Slovensko bojuje o medaily na MS v biatlone, bude však bez mužskej štafety

Slovenská biatlonistka Paulína Bátovská Fialková.
Slovenská biatlonistka Paulína Bátovská Fialková. (Autor: TASR)
TASR|7. feb 2023 o 15:00

Najväčšie želiezko je Bátovská Fialková.

OBERHOF. Hlavným želiezkom v ohni skromnej slovenskej výpravy na majstrovstvách sveta v biatlone (8. - 19. februára) bude Paulína Bátovská Fialková.

Štrnásta žena celkového poradia Svetového pohára sa pokúsi zabojovať o dobré výsledky a nadviazať tak na úspešné vystúpenia v doterajšej sezóne.

Program MS v Oberhofe

Streda, 8. február:
14:45 mix štafety

Piatok, 10. február:
14:30 šprint žien na 7,5 km

Sobota, 11. február:
14:30
šprint mužov na 10 km

Nedeľa, 12. február:
13:25 stíhačka žien na 10 km
15:30 stíhačka mužov na 12,5 km

Utorok, 14. február:
14:30 vytrvalostné preteky mužov na 20 km

Streda, 15. február:
14:30 vytrvalostné preteky žien na 15 km

Štvrtok, 16. február:
15:10 mix dvojíc

Sobota, 18. február:
11:45 štafeta mužov na 4x7,5 km
15:00 štafeta žien na 4x6 km

Nedeľa, 19. február:
12:30 hromadné preteky mužov na 15 km
15:15 hromadné preteky žien na 12,5 km

Slovensko vyslalo do nemeckého Oberhofu štyri ženy, no len dvoch mužov, keďže Tomáša Sklenárika vyradili zdravotné problémy.

Okrem Michala Šimu bude v dejisku bojovať aj veterán Matej Kazár, ktorý ukončil aktívnu kariéru už pred štyrmi rokmi.

Bez štafety

Znamená to, že Slovensko tentokrát nepostaví mužskú štafetu, inak však nastúpi na všetky ostatné disciplíny.

Medzi ženami sa spolu s Bátovskou Fialkovou predstavia na tratiach v Durínskom lese aj jej sestra Ivona Fialková, Júlia Machyniaková a Mária Remeňová.

Slovenská "jednotka" ešte nikdy nezískala na MS ani ZOH medailu, no dvakrát k nej bola blízko. Jej maximom sú piate miesta z MS v Östersunde a ZOH 2018, v oboch prípadoch vo vytrvalostných pretekoch.

Pódium jej uniká aj v prebiehajúcej sezóne, no Bátovská Fialková si vybojovala už šesť umiestnení v najlepšej desiatke vrátane dvoch štvrtých miest v šprinte a stíhačke v slovinskej Pokljuke. Pozíciu v SP si v Oberhofe nevylepší, keďže na MS sa prvýkrát nebude bojovať o body do celkového poradia.

Jej sestre Ivone sa v prebiehajúcom ročníku nedarí a chuť pred svetovým šampionátom si nevylepšila ani na nedávnom európskom, kde obsadila vo vytrvalostných pretekoch 56. a v šprinte až 77. miesto.

Pred tromi rokmi však dosiahla na MS v Anterselve šiestu priečku v stíhačke a deviatu v šprinte.

Machyniaková absolvuje premiéru na šampionáte a Mária Remeňová sa pokúsi prebojovať zo šprintu do stíhačky.

"Náš cieľ je taký, aby Paulína vyjazdila prvú desiatku. Jej osobný je, samozrejme, medaila a my budeme veriť a dúfať, že ju získa. U Ivony by sme boli radi, ak by sa dostala späť do formy z konca minulej sezóny. V prebiehajúcej jej nejde dobre streľba. Dúfame, že sa trochu rozbehala v Pokljuke, dostala trocha voľna a môže zabojovať o body.

Mária s Júliou sú ešte mladé pretekárky a na tomto fóre sa ´rozkukávajú´. Júlia mala zopár dobrých výkonov v Pohári IBU, Mária zase na začiatku sezóny. Veríme v aspoň jeden výsledok do 60-ky, ale idú hlavne zbierať skúsenosti," povedal pre TASR generálny sekretár Slovenského zväzu biatlonu (SZB) Patrik Kristlík.

