Bilancia súťaží pod vysokou sieťou

Sportnet|1. júl 2015 o 00:00

Družstvá sa pripravujú na nový ročník súťaží a zúčastňujú sa na turnajoch na otvorených ihriskách.

Skončili sa súťaže pod vysokou sieťou.

POPRAD. Volejbal patrí medzi naše obľúbené športy a vo východoslovenskej oblasti aj medzi najúspešnejšie, hlavne jeho mužská zložka.

Družstvá našich klubov každoročne získavajú tituly majstrov Slovenskej republiky alebo popredné umiestnenia.

Najúspešnejšie boli družstvá zo Svidníka a vystriedali v minulosti úspešné družstvá z Humenného.

Mimoriadne úspešný bol ostatný súťažný ročník. Okrem súťaže juniorov všetky družstvá mužskej zložky získali tituly majstrov Slovenskej republiky.

VK MIRAD PU Prešov je majster Slovenska, zvíťazil v extralige mužov a v Slovenskom pohári skončili na druhom mieste.

Juniori VK Slávia Svidník skončili na druhom mieste, k získaniu titulu im chýbali dve lopty.

Z piatich vyhodnotených najlepších hráčov boli štyria zo Svidníka: nahrávač - Juraj Jurko, smečiar - Michal Ščerba, libero - Norbert Koreň a najlepší hráč - Patrik Lamanec. Na piatom mieste boli juniori ŠK Chemes Humenné a na šiestom VKM Stará Ľubovňa.

Družstvo VK Slávia Svidník je majster SR v kategórii kadetov, na druhom mieste je ŠK Chemes Humenné, na piatom VKM Stará Ľubovňa a šiestom MŠK Vranov nad Topľou.

Všetci vyhodnotení najlepší hráči boli zo Svidníka a Humenného: nahrávač - Samuel Goč, Svidník, smečiar - Július Firkaľ, Humenné, blokár - Eduard Pizúr, Humenné, libero - Samuel Paňko, Svidník, najlepší hráč - Tomáš Goban, Svidník.

V Starej Ľubovni boli majstrovstvá SR starších žiakov. Titul si odniesli žiaci VK Slávia Svidník. Na štvrtom mieste boli žiaci ŠK Chemes Humenné, na piatom VKM Stará Ľubovňa, na siedmom VK Junior 2012 Poprad.

Medzi najlepšími hráčmi boli vyhodnotení: nahrávač - Samuel Paňko a blokár - Stanislav Jurko, obaja zo Svidníka.

Aj na majstrovstvách SR mladších žiakov v štvorkovom volejbale boli naše družstvá úspešné. Majstrom Slovenska sa stali chlapci VK Slávia Svidník, 2. VK Junior 2012 Poprad, 3. ŠK Chemes Humenné.

Naše družstvá boli najúspešnejšie aj na 7. ročníku MINI COOL VOLEY, ktorý vyhrali chlapci zo ZŠ Karpatská Svidník, keď vo finále vyhrali nad chlapcami zo ZŠ Dargovských hrdinov Humenné.

V súťažnom ročníku 2014/2015 v mužskej zložke hralo 24 družstiev, všetky družstvá mládeže - 6 v MSR kadetov, 9 v MSR starších žiakov, 3 v Obl. majstrovstve mladších žiakov v šestkovom volejbale, 6 v Obl. majstrovstve mladších žiakov v štvorkovom volejbale.

Kým v súťažiach mládeže je počet družstiev ako-tak stabilný, niekoľko rokov sa nedarí zriadiť súťaž II. ligy mužov pre nedostatok družstiev.

