Červený kríž reaguje na dresy Košičanov: Dozvedeli sme sa o nich neskoro

Košickí hokejisti podporia zdravotníkov špeciálnou sadov dresov.
Košickí hokejisti podporia zdravotníkov špeciálnou sadov dresov. (Autor: HC Košice)
Patrik Fotta|3. mar 2021 o 22:10

Znak je medzinárodne chránený.

KOŠICE. Na začiatku bol dobrý úmysel. Hokejisti HC Košice sa rozhodli pomôcť zdravotníkom, ktorí mesiace bojujú s koronavírusom v prvej línii.

Na utorkový zápas Tipos extraligy na ľade Slovana Bratislava nastúpili v špeciálnych dresoch.

Červený kríž na bielom podklade niektorým fanúšikom pripomínal reprezentačný dres Švajčiarska. Ten má však opačnú farebnú kombináciu.

Našli sa však takí, ktorým prekážal skutočný význam znaku na drese.

Veria, že úmysel akcie bol úprimný

Asi dvadsať ľudí poslalo podnet do centrály Červeného kríža vo Švajčiarsku. Vyzeralo to tak, že oceliari zápas odohrajú v klasických dresoch, o čom klub informoval aj na svojej webovej stránke.

Špeciálne dresy Košičanom šťastie nepriniesli, so Slovanom prehrali 3:5.
Špeciálne dresy Košičanom šťastie nepriniesli, so Slovanom prehrali 3:5. (Autor: TASR)

Napokon však košickí hokejisti predsa nastúpili na stretnutie v špeciálnej edícii dresov, ktoré po zápase putovali do dražby.

Výťažok z nej venujú dvom košickým nemocniciam a Slovenskému Červenému krížu (SČK).

„Ozvalo sa nám viacero zdravotníkov, ktorí našu iniciatívu podporili. Posolstvo a filantropická myšlienka akcie s dresmi boli silnejšie než zopár podnetov,“ povedal riaditeľ marketingu a PR HC Košice Stanislav Mucha.

K peripetiám s dresmi došlo najmä preto, že zástupcovia košického klubu neoboznámili SČK s plánovanou akciou v dostatočnom časovom predstihu.

„Veríme, že celkový úmysel a cieľ akcie bol úprimný. O tejto aktivite klubu HC Košice sme sa dozvedeli od manažéra klubu v deň zápasu. Vzhľadom na krátkosť času sme sa spoločne snažili hľadať riešenie a tiež možnosti dlhodobej spolupráce,“ uviedla riaditeľka SČK územný spolok Košice-mesto Zuzana Jusková.

Znak je medzinárodne chránený

Jusková upozornila, že znak Červeného kríža nie je znakom prvej pomoci ako si mnohí myslia.

„Je to medzinárodne chránený znak ochrany počas vojnových konfliktov, či vnútroštátnych ozbrojených konfliktov. Chráni personál, ktorý poskytuje pomoc jednotlivcom zasiahnutým konfliktnou situáciou. To je jeho základné posolstvo.“

Použitie znaku podlieha platným zákonom a jeho ochrana je zakotvená aj v Ženevských dohovoroch z roku 1949.

„Aby jeho sila počas konfliktov bola zachovaná, je nevyhnutné, aby počas mieru bol znak Červeného kríža rešpektovaný a chránený pred neoprávneným používaním, či zneužívaním.“

Samotnú akciu košického klubu Jusková prijala pozitívne. Organizácii, v ktorej pôsobí, sa zíde akákoľvek finančná i morálna podpora.

„SČK sa venuje výhradne činnostiam, ktorých cieľom je pomôcť ľuďom, ktorí ju potrebujú z dôvodu nepriaznivého zdravotného stavu alebo nepriaznivej životnej situácie. Táto oblasť, ako je verejne známe, je dlhodobo finančne poddimenzovaná.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Červený kríž reaguje na dresy Košičanov: Dozvedeli sme sa o nich neskoro