bolom.

Tim Merlier sa stal víťazom 2. etapy pretekov Okolo Slovenska 2023.
Tim Merlier sa stal víťazom 2. etapy pretekov Okolo Slovenska 2023. (Autor: Ján Melicher)

Spomedzi domácich pretekárov bol najlepší Lukáš Kubiš. Líder banskobystrickej Dukly finišoval siedmy. Na Matúša Štočeka však nezískal žiadne sekundy, a tak si úradujúci majster udržal dres pre najlepšieho Slováka.

"Snažil som sa, čo najviac dostať dopredu. Tento záver som poznal do detailu, keďže som si ho bol prejsť minulý týždeň.

Bola to pre mňa výzva presadiť sa. Možno som zostal trochu viac na vetre, ale siedme miesto je fajn," povedal Kubiš akreditovaným médiám.

Priebežné celkové poradie po 2. etape

1.

Rémi Cavagna

Francúzsko

Soudal - Quick Step

7:09:04 h

2.

Mulu Kinfe Hailemichael

Etiópia

Caja Rural - Seguros RGA

+ 1:55 min

3.

Kasper Asgreen

Dánsko

Soudal - Quick Step

+ 2:16 min

4.

Milan Vader

Holandsko

Jumbo-Visma

+ 2:22 min

5.

Stefan Küng

Švajčiarsko

Groupama - FDJ

+ 2:23 min

6.

Bart Lemmen

Holandsko

Human Powered Health

+ 2:25 min

18.

Matúš Štoček

Slovensko

ATT Investments

+ 5:29 min

21.

Lukáš Kubiš

Slovensko

Dukla Banská Bystrica

+ 5:31 min

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Hrozilo, že sa vôbec neodštartuje. V Poprade zvíťazil najväčší favorit