Česko so Švédskom prehralo bronz, Jágr v reprezentácii skončil

Český brankár Alexander Salák prekonaný v bránke.
Český brankár Alexander Salák prekonaný v bránke. (Autor: SITA/AP)
Sportnet|25. máj 2014 o 15:16

Majstrovstvá sveta v Minsku končia dnes poslednými dvoma zápasmi. Bronz získali Švédi, o zlato sa hrá od 20:00.

Hokejové MS v Minsku - o 3. miesto

Švédsko - Česko 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)

Góly: 5. Lindström (Andersen, Möller), 16. Hjalmarsson (Danielsson, Ekholm), 49. Backlund (Gustafsson, Lindström). Rozhodovali: Bulanov (Rus.), Ronn (Švaj.) - Suominen (Fín.), Valach (SR), vylúčení: 7:5 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 14.001 divákov.

Švédsko: Nilsson Ekholm, Fransson, Erixon, Gustafsson, Burström, Andersen, Nygren - Lindström, Backlund, Möller Nyquist, Järnkrok, Klasen Ericsson, Lundqvist, Axelsson - Hjalmarsson, Sjögren, Danielsson - Rasmussen

Česko: Salák - Vitásek, Němec, Jordán, Kindl, Zámorský, Kolář, Ševc - Jágr, Novotný, Červenka - Hertl, Sobotka, Klepiš - Sekáč, Hudler, Zaťovič - Vondrka, Kovář, Rolinek - Růžička

MINSK. Švédski hokejoví reprezentanti si vybojovali bronz na majstrovstvách sveta v bieloruskom Minsku. Obhajcovia vlaňajšieho titulu zdolali v nedeľňajšom zápase o tretie miesto Čechov 3:0.

Švédi sa presadili už v 5. minúte, keď si Lindströmovu prihrávku zrazil do siete obranca Zaťovič. V 16. minúte pridal druhý gól po peknej akcii Hjalmarsson.

Nedokázali dať gól

V 49. minúte definitívne rozhodol o triumfe Švédska Backlund. Česi si vypracovali množstvo šancí, no sklamala ich koncovka.

Nedokázali premeniť vyložené príležitosti a navyše niekoľkokrát nastrelili žŕdku Nilssonovej bránky. Zverenci trénera Vladimíra Růžičku tak nedali gól dlhých sedem tretín.

Jágr v reprezentácii končí

Po zápase sa rozlúčil s reprezentačnou kariérou Jaromír Jágr. Štyridsaťdvaročný český útočník hral na deviatich šampionátoch, prvýkrát ešte v roku 1990 za Československo a v zbierke má dve zlaté (2005, 2010) a dve bronzové medaily (1990, 2011).

Predstavil sa aj na piatich olympijských hrách, v roku 1998 v Nagane získal zlato a v roku 2006 v Turíne bronz.

"Bol to môj posledný zápas. Pred šampionátom som ešte nebol rozhodnutý, ale behom neho som vycítil, že už je čas odísť," povedal Jágr.

Najväčšie bolo Nagano

"Bolo by skvelé rozlúčiť sa doma, ale hovorí sa, že človek pozná, keď to príde a ja si myslím, že teraz je ten správny moment," pokračoval hokejista.

"Nagano bol asi najväčší turnaj, ktorý Česká republika vyhrala. Nie len pre nás hokejistov, ale mal som pocit, že prvýkrát po revolúcii boli ľudia schopní nejakým spôsobom sa dať znova dohromady. Je smutné, že sa nám to podarí vždy len pri nejakých športových akciách," povedal legendárny útočník.

Povedali po zápase

Jaromír Jágr, útočník Česka (RTVS): "Bol to môj posledný zápas. Pred šampionátom som ešte nebol rozhodnutý, ale behom neho som vycítil, že už je čas odísť. Bolo by skvelé rozlúčiť sa doma, ale hovorí sa, že človek pozná, keď to príde a ja si myslím, že teraz je ten správny moment. Nagano bol asi najväčší turnaj, ktorý Česká republika vyhrala. Nie len pre nás hokejistov, ale mal som pocit, že prvýkrát po revolúcii boli ľudia schopní nejakým spôsobom sa dať znova dohromady. Je smutné, že sa nám to podarí vždy len pri nejakých športových akciách.

Dnes sme mali veľa šancí, aby sme ten gól dali, ale nepodarilo sa to. Mali sme veľmi mladé mužstvo, hlavne v obrane. Päť, šesť hráčov zo siedmich bolo prvýkrát na MS a zbierali skúsenosti. Keď hráte proti kvalitnej obrane, ako majú Švédsko a Fínsko, ktoré bránia v piatich, tak potrebujte, aby obrancovia podporili útok. Ja si myslím, že naši mladí ešte nemajú sebavedomie na to, aby to robili. To sa treba najprv naučiť."

