Brankára Hudáčka chváli vo Švédsku aj hviezdny Lundqvist

Július Hudáček dostal v posledných troch zápasoch silnej švédskej ligy len gól. Výkonmi zaujal aj reprezentačného trénera Vladimíra Vůjtka.
Július Hudáček dostal v posledných troch zápasoch silnej švédskej ligy len gól. Výkonmi zaujal aj reprezentačného trénera Vladimíra Vůjtka. (Autor: SITA)
Tomáš Prokop|3. dec 2012 o 19:07

Mladý brankár zažíva skvelé obdobie vo Frölunde. Švédska brankárska škola ho posunula v kariére.

BRATISLAVA. Július Hudáček zažíva vo Švédsku vydarené obdobie. Po sezóne v druhej lige v drese Södertälje si ho vyhliadla prvoligová Frölunda.

Začiatok sezóny známemu klubu nevyšiel, ale v poslednom čase vyhral tri zápasy za sebou. Slovenský brankár chytal vo všetkých troch, dostal len jeden gól.

„Dve vychytané nuly ma veľmi tešia. Teraz hráme oveľa lepšie ako na začiatku sezóny. Dostal som sa do klubu s vynikajúcim zázemím a som veľmi šťastný,“ rozhovoril sa Hudáček pre SME.

Ambiciózny klub je napriek dobrým výkonom v tabuľke až na ôsmom mieste. „Pri švédskom systéme play off, keď sa hrá na štyri výhry, ale hrá sa obdeň doma, vonku, nie ako je zvykom, že prvé dva zápasy hráte doma, je hlavné postúpiť. Aj vlani sa stalo, že lepšie postavené kluby už v prvom dueli zaváhali a potom vypadli. Možno je lepšie postúpiť z nižších priečok.“

Hudáček už pred rokom po odchode z Košíc vyzdvihoval skvelú švédsku brankársku školu. Každý tím má podľa neho individuálny prístup k brankárom. Dá sa vraj porovnať s tréningmi v NHL.

„Švédsky zväz stále pracuje s trénermi brankárov. Keď prídete do hociktorého klubu, tak vidíte skvelý individuálny prístup. Ak by som mal takéto tréningy skôr, tak by som bol už ďalej.“

Hráčov z NHL nechceli

Vo Švédsku sa rozhodli napriek výluke NHL, že prioritou sú domáci hráči, preto hrá v prvej lige len do pätnásť hráčov, ktorí patria zámorským klubom.

„Najprv nechceli prijať nikoho, ale postupne sa dohodli, že keď má klub veľa zranených, môže zobrať na ich miesto hokejistov z NHL. Aj preto máme v zostave Ducheneho z Colorada a Stalberga z Chicaga. Celkovo však pre kluby nie je veľmi platné zobrať hráča z NHL, keď ešte sezóna nie je odpísaná.“

V súvislosti s Frölundou sa spomínalo aj angažovanie jedného z najlepších brankárov sveta Henrika Lundqvista, ktorý za klub hrával pred odchodom do zámoria. V tíme tiež pôsobí jeho dvojička Joel, ktorý je najproduktívnejším hráčom klubu.

„Angažovanie Henkeho bolo skôr prianím fanúšikov. Rozprával som sa s ním aj s trénermi a všetci povedali, že je nereálne, aby nás teraz posilnil.“

490.jpg

Júilius Hudáček v drese Södertälje, FOTO: sportsverige.com

Lundqvist ho viac chváli

Priznal, že by bola veľká škola deliť sa o bránku s podobným hráčom.

„Asi by som si nezachytal, on svoj štýl posunul do dokonalosti. Henke je však skvelý človek, trénuje väčšinou aj s inými hráčmi z NHL a snažím sa od neho čo najviac odpozorovať. Často sa rozprávame, dokáže ma pochváliť či zvoziť, keď zachytám zle. Viac je to, našťastie, pozitívne. Keď vás pochváli podobná osobnosť, tak vám to zdvihne sebavedomie.“

Hudáček v lete za Švéda zaskakoval v brankárskej škole. „Nemohol vtedy prísť, lebo sa im malo narodiť dieťa v New Yorku, tak som tam v úvodzovkách išiel miesto neho. Ďakoval mi za to.“

Bavil jedenásťtisíc ľudí

V Košiciach bol Hudáček známy šoumen. Po víťazstvách zabával divákov kotrmelcami a inými kúskami. Teraz to robí aj vo Švédsku.

„Najprv som na to nemal dôvod, lebo sme doma prehrávali, ale teraz sa darí. Na posledný zápas proti Brynäsu prišlo jedenásťtisíc ľudí a s moderátorom sme sa dohodli, že ak vychytám nulu, tak sa trochu s fanúšikmi pobavím. Našťastie, hneď sa chytili. Bolo to super.“

Jeho výkony zaujali aj trénera Vladimíra Vůjtka, ktorý ho predbežne zaradil na decembrový turnaj do Švajčiarska.

Na MS aj ako trojka

V bránke má momentálne Slovensko obrovskú konkurenciu, keď sa darí Jaroslavovi Janusovi, Jánovi Lacovi či Rastislavovi Staňovi. Chytať už začal po zranení aj Jaroslav Halák.

„S chalanmi som v kontakte a som rád, že sa im darí. Je super, že má tréner na výber. Stačí sa pozrieť na posledný šampionát, keď Ján Laco išiel skôr ako dvojka a nakoniec tím doviedol k striebru. Pokojne by som si zopakoval pozíciu brankárskej trojky, len keby som tam bol.“

Hudáček sleduje výkony Slovana Bratislava, ktoré ho príjemne prekvapili. Potešilo ho, že konečne strelil góly po dlhšom čase aj jeho brat Libor.

„Prekvapilo ma, že Slovan dokáže bodovať so zvučnejšími tímami. Výborné by bolo, keby do KHL vstúpili aj Košice a znovu by sa vrátilo derby so Slovanom. Nadnárodná liga by mestu a fanúšikom prospela,“ dodal dvadsaťštyriročný brankár, ktorý vychytal Košiciam tri majstrovské tituly.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Ďalšie súťaže»Brankára Hudáčka chváli vo Švédsku aj hviezdny Lundqvist