Šima dosiahol najlepší výsledok v prebiehajúcej sezóne v šprinte vo fínskom Kontiolahti, kde obsadil 28. miesto a do stíhačky sa prebojoval aj v Annecy a Pokljuke.

Kazár sa vrátil na svetový šampionát po štvorročnej pauze a v Oberhofe bude druhý najstarší biatlonista po Simonovi Ederovi. Rakúsky pretekár je o tri mesiace starší, no na rozdiel od Slováka sa stále pripravuje a súťaží na najvyššej úrovni.

Kazár išiel do Oberhofu hlavne pre miešané štafety, aby ich mohlo Slovensko postaviť.

"Tomáš Sklenárik má dlhodobo zdravotné problémy a tréneri rozhodli, že nie je pripravený. Kazára sme nominovali, keďže potrebujeme vypĺňať kvóty, aby sme nestrácali body. Okrem mixov by mal štartovať asi len v jednej individuálnej disciplíne. Od Šimu by nás potešili nejaké body, najmä z vytrvalostných pretekov. Ak by sa predstavilo aj najsilnejšie zloženie v mixe dvojíc, verili by sme v dobrý výsledok," povedal Kristlík.

Nominácia SR

Muži: Michal Šima, Matej Kazár

Ženy: Paulína Bátovská Fialková, Ivona Fialková, Júlia Machyniaková, Mária Remeňová

Šampionát odštartuje v stredu miešanými štafetami, po voľnom dni sú v piatok a sobotu na programe rýchlostné preteky a v nedeľu stíhačky mužov i žien.

Na budúci týždeň sa v utorok a stredu uskutočnia vytrvalostné preteky, vo štvrtok mix dvojíc a šampionát vyvrcholí cez víkend štafetami a hromadnými pretekmi.

Kto sú favoriti MS?

Medzi mužmi dominujú v celej sezóne nórski pretekári a najmä Johannes Thingnes Bö, ktorý je hlavný favorit vo všetkých disciplínach.

Dvadsaťdeväťročný pretekár vedie celkové poradie Svetového pohára a taktiež poradia vo všetkých štyroch individuálnych disciplínach.

V ročníku nazbieral už jedenásť triumfov, ďalšie dva si pripísali jeho krajania Johannes Dale a Sturla Holm Laegreid, pričom okrem nich vyhral v individuálnych disciplínach už len Švéd Martin Ponsiluoma, hneď úvodné vytrvalostné preteky v Kontiolahti.

Nóri ovládli aj všetky štyri štafety sezóny. Z ostatných pretekárov patria do širšieho okruhu favoritov Francúzi Quentin Fillon Maillet, Émilien Jacquelin, Nemci Benedikt Doll a Roman Rees či Švéd Sebastian Samuelsson.

Medzi ženami je na čele poradia Svetového pohára Francúzka Julia Simonová pred Švédkou Elvirou Öbergovou a dvojicou Talianok Lisou Vittozziovou a Dorotheou Wiererovou.

Do okruhu favoritiek patria aj Nemka Denise Hermannová-Wicková, Rakúšanka Lisa Theresa Hauserová, Češka Markéta Davidová či Švédky Hanna Öbergová a Linn Perssonová.

V sezóne sa príliš nedarí Nórkam, z ktorých je najvyššie na 9. mieste Ingrid Landmark Tandrevoldová.

Na MS nebude štartovať štvornásobná zlatá medailistka z predchádzajúceho šampionátu v Pokljuke 2021 Tiril Eckhoffová.

Tridsaťdvaročná pretekárka nenastúpila v prebiehajúcej sezóne ani na jedny preteky a stále trpí zdravotnými problémami po nákaze koronavírusom v marci minulého roka. Zatiaľ nie je známe, kedy by sa mohla vrátiť k vrcholovému športu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Slovensko bojuje o medaily na MS v biatlone, bude však bez mužskej štafety