Brankár Ján Mucha útočil na Mont Blanc

Ján Mucha.
Ján Mucha. (Autor: SITA)
Ladislav Harsányi|7. júl 2011 o 16:35

Relax vysoko v horách i pri mori. Takto si užíval dovolenku futbalový brankár Ján Mucha mladší. Od pondelka ho čakajú opäť futbalové povinnosti.

BRATISLAVA. Futbalisti Evertonu v týchto dňoch už rozbehli prípravu na novú sezónu. Zaberajú v rakúskych Alpách. Slovenský brankár Ján Mucha však medzi nimi nie je.

Príčinou však nie je jeho túžba zameniť dres Evertonu za iný klub, v ktorom by nemusel iba kryť chrbát brankárskej jednotke. Takýto údel totiž pociťoval počas celej uplynulej sezóny pri Timovi Howardovi.

„Viacerí hráči majú predĺžené voľno, niektorí ešte dlhšie než ja. V klube sa mám hlásiť v pondelok,“ vysvetľuje.

Mucha svoju neprítomnosť v rakúskom tréningovom kempe účastníka anglickej Premier League. „V Evertone sa počas uplynulých týždňov nič prevratné nestalo, stretnem tam staré známe tváre,“ vraví pred návratom do svojho liverpoolskeho klubu.

V Poľsku si flek nehľadá

Brankára slovenskej reprezentácie vo štvrtok zastihlo SME vo Varšave. Na otázku, či sa vari nehľadá angažmán v Poľsku, reagoval takto:

„To už by som na tom musel byť veľmi zle,“ vraví so smiechom a dodáva: „Nie, sme tu na návšteve priateľov a známych.“

Muchov bývalý klub Legia Varšava sa ešte v zime interesoval o jeho hosťovanie, momentálne však skúša inéhoslovenského brankára - Dušana Kuciaka.

„Viac–menej v tom mám prsty. Dušana som klubu odporúčal. Je to vynikajúci brankár, ktorý by mohol Legii pomôcť. Uvidíme, ako to dopadne,“ hovorí Mucha o niekdajšom brankárskom kolegovi z MŠK Žilina.
Ako však dopadne jeho túžba zmeniť klubový dres počas letného prestupového obdobia?

„Ku klubu ma viaže ešte dvojročná zmluva. Chceli by, aby som zostal, ja by som však rád išiel na nejaké hosťovanie. Ak sa to však nevybaví, budem musieť zostať,“ konštatuje slovenská reprezentačná futbalová jednotka. Ak by Muchu predali, museli by za neho zohnať náhradu.

Má momentálne konkrétne ponuky? „Niečo by sa našlo, otázka však nestojí tak, že prestúpiť hocikam... Čakám na adekvátnu ponuku. Zatiaľ som však pokojný, užívam si dovolenku, oddychujem.“

Počas dovolenky si užil more a vybral sa aj do výšky niekoľko tisíc metrov nad ním. „S kamarátom som bol pri Mont Blancu. Počasie a zlé poveternostné podmienky na horách nám však nedovolili vystúpiť až na vrchol. Možno niekedy nabudúce,“ opísal zmarený útok na najvyšší alpský končiar (4810 metrov).

Výšky mu nerobia žiaden problém, práve naopak, má za sebou aj kurz na pilota. K lietaniu sa však počas dovolenky nedostal.

Anglická priorita ostáva

Mucha už dávnejšie avizoval, že najradšej by zostal v Anglicku. Zároveň však vie, že nájsť si tam „flek“ nie je jednoduché.

„Táto priorita platí aj naďalej. Anglicko je futbalová krajina číslo jeden, a ak by bola možnosť, rád by tam zotrval. Nie je to však jednoduché. Viac–menej som rok nechytal a kluby majú možnosť získať kvalitných brankárov. Prestupové okienko je ešte 55 dní otvorené. Uvidíme, čo prinesú najbližšie týždne.“

Ešte nie tak dávno sa o Muchu vážne zaujímal Wigan Athletic. Účastník Premier League si však brankársku otázku vyriešil inak, keď premenil hosťovanie Al Habsiho z Boltonu na „tvrdý“ prestup. Ponuka pre Slováka tak automaticky padla.

„S naším trénerom Davidom Moyesom som sa rozprával pred piatimi dňami. Vravel, že by bol rád, ak by som zostal. Dohodli sme sa na tom, že ak budem mať konkrétnu ponuku, tak sa o tom porozprávame.“
Samozrejme, kluby sa musia dohodnúť aj na financiách a Everton ho za lacný peniaz určite nepustí. Muchovi tak hrozí, že budúcu sezónu bude musieť pokračovať v Evertone v Howardovom tieni.

„Keď som prišiel do klubu, išiel som do rizika. Ak sa nepodarí vybaviť niečo adekvátne, potom musím rešpektovať platnú zmluvu s Evertonom,“ priznáva.

V uplynulej sezóne mu tréner Moyes nedal šancu na debut v Premier League, do bránky ho postavil iba v dvoch zápasoch Ligového pohára.

Mucha si napriek neľahkému postaveniu v klube udržal pozíciu brankárskej jednotky v slovenskej reprezentácii.

Ak by však naďalej mal dlhodobo vysedávať v Evertone na lavičke náhradníkov, nebezpečie, že príde o post reprezentačnej jednotky by sa stalo ešte akútnejšie. A Mucha už niekoľkokrát zdôraznil i dokázal, že na slovenskom drese mu mimoriadne záleží.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Brankár Ján Mucha útočil na Mont Blanc