Crosby sa možno vráti až o niekoľko týždňov

Dve najväčšie hviezdy súčasného Pittsburghu, Sidney Crosby s Jevgenijom Malkinom.
Dve najväčšie hviezdy súčasného Pittsburghu, Sidney Crosby s Jevgenijom Malkinom. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|14. okt 2011 o 16:25

Hviezda Pittsburghu už môže po otrase mozgu trénovať bez úľav, ale lekári stále nevedia odhadnúť termín jeho návratu do NHL.

BRATISLAVA. Návrat Sidneyho Crosbyho do NHL sa blíži. Kapitán Pittsburghu začal v posledných dňoch prvýkrát trénovať naplno. Na tréningu už nemusí nosiť bielu prilbu, ktorá znamená, že ho spoluhráči nemôžu fyzicky atakovať.

„Budem musieť nájsť niekoho, kto ma dobrovoľne narazí,“ vtipkoval Crosby po zverejnení správy.

Podľa lekárov sa najväčšia hviezda ligy výrazne priblížila k návratu. Špecialisti však taktiež dodávajú, že jeho prvý zápas po úraze môže prísť až o niekoľko týždňov.

Uvedomuje si riziká

„Treba zobrať v úvahu, že Crosby utrpel dva otrasy mozgu v krátkom časovom rozpätí. Preto s návratom riskuje dosť, ale uvedomuje si to a s rizikom ráta,“ povedal doktor Paul Echlin, ktorý sa zaoberá prípadom kanadského hráča pre denník The Globe and Mail.

Echlin takisto dodáva, že dnešné testy sú dôkladné, ale žiaden z nich nedokáže stopercentne určiť, či sa môže hokejista s podobne vážnym zranením vrátiť.

„Momentálny trend je taký, že preferujeme dlhšiu regeneráciu. Môže to trvať oveľa dlhšie ako ľudia očakávajú,“ doplnil pre faceoff.com Mark Aubry. Ten je v skupine vedcovi, ktorí vypracovali pre NHL protokol na návrat hráčov do zápasov po otrase mozgu.

Ovečkin sa nevie dočkať

Crosby zatiaľ trénoval so spoluhráčmi hlavne pri nacvičovaní presiloviek, keď mu na krídlach korčuľovali Matt Cooke a Pascal Dupuis.

Súčasná situácia sa dá označiť za čakanie na tvrdý bodyček, ktorý pomôže lekárom určiť pripravenosť dvadsaťštyriročného centra. Crosby dodal, že nechce, aby ho spoluhráči šetrili. „Chcem, aby šli do mňa naplno, podobne ako pôjde súper v zápase,“ povedal pre post-gazette.com.

Na Kanaďanov návrat čaká celá NHL. Novinky o jeho stave číta mnoho fanúšikovi aj hokejistov. „Rád hrám proti nemu. Pre ľudí je skvelé, keď môžu vidieť na ľade najlepších svetových hráčov, preto verím, že sa čo najskôr vráti,“ dodal Crosbyho najväčší konkurent z posledných rokov Alex Ovečkin.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Crosby sa možno vráti až o niekoľko týždňov