Tomáš Hertl, útočník Česka (RTVS): "Za dva zápasy sme iba inkasovali a nič nedali. Môžeme sa aj pretrhnúť, ale je to na nič, keď nedáme gól. Bolo to lepšie ako s Fínmi, no mali sme aj smolu. Mali sme dve šance na medailu, ale nevyužili sme ani jednu. Mrzí nás to."

Pär Maarts (tréner Švédska): "Dnes to nebol z našej strany ideálny výkon, ale mali sme Andersa Nilssona v bránke, ktorý nás zachránil. Je skvelé, že odchádzame domov z majstrovstiev sveta s medailou."

Oscar Möller (útočník Švédska): "Napriek prehre v semifinále to bol pre nás úspešný turnaj. Ideme domov s medailou, z čoho sme šťastní."

Online prenos

Zápas sa skončil. Švédsko - Česko 3:0. Švédi získali bronz.

57. min. České mužstvo sa snaží, bojuje, ale zápas už nemá dosť síl vyhrať. Bronzové medaily pôjdu do Švédska.

pucik_15.jpg 48. min. Po presune do Minsk Arény české mužstvo nedalo v druhom zápase ešte ani gól. Naopak tretí gól do ich bránky strelil Švéd Backlund. Je to kruté, dodávajú českí komentátori.

Švédsko 3:0.

svedsko3_0.gif

42. min. Opäť veľmi aktívne hrajúci Jaromír Jágr smeruje na trestnú lavicu. Švédi budú mať možnosť dvojminútovej presilovky.

Skončila sa druhá tretina. Švédsko - Česko 2:0.

35. min. My hráme a Švédi dávajú góly, komentuje zápas smutný komentátor Českej televízie. Na strely momentálne české mužstvo vedie 22:12.

31. min. České mužstvo bojuje. Sobotka trafil tyč, Hert zase brankára. Otrasený švédsky brankár si musel vyžiadať oddych.

21. min. Druhá tretina opäť začala šancou útoku Jaromíra Jágra, švédskeho brankára však Novotný neprestrelil.

Skončila sa prvá tretina. Švédsko - Česko 2:0.

20. min. Švédi boli šťastnejší a účinnejší v streľbe, hovorí komentátor Českej televízie Michal Dusík. Po prvej tretine vedie Švédsko 2:0.

pucik_15.jpg 16. min. Ani snaha a vedenie na strely Čechom nepomáha. Po peknej kombinácii zvyšuje na 2:0 svojim prvým gólom v Minsku Hjalmarsson.

Švédsko 2:0.

hjalmarson.gif

15. min. Prvú štvrťhodinku vyhrali na strely na bránku hokejisti Česka 10:7.

10. min. Práve strelec gólu Joakim Lindström je druhým Švédom, ktorý odišiel na trestnú lavicu. České mužstvo tak má v krátkom čase druhú príležitosť zahrať si presilovku.

pucik_15.jpg 5. min. Náhodne nahodený puk sa od Zámorského hokejky odrazil za chrbát Alexandra Saláka. Švédsko vedie 1:0.

Švédsko 1:0.

vlastny.gif

4. min. Do nebezpečnej pozície pred švédskou bránkou sa s pukom dostal Jaromír Jágr. Švédsky brankár opäť zasiahol.

1. min. České mužstvo začalo zápas s elitnou formáciou s Jágrom a vyhratým buly. Prvú strelu vyslalo rovnako české mužstvo. Švédsky brankár bol pripravený.

Do konca majstrovstiev sveta v hokeji v Minsku zostávajú dva zápasy. Duel o bronz medzi Českom a Švédskom budú dohliadať Rus Viačeslav Bulanov a Fín Jyri Rönn, na čiarach sa predstavia Sakari Suominen a Slovák Miroslav Valach. Švédi budú hrať v žltých dresoch, Česi v červenej kombinácii.

Finálový duel 78. majstrovstiev sveta medzi Ruskom a Fínskom (20.00 h SELČ) povedú v pozícii hlavných rozhodcov Nemec Lars Brüggemann a Američan Keith Kaval. V súboji o zlaté medaily im na čiarach budú pomáhať Chris Carlson z Kanady a Andre Schrader z Nemecka. Rusi nastúpia v bielych a Fíni v modrých dresoch.

finále - 20.00 Rusko - Fínsko

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Česko so Švédskom prehralo bronz, Jágr v reprezentácii skončil