Boston znova jasne vyhral, rozhodne sa vo Vancouvri

Zdeno Chára oslavuje jeden z gólov svojho tímu.
Zdeno Chára oslavuje jeden z gólov svojho tímu. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|14. jún 2011 o 05:05

Boston vyhral šiesty zápas finále NHL proti Vancouvru 5:2 a vyrovnal sériu na 3:3.

BRATISLAVA. Hokejisti Bostonu do tretice ukázali, čo pre nich znamená domáce prostredie. Pred vlastným publikom zdolali Vancouver 5:2 a vyrovnali finálovú sériu na 3:3. O víťazovi Stanleyho pohára sa tak rozhodne v kanadskom meste.

Bruins spravili dôležitý krok ku svojej výhre bezchybnou prvou tretinou, v ktorej dokázali prekonať Roberta Luonga trikrát z ôsmich striel. Skúsený gólman tak striedal už po necelých deviatich minútach. Do bránky sa tak postavil Corey Schneider, ktorý však tiež neodolal tlaku domácich hráčov a v prvej dvadsaťminútovke pustil štvrtý gól.

Boston hostí do tlaku nepustil

Hokejisti Canucks sa presadili až v úvode tretej tretiny, keď sa prvýkrát vo finálovej sérii gólovo presadil kapitán Canucks Henrik Sedin. Následne si vytvorili tlak, trafili tyčku, ale dvakrát faulovali a ponúkli Bruins presilovku päť na tri. Skúsení zverenci Clauda Juliena výhodu využili na piaty gól po peknej kombinácii, na ktorej konci bol David Krejčí.

Kanadský klub dokázal streliť ešte jeden gól, keď sa dve minúty pred koncom presadil Lapierre. Canucks hrali na konci zápasu presilovku päť na tri, pri ktorej odvolali brankára, ale pozorný Tim Thomas už tretí gól nedostal.

Zdeno Chára odohral v zápase takmer 23 minút. Pripísal si dve strely a plusový bod. V šiestom zápase hral výborne 43-ročný veterán Mark Recchi, ktorý zaznamenal tri asistencie.

Tréner Vancouvru si z prehry starosti nerobil

"Je skvelé pre celý Boston aj organizáciu, že sme to dokázali dotiahnuť do siedmeho zápasu. Bude to výborný duel, spravíme všetko pre to, aby sme vo Vancouvri konečne vyhrali," povedal na pozápasovej tlačovke Recchi. "Základom je, aby sme sa uvoľnili a hrali, čo vieme. Pod tlakom sme celú sezónu, preto musíme v stredu vykorčuľovať na ľad uvoľnení a užiť si to."

Zdeno Chára povedal novinárom, že k tímu mal v šatni pred zápasom preslov, že musia ísť do zápasu s tým, že na ľade nechajú všetko. "Povedal som spoluhráčom, aby hrali nadoraz alebo zomreli na ľade. Tlačili sme sa do bránky a dokázali sme to využiť. Tešíme sa na posledný duel, bude to veľkolepé," povedal slovenský obranca pre boston.com.

Výborný výkon opäť podal brankár Thomas, ktorý pochytal 36 striel. "Dôležitý bol štvrtý gól. Vďaka nemu sme mohli zápas kontrolovať. Canucks boli nebezpeční hlavne v tretej tretine, kde som sa snažil spraviť všetko preto, aby sa nedostali späť do zápasu."

Luongo sa posťažoval na adresu Thomasa

Zaujímavé bude sledovať súboj Thomasa s Robertom Luongom, ktorý sa posťažoval novinárom, že od konkurenta v bránke Bruins necíti úctu. Luongo povedal, že od Thomasa nepočul na svoju adresu jedno dobré slovo. "Timy je veľmi súťaživý, ale vždy vie správne reagovať. Na podobné výzvy netreba reagovať," okomentoval situáciu Chára.

"V prvej tretine sme hrali zle, ale Boston je doma silný, nič sa nedá robiť, už sme tento zápas hodili za hlavu. Teraz máme jedinečnú šancu rozhodnúť doma," dodal tréner hostí Alain Vigneault.

Finále sa rozhodne na ľade Vancouvru v noci zo stredy na štvrtok. Oba tímy už v tohtoročnom play off dokázali vyhrať sedemzápasové série. Vancouver v prvom kole takto vyradil Chicago. Boston si zahral siedme stretnutie dokonca dvakrát, v prvom kole proti Montrealu a vo finále konferencie proti Tampe Bay.

Výsledok:

Boston - Vancouver 5:2 (4:0, 0:0, 1:2)

góly: 6. Marchand, 7. Lučič, 9. Ference, 10. Ryder, 47. Krejčí - 41. H. Sedin, 58. Lapierre

strely: 40:38

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Boston znova jasne vyhral, rozhodne sa vo Vancouvri