Chýbať budú Van Aert aj Pogačar. Dosiahne Van der Poel na Okolo Flámska tretí triumf?

Mathieu van der Poel.
Mathieu van der Poel. (Autor: TASR/AP)
SITA|30. mar 2024 o 14:15

Holanďan si z piatich účastí doteraz pripísal dve prvé, dve druhé a jedno štvrté miesto.

BRATISLAVA . Je to už osem rokov, čo Peter Sagan ušiel všetkým súperom na ikonickom Paterbergu a v dúhovom drese majstra sveta vyhral stý ročník pretekov Okolo Flámska.

Slovenský fenomén už v profipelotóne cestných cyklistov nie je. A v tom, ktorý sa v nedeľu vydá v ústrety 271 km na jednej z najprestížnejších jarných klasík, budú chýbať aj vlaňajší víťaz Slovinec Tadej Pogačar a po čerstvom páde doráňaný Belgičan Wout van Aert.

Viacerí odborníci sa preto zhodujú, že najväčším favoritom na víťazstvo bude Holanďan Mathieu van der Poel. Úradujúci majster sveta v drese tímu Alpecin-Deceuninck vyhral Okolo Flámska v rokoch 2020 a 2022 a má šancu dosiahnuť víťazný hetrik v párnych rokoch.

Uspeje v drese majstra sveta?

Päťnásobný svetový šampión v cyklokrose je dosiaľ na týchto mimoriadne sledovaných pretekoch so štartom v Antverpách a cieľom v Oudenaarde mimoriadne úspešný. Z piatich účastí si tam pripísal dve prvé, dve druhé a jedno štvrté miesto.

Ak zvíťazí aj tento rok, stane sa len šiestym cyklistom, ktorý to zvládne v drese majstra sveta. Do päťky dúhových prominentov patrí, pochopiteľne, aj Sagan.

Trikrát víťazné Flámsko si do svojich športových životopisov zapísal dosiaľ iba poltucet jazdcov: Achiel Buysse, Eric Leman, Johan Museeuw, Tom Boonen, Fiorenzo Magni a Fabian Cancellara.

"Budem jazdiť tak, aby som bol úspešný, ale vyhrať tieto preteky nikdy nie je ľahké. Nedávne víťazstvo na prípravnej klasike E3 Saxo Classic v Harelbeke mi zdvihlo sebavedomie. Vo Wevelgeme som však už nemal také nohy v závere a Mads Pedersen bol silnejší. Bolo to po dvoch dňoch celkom logické," citovala Van der Poela tlačová správa tímu Alpecin-Deceuninck.

Neúčasť na klasike vyhodnotil ako správnu

Dvadsaťdeväťročný Holanďan s dynamitom v nohách spätne vyhodnotil ako správne, že sa nezúčastnil na ďalších prípravných pretekoch Dwars door Vlaanderen, kde sa zranili viacerí špičkoví pretekári na čele s Woutom van Aertom a Jasperom Stuyvenom.

"Nikdy sa už nedozvieme, či by som sa zaplietol do pádu aj ja a niesol by som následky. Každopádne je veľmi smutné, keď sa niekto dva mesiace teší na Flámsko, časuje formu a nakoniec sa ocitne na vedľajšej koľaji. Rozhodne to svojim súperom neprajem. Radšej by som bol, keby boli v pelotóne, lebo rád si meriam sily s najlepšími a takto je na mojich pleciach o čosi väčší tlak," reagoval Van der Poel na zranenia Van Aerta a Stuyvena.

Taktika bude ako vždy prispôsobená vývoju pretekov. Všeobecne platí, že sa treba držať v prednej časti pelotónu a reagovať na úniky silných jazdcov.

"Dopredu k tomu nemôžem veľa povedať. Závisí to od toho, ako sa vyvinú preteky. Samozrejme, prevezmem svoju zodpovednosť, ale Visma-Lease a Bike a Lidl-Trek zostávajú silnými súpermi," dodal Van der Poel podľa webu Sporza.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Chýbať budú Van Aert aj Pogačar. Dosiahne Van der Poel na Okolo Flámska tretí triumf?