Bolt sa zmieril so stratou zlata z Pekingu 2008. Nie som smutný, vraví

Členovia víťaznej jamajskej štafety z olympijských hier 2008 v Pekingu - zľava Michael Fraser, Usain Bolt, Nesta Carter a Asafa Powell.
Členovia víťaznej jamajskej štafety z olympijských hier 2008 v Pekingu - zľava Michael Fraser, Usain Bolt, Nesta Carter a Asafa Powell. (Autor: TASR/AP)
TASR|1. feb 2017 o 10:32

Jamajčan prišiel o jednu zo svojich zlatých medailí po tom, ako mal jeho kolega zo štafety pozitívny dopingový nález.

MELBOURNE. Jamajský šprintér Usain Bolt sa zmieril s tým, že prišiel o jednu zo svojich deviatich olympijských medailí. Boltova zbierka kovov sa zmenšila po diskvalifikácii jamajskej štafety z olympijských hier 2008 v Pekingu.

U jeho kolegu Nestu Cartera našli pri opakovanom testovaní vzorky pozitívny nález na zakázaný stimulant metylhexanamín.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) diskvalifikoval štafetu Jamajky v zložení Nesta Carter, Michael Frater, Usain Bolt a Asafa Powell, ktorá pôvodne vo finále triumfovala vo svetovom rekorde 37,10 sekundy.

Carter sa pravdepodobne odvolá voči trestu na Športový arbitrážny súd (CAS).

"Spočiatku som bol sklamaný, to je jasné. V živote sa však dejú rôzne veci. Nie som smutný. Som zvedavý, či sa Nesta odvolá. Teraz momentálne čakám, čo sa udeje. Svojej medaily som sa však vzdal," povedal Usain Bolt.

Tridsaťjedenročný Carter bol kolegom Bolta aj pri zisku zlata v štafete na 4x100 metrov na olympijských hrách 2012 v Londýne a má zlato z tejto disciplíny aj zo svetových šampionátov v rokoch 2011, 2013 a 2015.

Po dopingovom prehrešku môže ďalšie sankcie voči nemu vyvodiť aj Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF).

MOV spätne analyzuje viac ako tisíc dopingových vzoriek z OH 2008 i OH 2012, pričom využíva vylepšené analytické metódy na odhalenie zakázaných látok.

Informovala agentúra AP.

Bolt pôvodne v Pekingu získal tri zlaté medaily v troch svetových rekordoch.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Bolt sa zmieril so stratou zlata z Pekingu 2008. Nie som smutný, vraví