Vodič Quick-Stepu spôsobil pád, Alaphilippe sa zvíjal od bolesti

Francúzsky cyklista Julian Alaphilippe v drese majstra sveta.
Francúzsky cyklista Julian Alaphilippe v drese majstra sveta. (Autor: Reuters)
Miroslav Kováčik|13. apr 2022 o 20:50 (aktualizované 13. apr 2022 o 22:30)

Stalo sa mi to prvýkrát, priznal Geert Van Bondt.

BRATISLAVA. Do cieľa belgickej klasiky Brabantský šíp zostávalo 21 kilometrov, keď cyklisti vstupovali do záverečného okruhu. Ako prvá preťala priestor cieľa vedúca sedemčlenná skupina, pelotón strácal minútu. 

V početnej skupine bolo približne 40 cyklistov, ktorí pokryli najmä pravú časť vozovky. O niekoľko sekúnd sa však zbytočne ocitli v nebezpečí. 

Po ľavej strane sa okolo nich snažilo prejsť vozidlo tímu Quick-Step Alpha Vinyl. Tento manéver spôsobil pád viacerých cyklistov, medzi ktorými bol aj dvojnásobný majster sveta a líder belgického tímu Julian Alaphilippe. 

Práve Francúz s dúhovým dresom sa na zemi zvíjal od bolesti. Držal sa za ľavú ruku. Potom nasadol na náhradný bicykel a kontroloval svoje zranenia.

Po chvíli jazdy s tímovým kolegom Driesom Devenynsom však z bicykla opäť zosadol. Preteky nedokončil, rovnako ako napríklad aj Talian Giovanni Aleotti (Bora-Hansgrohe), ktorý tiež doplatil na manéver vodiča.

Belgický športový portál sporza.be následne informoval, že za volantom bol športový riaditeľ Quick-Stepu Geert Van Bondt. Aj on sa k situácii vyjadril:

"Vedúca skupina mala náskok jednej minúty. Ineos a tiež my sme dostali znamenie, že je povolené prejsť dopredu za vedúcou skupinou.

V cieľovom priestore sme zatrúbili na jazdcov, išlo to celkom dobre. Až pokiaľ sa jeden pretekár otočil a išiel trochu mimo 'svoju čiaru'. Narazil do nášho auta a potom to už skutočne nie je sranda.

Chápem, že jazdec povie, že sme tam nemali byť, ale naša zodpovednosť bola byť vpredu, ak by sa Remcovi (Evenepoelovi, pozn.) niečo stalo. V aute sedím už desať rokov a niečo takéto sa mi stalo prvýkrát," povedal Van Bondt.

Športový riaditeľ Quick-Stepu dostal pokutu 2000 švajčiarskych frankov.

"Je to mimoriadne nepríjemné. Najmä preto, že sa to stalo práve Geertovi. Každý vie, že nie je nebezpečný vodič. Musíme si to nechať prejsť hlavou, ale neskôr určite zavoláme dotknutým jazdcov, ktorí spadli, a ospravedlníme sa im," dodal pre wielerflits.nl spolujazdec Klaas Lodewyck.

Zaujímavosťou je, že Julian Alaphilippe mal podobne kuriózny pád aj v roku 2020 počas monumentálnej klasiky Okolo Flámska.

Vtedy si nedal pozor na sprievodnú motorku a ramenom zachytil jedného z motorkárov. Preletel cez riadidlá a tvrdo dopadol na cestu.

Podľa prvých informácii by jeho terajšie zranenia nemali byť vážne, no rozhodne to nie je dobrý signál pred ďalšími pretekmi, na ktoré sa sústreďuje.

O týždeň čaká Alaphilippa klasika Valónský šíp, ktorú už trikrát vyhral a 24. apríla je na programe monument Liége - Bastogne - Liége.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Vodič Quick-Stepu spôsobil pád, Alaphilippe sa zvíjal od bolesti