Box už Rusom vrátil vlajku. Prvé víťazstvá oslavovali v Marakéši

Fanúšikovia s ruskými vlajkami na zimných hrách v Soči 2014.
Fanúšikovia s ruskými vlajkami na zimných hrách v Soči 2014. (Autor: Reuters)
Miloslav Šebela|3. feb 2023 o 15:40

MOV hrozí, že box vyškrtne z programu hier.

BRATISLAVA. Bezmála rok platilo, že ruskí a bieloruskí športovci boli radi, ak sa vôbec dostali na medzinárodné súťaže.

Mnohé športové federácie ich z podujatí vylúčili. Avšak, napríklad v tenise či v cyklistike mohli pod neutrálnou vlajkou ďalej súťažiť. 

Minulý týždeň dokonca bieloruská tenistka Aryna Sabalenková získala svoj prvý grandslamový titul, keď ovládla Australian Open.

Vo štvrtok po dlhom čase nastúpili ruskí reprezentanti so štátnou vlajkou. 

Medzinárodná boxerská asociácia (IBA) priznáva ruským športovcom aj štátne symboly. Na turnaji v Marakéši zvíťazili počas prvého dňa Anastasija Šamonovová a Tarchan Idigov.

Spolu na podujatí série Golden Belt štartuje 23 ruských boxerov. Je to prvé podujatie, kde nemusia Rusi štartovať pod neutrálnym statusom. 

Treba spomenúť, že fakt, že IBA priznala Rusom status nie je prekvapením. Prezidentom IBA je totiž ruský funkcionár Umar Kremľov. 

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) však práve vzhľadom na obavy k predstaviteľom IBA túto federáciu zbavil z akejkoľvek možnej účasti na olympijských hrách v Paríži. MOV varoval, že box môže vypadnúť z programu olympijských hier.

Sponzorom IBA je ťažobná spoločnosť Gazprom. 

Boxerskú federáciu MOV suspendoval z olympijského hnutia už v roku 2019. Na tokijských hrách sa preto neskôr nepodieľala, hoci box v olympijskom programe a predbežne je aj v programe hier v Paríži 2024.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Box»Box už Rusom vrátil vlajku. Prvé víťazstvá oslavovali v Marakéši