Cibulková prvýkrát zdolala Zvonariovovú, postúpila do osemfinále v Indian Wells

Dominika Cibulková.
Dominika Cibulková. (Autor: TASR)
TASR|14. mar 2011 o 07:55

Slovenským tenistom sa na turnaji v Indian Wells darilo, Dominika Cibulková vyhrala nad Verou Zvonariovovou, vo štvorhre postúpili aj Daniela Hantuchová a Michal Mertiňák.

INDIAN WELLS. Slovenská tenistka Dominika Cibulková sa prebojovala už do osemfinále dvojhry na prestížnom turnaji WTA v kalifornskom Indian Wells (dotácia 4,5 milióna dolárov). Zverenka chorvátskeho trénera Željka Krajana v 3. kole po výbornom výkone prvýkrát v kariére zdolala svetovú trojku Rusku Veru Zvonariovovú po vyše trojhodinovej trojsetovej bitke 4:6, 7:6 (4), 6:4.

V dueli o o postup do štvrťfinále nastúpi proti Belgičanke Yanine Wickmayerovej. V Indian Wells má už teraz istú prémiu 32.000 dolárov a 140 bodov do svetového rebríčka WTA.

Cibulková vo februári v katarskej Dauhe uhrala proti Zvonariovovej iba tri gemy, v Indian Wells však podala diametrálne odlišný výkon. O osude prvého setu rozhodol deviaty gem, v ktorom Ruska za stavu 4:4 prelomila Slovenkino podanie. Dvakrát jej pomohlo Jastrabie oko.

V druhom dejstve Cibulková zvýšila agresivitu a po brejku v ôsmom geme sa ujala vedenia 5:3. Zvonariovová síce vyrovnala na 5:5, v dvanástom geme vďaka skvelému víťaznému bekhendu odvrátila setbal a vynútila si tajbrejk, no v ňom ťahala za kratší koniec.

Cibulková za stavu 5:4 dvakrát skvele zareturnovala. Slovenka bola na koni, ničila súperku z forhendu a v rozhodujúcom dejstve si po dvoch brejkoch vybudovala náskok 5:2.

Pri vlastnom podaní nevyužila dva mečbaly a Zvonariovovej sa podarilo znížiť na 4:5, no slovenská jednotka už šancu na cenné víťazstvo z rúk nepustila. Za stavu 5:4 premenila pri vlastnom servise v poradí šiesty mečbal a upravila vzájomnú bilanciu so Zvonariovovou na 1:3.

Cibulková: Zaslúžila som si víťazstvo

Cibulková po postupe medzi elitnú šestnástku žiarila spokojnosťou. "Prvé víťazstvo nad svetovou trojkou Zvonariovovou má pre mňa o to väčšiu cenu, že prišlo práve v Indian Wells, kde sa mi v uplynulých rokoch príliš nedarilo. S trénerom Željkom Krajanom sme po dvoch neúspešych ázijských turnajoch v Dubaji a Dauhe tvrdo pracovali na zlepšení a som nesmierne rada, že moje výkony v Indian Wells sa približujú tým, ktoré som predvádzala začiatkom roka v Austrálii. Víťazstvo nad Zvonariovovou som si podľa môjho názoru dnes zaslúžila, lebo som bola aktívnejšou hráčkou," povedala Cibulková.

Slovenská tenistka očakáva v osemfinále proti Wickmayerovej ďalší ťažký zápas. "S Yaninou sa veľmi dobre poznáme. Dúfam, že sa mi podarí udržať dobrú formu a nadviažem na kvalitný výkon zo zápasu so Zvonariovovou. Musím byť opäť aktívna a snažiť sa súperke vnútiť môj štýl hry."

Hantchová do 3. kola štvorhry

Daniela Hantuchová a Poľka Agnieszka Radwanská zvíťazili v nedeľňajšom stretnutí 2. kola štvorhry na Indian Wells nad turnajovými päťkami Taiwančankou Čchan Jung-ťan a Číňankou Ťie Čeng za 88 minút 6:3, 6:3.

Víťazky využili šesť z deviatich brejkových príležitostí, svoje podanie odovzdali trikrát. Medzi 8 najlepšími dvojicami si Hantuchová a Radwanská zmerajú sily s americko-kazašským párom Vania Kingová - Jaroslava Švedovová nasadeným ako štvrtým.

Už teraz majú istotu 250 bodov do svetového rebríčka a spoločného šeku na 22 000 USD. Doterajším deblovým maximom Hantuchovej v Indian Wells je semifinále z rokov 2002 a 2008. Slovenka je držiteľkou miestnej trofeje vo dvojhre zo sezón 2002 a

Mertiňák a Knowles úvod turnaja zvládli

Michal Mertiňák postúpil do 2. kola štvorhry na turnaji na Indian Wells. Nenasadená bahamsko-slovenská dvojica Mark Knowles - Michal Mertiňák si v nedeľňajšom stretnutí 1. kola poradila s rumunsko-švédskym párom Robert Lindstedt - Horia Tecau nasadeným ako ôsmym za 102 minút 2:6, 7:6 (3), 12:10.

Víťazné duo inkasovalo v stretnutí až tri brejky, ale uspelo v oboch tajbrejkoch. V tom druhom a rozhodujúcom zápasovom Knowles s Mertiňákov prehrávali už 3:8 a za stavu 6:9 čelili trom mečbalom súpera.

Neskôr ešte Lindstedt a Tecau viedli 10:9, ale ani štvrtý mečbal nevyužili. Ich súperi premenili hneď prvý za stavu 11:10.

Za účasť v 2. kole majú Mertiňák a Knowles istotu spoločnej prémie 13 160 USD a 90 bodov do rebríčka.

Súpermi slovenského a bahamského tenistu v súboji o postup do štvrťfinále budú Izraelčania s voľnou kartou Jonathan Erlich a Andy Ram, ktorí si na úvod so svojimi španielskymi súpermi Davidom Marrerom a Fernandom Verdascom poradili rovnako až pomerom 12:10 v zápasovom tajbrejku tretieho setu.

Výsledky:

Dvojhra - 3. kolo:

Dominika CIBULKOVÁ (25-SR) - Vera Zvonariovová (3-Rus.) 4:6, 7:6 (4), 6:4

Štvorhra žien - 2. kolo (osemfinále):

Daniela Hantuchová, Agnieszka Radwanská (SR/Poľ.) - Čchan Jung-ťan, Ťie Čeng (Čína-5) 6:3, 6:3

Štvorhra mužov - 1. kolo:

Mark Knowles, Michal Mertiňák (Bah./SR) - Robert Lindstedt, Horia Tecau (Švéd./Rum.-8) 2:6, 7:6 (3), 12:10 - zápasový tajbrejk

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Cibulková prvýkrát zdolala Zvonariovovú, postúpila do osemfinále v Indian Wells