Namiesto súperov bojoval najmä so zdravím. Baška ukončil kariéru

Erik Baška.
Erik Baška. (Autor: Igor Stančík, okoloslovenska.com)
Miroslav Kováčik|31. jan 2023 o 13:00

V roku 2015 sa stal majstrom Európy do 23 rokov.

BRATISLAVA. Slovenský cyklista Erik Baška sa rozhodol ukončiť svoju profesionálnu kariéru. Oficiálne to potvrdil v rozhovore pre TA3.

"Posledné dva roky boli mojím najťažším obdobím. Zápasil som s formou aj zdravím. Často som mal rôzne choroby alebo zimnicu v pretekoch a ďalšie veci spojené od toho covidu. Tak som sa rozhodol, že to ukončím," povedal.

Celkovo šesť sezón strávil vo World Tour. V roku 2016 prestúpil do tímu Tinkoff a následne spolu s bratmi Saganovcami pôsobil päť sezón v tíme Bora-Hansgrohe. Na podujatie Grand Tour sa ani raz neprebojoval.

V úvode kariéry sa ukazoval ako nádejný šprintér. V roku 2015 stal majstrom Európy do 23 rokov, keď najlepšie zvládol špurt v estónskom Tartu. To mu otvorilo dvere do veľkej cyklistiky.

VIDEO: Erik Baška a jeho triumf na ME 2015 v kategórii do 23 rokov

O rok neskôr na majstrovstvách sveta v kategórii do 23 rokov šprintoval na 13. priečke. Vtedy zdolal viacero silných súperov.

"Najviac si pamätám na to, keď som sa stal majstrom Európy alebo keď som prvý rok medzi profíkmi v Tinkoffe vyhral Handzame Classic v Belgicku.

V Bore sme často sťahovali úniky a pomáhali Peťovi Saganovi alebo Rafalovi Majkovi. A keď sa im podarilo zvíťaziť, tak to bola pre nás odmena za celodennú prácu," povedal 29-ročný Baška.

V posledných dvoch sezónach bojoval s následkami ochorenia Covid-19 a stratil miesto v Bore. Po prekonaní covidu mával bolesti, ťažkosti s dýchaním a na bicykli vydržal ísť dve hodiny.

Lekári jeho zdravotné ťažkosti pripisovali covidu a tvrdili, že potrebuje len čas. O reštart svojej kariéry sa pokúsil v kontinentálnom tíme Dukla Banská Bystrica, ale nešlo to podľa jeho predstáv.

"Chcel som dať tomu ešte šancu a vidieť, či sa to bude zlepšovať alebo nie. Skúšal som, ale trápil som sa a ten efekt z toho už nebol," priznal.

Slovenskí cyklisti Erik Baška (vľavo) a Peter Sagan.
Slovenskí cyklisti Erik Baška (vľavo) a Peter Sagan. (Autor: TASR)

Naposledy sa predstavil v pretekoch v auguste minulého roka, ale európsky šampionát, ktorý hostil nemecký Mníchov, nedokončil.

Teraz sa chce postupne zaradiť do bežného života.

"Začal som pracovať v bratovej firme v odvetví, čo som aj vyučený a to je výroba na CNC strojoch. To sú počítačom riadené stroje, ktoré vyrábajú súčiastky.

Snažím sa zaradiť do bežného života, ale možno o pár rokov bude nejaká príležitosť odovzdať skúsenosti a pomôcť novej generácii," dodal. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Namiesto súperov bojoval najmä so zdravím. Baška ukončil kariéru