Bratia Sedinovci vládnu NHL

Daniel (vľavo) a Henrik Sedinovci sa stali reklamným artiklom NHL a popularitou sa pomaly približujú najväčšej európskej hviezde súťaže Alexovi Ovečkinovi.
Daniel (vľavo) a Henrik Sedinovci sa stali reklamným artiklom NHL a popularitou sa pomaly približujú najväčšej európskej hviezde súťaže Alexovi Ovečkinovi. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|6. apr 2011 o 08:30

Minulý rok získal Hartovu trofej pre najlepšieho hráča Henrik Sedin. Tento rok je veľkým kandidátom na prestížne ocenenie jeho dvojička Daniel.

BRATISLAVA. Draft do NHL v roku 1999 bol veľmi rušný. Najmä z pohľadu Vancouvru Canucks. Kanadský klub si vyberal z druhého miesta a robil všetko preto, aby získal aj práva na tretí výber.

Najlepšie sezóny Sedinovcov

l Henrik získal v minulej sezóne v 82 zápasoch 112 bodov.

l Daniel má v tomto ročníku 100 bodov v 80 zápasoch.

Dôvod bol jasný – bratia Sedinovci. Napokon sa to manažérovi Brianovi Burkemu po zložitých operáciách aj podarilo.

„Boli sme zmierení s tým, že spolu už nebudeme hrávať. Brianovi môžeme ďakovať za všetko,“ povedal s odstupom času Henrik Sedin.

Spolu od desiatich

Príbeh dvojčiat je jedinečný. Od desiatich rokov hrajú spolu. Či už v rodnom Örnsköldsviku v tíme Modo, vo švédskej reprezentácii, alebo vo Vancouvri.

„Sedinovci tvoria skvelú dvojicu. Ak však hrajú oddelene, vidieť to,“ povedal po drafte skaut Vancouvru Thomas Gradin.

Dvojčatá sa v prvých sezónach NHL hľadali. Postupne sa však vypracovali na najlepšie duo v profilige, o čom svedčia najmä posledné dve sezóny.

Vlani zažíval Daniel skvelý rok až do momentu, keď si zlomil nohu. V tej chvíli využil jeho absenciu stredný útočník Henrik a 112 bodmi vytvoril rekord v kanadskom bodovaní klubu. Získal Hartovu trofej pre najužitočnejšieho hráča sezóny.

„V prvom rade ďakujem Danielovi. Je to skvelý hráč a hlavne kvôli nemu tu dnes stojím. Verím, že jeho čas ešte príde,“ povedal Henrik.

Ako prvý so stovkou

Daniel môže napodobniť bratove slová tento rok. So 100 bodmi v 80 zápasoch vedie o päť bodov tabuľku produktivity. Ako prvý hráč pokoril tento rok stobodovú hranicu.

„Nie je veľa švédskych hokejistov, ktorým sa to podarilo, preto ma to teší, ale stále máme pred sebou dlhú cestu,“ povedal tridsaťročný krídelník pre nhl.com.

Vancouvru sa darí aj celkovo, keď už s predstihom získal Prezidentovu trofej pre najlepší tím základnej časti NHL.

„Netreba pochybovať o tom, či Daniel patrí medzi najlepších. Hovoria zaňho individuálne aj tímové štatistiky. Na ľavom krídle patrí dlhšie medzi elitu,“ píše espn.com.

Útok Canucks je založený na Sedinovcoch. Ich spolupráca je dokonalá.

„Každý vie, že si na nich musí dávať pozor, ale nikto ich nevie zastaviť. Čím sú starší, tým sú lepší,“ povedal Markus Näslund, ktorý bol dlhé roky kapitánom Canucks a odohral s bratmi viacero sezón.

Vtipná reklama s so Sedinovcami

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Bratia Sedinovci vládnu NHL