Branko Radivojevič - nekompromisný útočník s dobrým fyzickým fondom

Branko Radivojevič
Branko Radivojevič (Autor: reuters)
Peter Klimko|21. apr 2009 o 00:00

Útočník, ktorý neuhne zo žiadneho zo súbojov. Ak je treba dokáže svoj prirodzený dôraz pretaviť aj do pästnej výmeny. Agresívne poňatie hry mu jednoducho sedí. A k tomu je ešte kvalitným korčuliarom s dobrou palicovou technikou.

BRANKO RADIVOJEVIČ
  • narodený: 24. novembra 1980
  • súčasný klub: Spartak Moskva
  • hrával za: Belleville Bulls, Phoenix Coyotes, Springfield Falcons, Philadelphia Flyers, Vsetín, Luleå HF,
  • účastník MS: 2003, 2006
  • úspechy: bronzový na MS 2003, víťaz OHL s tímom Belleville Bulls v 1999
  • číslo dresu: 92radivo.jpg
Branko Radivojevič

Do USA s veľkým potenciálom

Piešťanského rodáka so srbskými koreňmi draftovalo v 1999 z celkovo 93. miesta Colorado Avalanche. Skauti zámorského celku samozrejme o Radivojevičových danostiach vedeli.

Svoj potenciál ukazoval už v juniorke Dukly Trenčín, kde okrem trestných minút zbieral aj slušné množstvo bodov.

V 1998 odchádza do Severnej Ameriky s predpokladmi presadiť sa v najlepšej lige sveta, veď jeho herný štýl je pre NHL ako stvorený. V tíme Ontario Hockey League Belleville Bulls trávi tri sezóny, hneď v tej prvej získava v 89 zápasoch 83 bodov a stáva sa jednou z ústredných postáv, ktoré "býkom" zabezpečili ligový titul.

Kanadskému tímu sa v juniorskej súťaž darí aj v nasledujúcich sezónach, Radivojevič, ktorý sa tu stretáva s Branislavom Mezeiom, je opäť kľúčovým hráčom. V ďalších dvoch sezónach si na konto pripisuje 85, resp. 120 bodov, ktoré ho zároveň radia na druhú priečku v tímovej produktivite.

Konečne NHL

Kvalitné výkony samozrejme nemôžu ujsť pozornosti zámorských skautov a už v 2001/02 v 18 zápasoch šancu vo Phoenixe Coyotes. Tu hráva s krajanmi Nagyom a Suchým.

Tím z Arizony posiela Radivojeviča na väčšiu časť sezóny do mužstva AHL Springfieldu Falcons. O rok na to si utvára v NHL bodové maximum (32) , pomáhajú mu k tomu pôsobenia práve vo Phoenixe a takisto vo Philadelphii Flyers, kam ho arizonský tím vymenil.

Počas výluky v zámorskej profilige (2003/04) hráva v českom Vsetíne, ale aj vo švédskom tíme Luleå HF. Návrat do NHL ho spája s Michalom Handzušom, ktorý takisto hráva za "letcov" z Philadelphie.

Následne prichádza prestup do Minnesoty, kde po boku Slovákov Gáboríka a Demitru zotrváva dve sezóny, počas ktorých patrí k stabilným členom prvého tímu. V ročníku 2006/07 dokonca odohral všetky zápasy sezóny.

Leto 2008 a vznik Kontinentálnej hokejovej ligy nútia dobre stavaného hokejistu nechať opletačky ohľadom nového kontraktu s Minnesotou tak. Radivojevič sa upisuje moskovskému Spartaku, kde patrí medzi absolútnych lídrov, čo aj dokazuje fakt, že vyhral tímovú produktivitu. Zaujímavosťou je, že pred krajanom Ružičkom. V mužstve z hlavného mesta Ruska si zahral aj s Barankom.

Bronzový z MS 2003

Po zlatom göteborskom ošiali 2002 malo Slovensko aj o rok v Helsinkách k dispozícii výborný tím. Ten v kádri aj s Brankom Radivojevičom napokon získal bronzové medaily.

V 2004 bol v mužstve, ktoré sa zúčastnilo Svetového pohára, tu ale naši skončili až na 8. mieste. Druhá účasť na svetovom šampionáte prišla v 2006.

Tréner Filc si ho pred odchodom na majstrovstvá sveta 2009 do Švajčiarska vybral ako hráča, ktorý si dokáže zastať svoje miesto.

Čo o Radivojevičovi píšu médiá

Radivojevič v pästnom súboji

Prvý bod Radivojeviča v play off NHL

Fotogaléria

2.jpg

1.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

Nachádzate sa tu:
Domov