Biatlon: Slováci chcú byť opäť medzi špičkou

Z úspešného ženského biatlonového tímu z nedávnych rokov bude v tejto sezóne pretekať už len Martina Halinárová
Z úspešného ženského biatlonového tímu z nedávnych rokov bude v tejto sezóne pretekať už len Martina Halinárová (Autor: SITA, AP)
SITA|25. okt 2007 o 14:20

BRATISLAVA 25. októbra (SITA) - Slovenský biatlon v uplynulej sezóne zaznamenal v kategórii mužov i žien výrazný ústup zo svojich pozícií vo svetovej špičke. Kým u žien sa čosi také po odchode Anny Murínovej ...

BRATISLAVA 25. októbra (SITA) - Slovenský biatlon v uplynulej sezóne zaznamenal v kategórii mužov i žien výrazný ústup zo svojich pozícií vo svetovej špičke. Kým u žien sa čosi také po odchode Anny Murínovej a Marcely Pavkovčekovej viac-menej čakalo, v družstve mužov, ktoré ostalo v nezmenenom zložení, to bolo nepríjemným prekvapením. Vedenie Slovenského zväzu biatlonu (SZB) po analýze príčin neúspešných výsledkov pristúpilo k zmene na poste trénera mužskej reprezentácie.

Mužov bude v aktuálnej sezóne viesť z postu hlavného trénera Pavel Kobela. V družstve má päť adeptov na štart medzi elitou - Mareka a Miroslava Matiaškovcov, Pavla Hurajta, Dušana Šimočka a Mateja Kazára. V úvodných pretekoch SP však bude môcť postaviť iba troch. "Už sme absolvovali dvoje kvalifikačné preteky na kolieskových lyžiach. Do začiatku Svetového pohára absolvujeme ešte štvore interné preteky na snehu vo Švédsku. Potom sa rozhodnem, ktorú trojicu vyberiem pre Svetový pohár, a kto bude skúšať šťastie v Európskom pohári. Pre preteky štafiet vždy stiahnem najlepšieho z EP,“ vysvetlil svoju stratégiu kormidelník slovenskej mužskej biatlonovej reprezentácie.

V družstve žien generačná výmena

Pri družstve žien ostáva Milan Gašperčík. V jeho výbere pokračuje generačná výmena. Po Anne Murínovej, ktorá skončila po sezóne 2005/2006 a Marcele Pavkovčekovej, ktorá je na materskej dovolenke, ohlásila ukončenie kariéry ďalšia z partie, ktorá sa zaslúžila o najväčšie úspechy slovenského biatlonu - Soňa Mihoková. "V družstve sú momentálne štyri ženy - Martina Halinárová, Janka Gereková, Petra Slezáková a Ľubomíra Kalinová. Pôvodne sa s družstvom pripravovala aj Eliška Švikruhová.

Na návrh trénera Gašperčíka sme ju však preradili do B-družstva. Je to mladá perspektívna pretekárka, zatiaľ však ešte nie je schopná zvládnuť nároky kladené na pretekárky, ktoré by sa mali presadiť aj vo Svetovom pohári. Tým je problém nominácie vyriešený. Neznamená to však, že tieto štyri budú mať miesto vyárendované. V štafetách SP chceme dať priestor aj spomínanej Švikruhovej a mladým juniorkám Tereze Poliakovej, Natálii Prekopovej a Martine Chrapanovej,“ povedal prezident SZB Juraj Sanitra.

Výsledky musia byť lepšie ako vlani

Výsledky slovenských biatlonistov musia byť podľa jeho slov oveľa lepšie ako vlani. Pretekári budú od úvodných pretekov aj pod určitým tlakom kvalifikovania sa do ďalších kôl Svetového pohára, kde sa mení systém práva štartu. "Nechceme stratiť priazeň slovenského fanúšika. Biatlon má na Slovensku veľa priaznivcov. Chceme im pripraviť oveľa radostnejšie chvíle ako vlani.

Vrcholom pre nás budú majstrovstvá sveta vo švédskom Östersunde a majstrovstvá Európy v Novom Meste na Morave, presadiť sa však chceme aj v pretekoch Svetového pohára. Najviac si sľubujeme od mužskej štafety a individuálnych výsledkov žien,“ naznačil ambície slovenskej reprezentácie prvý muž slovenského biatlonu.

Slovenskí reprezentanti odchádzajú už v najbližších dňoch do Švédska, kde sa budú pripravovať až do začiatku nového ročníka SP. Ten má úvodné kolo naplánované od 29. novembra do 2. decembra vo fínskom Kontiolahti.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon: Slováci chcú byť opäť medzi špičkou