Poradie MSR kadetov oblasť Východ 2014/2015: 1. VK Slávia Svidník, 2. VKM Stará Ľubovňa, 3. ŠK Chemes Humenné, 4. MŠK Vranov n/T., 5. VK Junior 2012 Poprad, 6. ŠA Košice. Poradie - st. žiaci oblasť Východ 2014/2015: 1. VK Slávia Svidník A, 2. ŠK Chemes Humenné A, 3. VK Junior 2012 Poprad, 4. VKM Stará Ľubovňa, 5. MŠK Vranov n/T., 6. ŠA Košice, 7. VK MIRAD PU Prešov, 8. VK Slávia Svidník B, 9. ŠK Chemes Humenné B. Majstrovstvá oblasti mladších žiakov štvorkový volejbal 2014/2015: 1. VK Slávia Svidník, 2. VK Junior 2012 Poprad, 3. ŠK Chemes Humenné, 4. VKM Stará Ľubovňa, 5. VK MIRAD PU Prešov, 6. MŠK Vranov n/T. Obl. majstrovstvá mladších žiakov - šestkový volejbal: 1. VK Slávia Svidník, 2. VK Chemes Humenné, 3. VK MIRAD PU Prešov.

Pod úspešné výsledky sa podpísala dobrá práca s mládežou v kluboch a v nich práca trénerov a učiteľov: Svidník - Juraj Cahajla, Róbert Franko, Marián Vitko, Rastislav Paňko a Michal Kudla, Humenné - Slavomír Huba, Marián Feduš, Ľubor Selecký a Mikuláš Vatľák, Vranov n/T - Milan Gešperík, Rastislav Fedor a Ľuboslav Soták, Stará Ľubovňa - Ján Senko a Marek Kseňák, Poprad - Andrej Vojčík, Lukáš Javorský a Igor Krišanda, Košice-Šaca - Miroslav Andrássy a Ján Šimko.

Uznanie a poďakovanie patria aj vedeniam klubov a škôl.

Napriek doterajším výborným výsledkom a postaveniu mužského volejbalu na Slovensku musíme sa zamyslieť, čo ďalej. V extralige mužov máme päť družstiev, čo je 42 % z družstiev v extralige. No v I. lige sme teraz nemali ani jedno.

V počte družstiev tiež patríme medzi najlepších na Slovensku, ale tie sa obmedzujú len na tých sedem klubov - Svidník, Humenné, Prešov, Stará Ľubovňa, Vranov n/T, Košice-Šaca a Poprad. Spišská Nová Ves a Kežmarok sa orientujú len na ženskú zložku.

Už skôr prestali pracovať v Michalovciach, Rožňave, Podolínci, Bardejove, neskôr v Spišskej Belej, Sobranciach a mužov už nemajú ani vo Vranove n/T, aj keď tam mali výborné družstvo a robia dobre s mládežou.

V projekte MINI COOL pre 5. a 6. ročník hralo 69 družstiev z 20 škôl a v MIDI pre 7. - 9. ročník dokonca 80 družstiev z 30 škôl, no v náraste družstiev žiakov v súťažiach SVF sa to nijak zatiaľ neprejavilo, hrajú tu stále len z uvedených klubov.

V niektorých školách či mestách by už mali svoje družstvá do súťaží zapojiť, aby ich práca nevyšla nazmar. Napr. z Moldavy nad Bodvou hrá až 15 družstiev. Treba len nájsť organizátora, ktorý by z nich vybral potrebný počet a zapojil ich do majstrovskej súťaže.

Možnosti vidíme v Strážskom, Michalovciach, Kráľovskom Chlmci, Čiernej nad Tisou, Lendaku.

Zapojiť žiakov do súťaže by mali v Sobranciach (majú tam dobré dievčatá, tak prečo to nerozšíriť aj na chlapcov), v Bardejove (vedia výborne organizovať medzinárodné podujatia mládeže), v Rožňave, Trebišove, Svite, Spišskej Belej, všade tam, kde niekedy sa hral dobrý volejbal.

Náklady na súťaže sú nižšie ako v iných športoch. Snažíme sa štruktúru súťaží urobiť tak, aby náklady boli čo najmenšie.

Pripravujeme nový súťažný ročník. Vykonávacie pokyny a prihlášky už boli vyexpedované. Uzávierka prihlášok je 30. júna a súťaže sa začnú v prvom alebo druhom týždni októbra. Veríme, že sa nejaké nové družstvá do súťaží prihlásia.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Bilancia súťaží pod vysokou sieťou