Cyklista Sinkewitz sa priznal k dopingu

TASR|31. júl 2007 o 17:39

Hamburg 31. júla (TASR) - Nemecký cyklista Patrik Sinkewitz, ktorého pred pretekmi Tour de France pozitívne testovali na testosterón, sa vzdal práva na ...

Hamburg 31. júla (TASR) - Nemecký cyklista Patrik Sinkewitz, ktorého pred pretekmi Tour de France pozitívne testovali na testosterón, sa vzdal práva na analýzu B-vzorky.

Jazdcov advokát Michael Lehner oznámil Nemeckému cyklistickému zväzu (BDR), že jeho mandant nepožiada o dodatočnú analýzu. To znamená, že platí pozitívny výsledok A-vzorky.

Dvadsaťšesťročného cyklistu stajne T-Mobile, ktorý musel Tour predčasne opustiť po zrážke s divákom po 8. etape, usvedčili z užívania zakázaných prostriedkov počas tréningovej kontroly 8. júna. Sinkewitza jeho zamestnávateľ po zverejnení výsledku okamžite suspendoval a po utorkovom jazdcovom vyjadrení prepustil. "Patrik musí vyložiť všetky karty na stôl, čo by malo vyjasniť celú záležitosť," povedal športový riaditeľ bonnského tímu Rolf Aldag. "Vzdanie sa práva na analýzu B-vzorky je v podstate brané ako pozitívny dopingový test. Je dobré, že verejnosť a fanúšikov zbytočne nenervuje smiešnymi strategickými ťahmi. Už minulý týždeň sme si o tom jasne pohovorili," doplnil šéf komunikačného oddelenia Christian Frommert.

Sinkewitza správa o pozitívnom teste zastihla 18. júla na úrazovej klinike v Bergendorfe pri Hamburgu. "Ja? Prečo ja? To nemôže byť pravda. Teraz ma majú operovať, nemôžem sa o to starať," povedal krátko pred operáciou čeľuste.

V utorok však zverejnil rozsiahle kajúcne priznanie: "Chcem sa priznať k môjmu chybnému kroku a som pripravený zaň niesť zodpovednosť. Dnes som stiahol moju požiadavku na analýzu B-vzorky. Nechcem taktizovať, ale nájsť pravdu. Zaobstaral som si prípravok testogel od firmy Jenapharm, ktorý sa používa pri deficite testosterónu. Gél sa nanáša na pokožku a vstrebáva sa do organizmu. Pomáha pri regenerácii po tvrdom tréningu. Bez toho, aby som rozmýšľal nad touto obrovskou hlúposťou som si večer pred dopingovou kontrolou v tréningovom kempe vo Francúzsku tajne aplikoval tento prostriedok na rameno. Urobil som to inštinktívne bez toho, aby som si uvedomil možné následky. Bola to obrovská chyba a nezodpovednosť voči tímu, kolegom a sponzorom. Vyššie výkony som mohol dosiahnuť aj bez pomoci zakázaných prostriedkov a uškodil som hlavne T-Mobilu, ktorý dodržiava v boji s dopingom striktnú líniu a slúži pre mnohých ako príklad. Hlboko to ľutujem. Toto priznanie je prvým krokom mojej snahy dať veci opäť do poriadku. Som plne k dispozícii komisii cyklistického zväzu. Dúfam a chcem urobiť všetko pre to, aby sa cyklistika stala opäť čistým športom fascinujúcim divákov. Želám si, aby sa všetky tímy, hlavne T-Mobile, držali nastúpenej cesty a nenechali sa odradiť tým čo sa deje. Prijatím trestu som pripravený napomôcť v boji o čistú cyklistiku. Túto výzvu prijímam."

Sponzorskú zmluvu s jazdcom s okamžitou platnosťou vypovedal jeho sponzor firma Förstina. Producent minerálnej vody ukončil trojročnú spoluprácu a momentálne skúma právne možnosti náhrady spôsobenej škody.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Cyklista Sinkewitz sa priznal k dopingu