Kuss si udržal dres lídra, ale je pod tlakom kolegov. Nie je to voči nemu fér, vraví legenda

Líder Vuelty Sepp Kuss.
Líder Vuelty Sepp Kuss. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|13. sep 2023 o 18:40

Prajem mu, aby Vueltu vyhral, tvrdí Vingegaard.

ALTO DE L’ANGLIRU, BRATISLAVA. Ak by cyklistické peklo existovalo, mohlo by pripomínať údel pretekárov na Alto de l’Angliru (1558 m). Šliapete do pedálov z celej sily, snažíte sa a máte pocit, že ste na mieste.

V niektorých miestach sa totiž posúvate viac vertikálne. Miestami sa zdá, že cesta, ktorú Španieli v Andalúzii postavili, mieri niekam do neba. Cesta sa veľmi rýchlo stráca v hmle a oblakoch. 

„Keď som sa pozrel na tachometer, zistil som, že idem rýchlosťou 8 kilometrov za hodinu. A to som vybojoval 6. miesto. Toto je brutálne stúpanie,“ spomínal na etapu na Angliru spred troch rokov Dan Martin. 

K víťazom pribudol Roglič

Už úvod stúpania je náročný, no až posledných šesť kilometrov je krutých. 

„Tam začínajú pasáže s 20-percentným sklonom. Ak je cesta, čo i len trochu mokrá, je nemožné šliapať zo sedla, pretože sa vám kolesá budú kĺzať,“ opisoval Alberto Contador. 

V roku 2002 tu v 15. etape v daždi uviazli v strmej pasáži sprievodné autá. Kolesá sa im šmýkali, rozbehnúť sa nedokázali. Nechtiac zablokovali cestu a cyklisti mali problém ich obísť. Niektorí spadli, k pretekárom, ktorí mali mechanický problém sa nedostali autá. Bol to chaos.  

Na dlhých etapových pretekoch ťažko hľadať náročnejšiu prekážku ako je toto stúpanie. Pritom výškou neohúri. Angliru má nadmorskú výšku 1558 metrov. 

Na vrchole je veľká tabuľa s menami víťazov. Etapové víťazstvá tu vybojovali Gilberto Simoni, Roberto Heras, Wout Poels či Alberto Contador.

V stredu k nim pribudol Primož Roglič. 

Kuss: Aj ja chcem svoju šancu

Ale cieľom prešiel bez veľkého víťazného gesta. Na jeho zadnom kolese bol nalepený Jonas Vingegaard. Cez cieľ prefrčali ako nič. O pár sekúnd za nimi prešiel aj Sepp Kuss. Trojica Jumbo-Visma si v cieli pogratulovala. 

Prvé tri miesta obsadili aj v etape s cieľom na Tourmalete. Prvé tri miesta im patria aj v celkovom poradí. Červený dres má stále pretekár, od ktorého by to čakal málokto. Američan Kuss. 

 „Nečakal som, že by som tu mohol byť v takejto pozícii, a to je na tom to pekné. Prišiel som bez veľkých očakávaná, a zrazu mám na sebe tento krásny dres. Objavil som novú úroveň sebadôvery a pretekárskeho inštinktu. Je to aj pre mňa niečo nové,“ usmieval sa v cieli Kuss. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Kuss si udržal dres lídra, ale je pod tlakom kolegov. Nie je to voči nemu fér, vraví legenda