Blažice nesklamali. Opäť sa očakáva účastnícky rekord

Najrýchlejší muži a organizátori z vlaňajška.
Najrýchlejší muži a organizátori z vlaňajška. (Autor: Danica Božová)
Danica Božová|2. mar 2019 o 00:00

Štartuje Východoslovenská veľká cena vytrvalcov.

BLAŽICE. Blažice budú žiť prvú marcovú nedeľu bežeckým sviatkom.

V obci v okrese Košice-okolie sa už po 44. raz postavia na štart pretekári súťažiaci v Behu Olšavskou dolinou.

Prihlásených je viac bežcov ako vlani

Podujatie je známe druhou najsilnejšou pretekárskou konkurenciou v rámci bežeckých súťaží konaných na území Košického a Prešovského kraja. V minulom roku sa na štart postavilo rekordných 336 bežcov.

Trať behu meria 16 km a jej povrch je asfaltový.

Tohoročná štartovná listina obsahovala pár dní pred štartom mená 413 bežcov z rôznych oblastí Slovenska, Poľska, Ukrajiny, Kene, Francúzska a Maďarska.

Okrem predpokladaného účastníckeho rekordu sa dajú očakávať zaujímavé súboje vo všetkých mužských a ženských kategóriách.

Na štart sa postaví vlaňajší celkový víťaz Ukrajinec Oleksandr Matvijčuk , ako i všetci víťazi mužských veteránskych kategórií.

Chýbať nebude Maďarka Ildikó Vargová, vlaňajšia víťazka kategórie od 50 rokov, ani Vranovčanka Mahuliena Krištanová - absolútna víťazka Východoslovenskej veľkej ceny vytrvalcov z vlaňajška.

Po prvom bežeckom podujatí bude seriál vytrvalostných behov (VVCV) pokračovať ďalšími 15 podujatiami počas celej jari a v lete. Vrcholom bude záverečné podujatie Medzinárodný maratón mieru prvú októbrovú nedeľu.

Najlepší v seriáli dostanú odmeny

Novinkou oproti vlaňajšku, keď väčšina podujatí sa konala v Košickom kraji, teraz bude ich zastúpenie rovnomerné po celom východe - osem podujatí v Košickom kraji a osem v Prešovskom kraji.

Na jednotlivých podujatiach budú zúčastnení bežci získavať body podľa dosiahnutého času v súvislosti s priemerným časom. Do konečného hodnotenia sa každému pretekárovi bude počítať šesť najlepších výsledkov a ako bonus po päť bodov za účasť na každých pretekoch.

Odmeny v záverečnom hodnotení VVCV na valnom zhromaždení maratónskeho klubu v decembri 2018 získajú nielen slovenskí bežci v jednotlivých kategóriách, ale i absolútny víťaz a víťazka bez rozdielu veku a národnosti.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Blažice nesklamali. Opäť sa očakáva účastnícky rekord