Chelsea zaskočila Anfield Road, hrdinom Branislav Ivanovič

SITA|9. apr 2009 o 11:17

Anglická štvrťfinálová konfrontácia vo futbalovej Lige majstrov 2008/09 je po stredajšom prvom stretnutí plne v rukách hráčov Chelsea FC.

LIVERPOOL.

Zverenci trénera Guusa Hiddinka dokázali pomerne prekvapujúco zvíťaziť na trávniku Liverpool FC 3:1 a pred budúcotýždňovou odvetou, ktorá je na Stamford Bridge na programe už o šesť dní, v utorok 14. apríla, sú na najlepšej ceste postúpiť po roku opäť medzi najlepšie kvarteto. Tam už na nich "čaká" španielsky veľkoklub FC Barcelona, ktorý si v stredu v prvom dueli štvrťfinále poradil na Nou Campe s nemeckým tímom Bayern Mníchov absolútne presvedčivo 4:0 a už len zázrak by mohol Kataláncov obrať o účasť v semifinále.

Liverpool v základnej zostave so slovenským reprezentačným obrancom Martinom Škrtelom vonkoncom nezvládol úlohu mierneho favorita v ostrovnom derby a londýnskemu tímu ruského miliardára Romana Abramoviča doprial obrovskú radosť po zaslúženom triumfe. Na Anfield Road síce otvoril skóre už v 6. min domáci bombardér Fernando Torres, no ešte do prestávky vyrovnal v 39. min hlavou hosťujúci žolík Branislav Ivanovič, pre ktorého to bol premiérový gól za "The Blues". Dvadsaťpäťročný Srb, ktorý nastúpil len na svoj 11. duel v drese Chelsea od príchodu do Londýna v januári 2008, šokoval domácich priaznivcov aj po druhý raz, keď v 62. min opäť hlavou ako cez kopirák usmernil do siete rohový kop Lamparda. "Som veľmi šťastný, keďže toto boli moje prvé dva góly za Chelsea. Dokázali sme hrať ako tím, a to je pre nás skvelá správa," povedal Branislav Ivanovič.

Stredajšiu nečakanú skazu Liverpoolu dokonal v 67. min aktívny Didier Drogba, ktorý z bezprostrednej blízkosti dokopol za chrbát Pepeho Reinu skvelú prihrávku od Florenta Maloudu. Chelsea predtým nevyhrala v pohárovej Európe na ihriskách súperov sedemkrát po sebe, ale teraz zabrala v pravý čas. "Keď cítite, že súpera môžete zdolať cez určité miesta v jeho systéme, bolo by hlúpe nevyužiť to. Pri rohových kopoch bránia zónovo, držia si priestor a nie jednotlivých hráčov. O tom som so svojimi zverencami hovoril. Máme dostatočne vysokých hráčov, ktorí sa navyše neboja ísť do prehusteného priestoru na hlavičky. Nie je tajomstvom, že najväčšími zbraňami domácich sú Gerrard a Torres. Ich sme chceli eliminovať a myslím si, že Essien pri tom zohral kľúčovú rolu," vysvetlil svoje taktické manévre po víťaznom dueli holandský lodivod hosťujúceho tímu Guus Hiddink. "Samozrejme, že sme všetci veľmi šťastní, pretože na Anfielde sa nevyhráva každý deň. Napriek tomu však musíme byť aj v odvete maximálne koncentrovaní. Liverpool totiž už v minulosti viackrát dokázal, že vie poriadne prekvapiť," dodal Hiddink mysliac možno aj na nedávny triumf 4:1 na ihrisku Manchestru United.

Priaznivci domácich očakávali od svojich miláčikov pokračovanie skvelej formy z posledných týždňov, vďaka ktorej prešli v osemfinále tejto súťaže cez Real Madrid a vrátili sa aj do boja o premierligový titul. No nestalo sa a mužstvo z mesta Beatles utrpelo na vlastnom štadióne najťažšiu prehru od januára 2007, keď tu Arsenal triumfoval 6:3. "Urobili sme chybu pri prvom inkasovanom góle. Okolo Ivanoviča boli traja naši hráči, no neubránili ho. Mohol úplne pokojne hlavičkovať. Stále máme pred sebou 90 minút, ale čaká nás veľmi ťažký zápas, keďže musíme streliť tri góly. Každý vie, že Chelsea má veľmi silný tím, ktorý dokáže vyhrávať aj u súperov," povedal kouč Liverpoolu "Rafa" Benítez a dodal: "Teraz musíme na všetko čo najrýchlejšie zabudnúť a myslieť na sobotňajší ligový duel proti Blackburnu. Potom ideme do Londýna a proti Chelsea sa pokúsime urobiť maximum."

Liverpool v tejto sezóne zdolal Chelsea v Premier League v oboch zápasoch - najskôr 1:0 na Stamford Bridge a potom vo februári 2:0 pred vlastnými fanúšikmi. Do stredy večera neprehrali "The Reds" na Anfielde s Chelsea v ostatných piatich zápasoch. Celková bilancia na domácej pôde hovorí naďalej v prospech Liverpoolu - 49 víťazstiev, 16 remíz a 11 prehier, no tá posledná bude mužstvo kouča Beníteza ešte dlho mrzieť.

Celkovo išlo v Lige majstrov už o deviaty vzájomný duel "červených" a "modrých", ktorí na seba narazili už v piatej sezóne v rade. V predchádzajúcich ôsmich súbojoch nebol rozdiel v konečnom skóre vyšší ako jednogólový, túto sériu teraz Chelsea na radosť svojich fanúšikov porušila.

Výsledok stredajšieho prvého stretnutia štvrťfinále futbalovej Ligy majstrov 2008/2009 (odveta je na programe v utorok 14. apríla o 20.45 h SELČ na Stamford Bridge v Londýne):

Liverpool FC (Angl.) - Chelsea FC (Angl.) 1:3 (1:1)

Góly: 6. F. Torres - 39. a 62. Ivanovič, 67. D. Drogba, rozhodoval: Claus Bo Larsen (Dán.), 42 000 divákov

Liverpool: Reina - Arbeloa, M. Škrtel, Carragher, Fábio Aurélio (75. Dossena) - Lucas Leiva (79. Babel), Xabi Alonso - Kuyt, Gerrard, Riera (68. Benayoun) - F. Torres

Chelsea: P. Čech - Ivanovič, Terry, Alex, Ashley Cole - Ballack, Essien, Lampard - S. Kalou, Malouda - D. Drogba (80. Anelka)

Martin Škrtel (Liverpool) odohral celý duel. Miroslav Stoch (Chelsea) nesedel ani na lavičke náhradníkov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Chelsea zaskočila Anfield Road, hrdinom Branislav Ivanovič