Vôbec ma neteší, že som najlepšia z tímu, vravela Kuzminová

Anastasia Kuzminová.
Anastasia Kuzminová. (Autor: Igor Stančík/slovenskybiatlon.sk)
Miloslav Šebela|9. feb 2024 o 19:15

Slovenky do stíhacích pretekov na MS nepostúpili.

BRATISLAVA. Keď naposledy štartovala Anastasia Kuzminová na majstrovstvách sveta v rýchlostných pretekoch, bola z toho obrovská radosť. Pri šampionáte v Östersunde ju trápilo zdravie.

Pred pretekmi ani nevedela, či nastúpi. Na trati nechala všetko, pritom dul riadny vietor. Kuzminová senzačne získala titul majsterky sveta. 

„Prepáčte, ale nemôžem sa ani radovať nahlas,“ hovorila tichým a zachrípnutým hlasom pre RTVS.

„Neverila som, že by som ešte mohla vyhrať. Ale o to je to magickejšie, že sa to podarilo. Toto sú moje posledné majstrovstvá,“ šepkala. 

Môj nešťastný štandard, smútila

Po piatich rokoch je už jasné, že to neboli jej posledné majstrovstvá. Tento rok sa ku kariére vrátila. 

V Novom Meste na Morave nastúpila v piatok na šprint. V minulosti bola práve toto najsilnejšia disciplína Kuzminovej. Okrem titulu z majstrovstiev sveta v nej získala dve zlaté olympijské medaily a dva malé krištáľové glóbusy. 

Teraz prirodzene nemohla bojovať o najvyššie priečky. 

„Chcem sa pokúsiť zabojovať o stíhacie preteky,“ naznačila slovenská biatlonistka ambície na MS. 

Takmer päť rokov nesúťažila, na túto sezónu sa pripravovala iba pár mesiacov a vo Svetovom pohári je jedna z najstarších biatlonistiek. Vybojovala 61. miesto. 

Zo Sloveniek bola v šprinte najlepšia, hoci pri streľbe minula dva terče. Bežecky bola rýchlejšia ako mladšie Slovenky. 

„Bol to taký môj nešťastný štandard. Jedna plus jedna. Neviem sa pri streľbe pohnúť. Nejdú mi streliť nuly. Na strelnici potrebujem väčšiu istotu,“ hovorila Kuzminová pre RTVS. 

„Snažila som sa v prvom kole nabrať rýchlosť, aby som sa vyrovnala s dievčatami, s ktorými som na rovnakej úrovni. Ale nepodarilo sa mi udržať rýchlosť, lebo som začala tuhnúť a spomaľovať.“ 

Chcela by kolegyne strhnúť a potiahnuť k lepším výkonom

Kuzminovej ušli nedeľné stíhacie preteky o fúz. Na poslednú postupujúcu Litovku Žurauskaitisovú stratila 6 desatín sekundy. 

Bola aj najlepšia zo slovenských biatlonistiek, no zdôraznila, že to nebol jej cieľ a kvôli tomu sa nevracala k biatlonu. 

„Vôbec ma neteší, že som najlepšia z tímu. Nevracala som sa, aby som sa porovnávala s dievčatami. Naopak, prajem im, aby sa posúvali dopredu a sebe prajem, aby som vedela lepšie triafať terče na strelnici. Možno by som potom vedela aj ostatné dievčatá nakaziť dobrou náladou. Ak by som im ukázala, že sa to dá,“ hovorila. 

Doplnila, že pozdĺž trate cítila veľkú podporu od fanúšikov. Keďže sa Kuzminová nepredstaví v stíhacích pretekoch a vynechá aj vytrvalostné preteky, nastúpi budúci týždeň už len v rámci ženskej štafety. 

„Všetko je v pohode. Každý by chcel všetko rýchlo. Ide to pomaly. Jasné, že Nasťa má na čom pracovať, ale všetko je v poriadku,“ hovoril s úsmevom manžel a tréner Daniel Kuzmin.

Slovenky nastúpia až budúci týždeň

V stíhacích pretekoch v nedeľu sa nepredstaví ani jedna Slovenka. 

Zuzana Remeňová finišovala na 64. priečke, jej sestra Mária na 68. Júlia Machyniaková so štyrmi chybami na strelnici dobehla na 89. pozícii.

„Dnes to nebolo ono,“ mrzelo Máriu Remeňovú v rozhovore pre RTVS. „Pri rozjazdení som sa cítila veľmi dobre. Musím si prehodnotiť, čo bolo zlé a čo dobré. Či som náhodou nebežala prvé kolo prirýchlo,“ reagovala. 

V streľbe si po výkone v miešanej štafete verila. Na prvej položke však netrafila dva terčíky.

„Mrzí to, pretože to sú strhnuté rany napravo. Som rada, že aspoň stojku som si ustrážila,“ vravela. 

Všetky medaily v piatok vybojovali Francúzky. Titul majsterky sveta si vybojovala Julia Simonová, striebro získala Justine Braisazová-Bouchetová a bronz má Lou Jeanmonnotová.

Francúzky v pretekoch dominovali. Mali výnimočne rýchly beh.

Naopak vyhoreli Nórky. Najlepšia Juni Arnekleivová skončila štrnásta.

V sobotu majstrovstvá sveta pokračujú rýchlostnými pretekmi mužov (od 17.20 h). Stíhačky mužov aj žien sa pobežia v nedeľu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Vôbec ma neteší, že som najlepšia z tímu, vravela Kuzminová