Česi ostali bez medaily, Jágr sa rozlúčil smutný

Český hokejista Jaromír Jágr.
Český hokejista Jaromír Jágr. (Autor: SITA/AP)
Vojtech Jurkovič|25. máj 2014 o 19:34

Českí hokejisti po prechode z Čižovky do hlavnej Minsk arény zabudli strieľať góly. Proti Fínom ani v boji o bronz so Švédmi nedali ani jediný.

MINSK, BRATISLAVA. Minuloroční majstri sveta Švédi sa na 78. svetovom šampionáte v Minsku museli uspokojiť s bronzom. V sobotňajšom semifinále ich povestná nepriepustná obrana nestačila odolať ruským nájazdom a prehrali 1:3.

V druhom sobotňajšom semifinále Fíni prešli prekvapujúco hladko cez Čechov 3:0, ktorých prvýkrát na turnaji nepodržal brankár Salák, ako boli dovtedy zvyknutí.

Vystríhal spoluhráčov

„Nehráme dobre, stále som to spoluhráčom vravel. Aj po víťazstve nad Talianskom 2:0, aj po štvrťfinále s Američanmi, ktorým sme ponúkli šancu vrátiť sa do zápasu. To sa nám môže vypomstiť,“ opakoval po stretnutiach v aréne Čižovka 42­ročný útočník Jaromír Jágr, ktorý v tom čase ešte nebol rozhodnutý, či po MS ukončí kariéru v národnom tíme.

„Najviac sa na širokom klzisku trápim ja. Vedel som to už na začiatku turnaja, “ opakoval takmer po každom zápase. Zároveň priznával, že ho lákal budúcoročný šampionát v rodnom Česku. S tímom NHL New Jersey Devils predĺžil v lete kontrakt na ďalší rok.

„Bol to môj posledný zápas. Cítim, že nastal ten správny moment na rozlúčku,“ povedal Jágr pre RTVS po prehre so Švédskom.

Chcel by hrať ešte o Stanley Cup

„Dúfam, že sa na budúci rok dostaneme s New Jersey čo najďalej a budeme hrať o Stanleyho pohár. I keď by bolo skvelé rozlúčiť sa doma,“ dodal Jaromír Jágr, ktorý v českom drese získal dva tituly majstra sveta i olympijské zlato v Nagane 1998.

Český tím bol v dvoch zápasoch po sebe studený, chýbal mu najmä nápad a energia v zakončení, i keď si vypracoval dostatok šancí.

„Mali sme veľmi mladé mužstvo, hlavne v obrane. Viacerí hráči boli prvýkrát na MS a zbierali skúsenosti. Keď hráte proti kvalitnej obrane, ako majú Švédsko a Fínsko, ktoré bránia s piatimi hráčmi, tak potrebujte, aby obrancovia podporili útok. Naši mladí ešte nemajú dostatočné sebavedomie, “ zhodnotil Jágr.

Zaspomínal na Nagano

„Nagano bol asi najväčší turnaj, ktorý Česká republika vyhrala. Nielen pre nás hokejistov, ale mal som pocit, že prvýkrát po revolúcii boli ľudia schopní nejakým spôsobom sa dať znova dohromady. Je smutné, že sa nám to podarí vždy len pri športových akciách.“

Na tradičnom záverečnom kongrese Medzinárodnej federácie sa v balíku zmien pravidel schválilo zväčšenie útočného pásma, čím sa ihriská priblížia zámorskému štýlu. Neprešlo naopak zúženiu priestoru za bránkami.

Budúcoročný hokejový šampionát sa hrá v Česku, slovenský tím bude v ostravskej skupine.

Hnev Jaromíra Jágra v semifinále s Fínskom.

jagr.gif

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Česi ostali bez medaily, Jágr sa rozlúčil smutný