Na trati sa cítil dobre, chyby prišli na strelnici. Sklenárik mohol skončiť aj medzi najlepšími

Tomáš Sklenárik počas ME v Osrblí.
Fotogaléria (11)
Tomáš Sklenárik počas ME v Osrblí. (Autor: Soňa Niková)
Matej Hank|24. jan 2024 o 12:31

Preteky ovládli Nóri.

ME v biatlone 2024 - Osrblie

Vytrvalostné preteky mužov na 20 km:

1.

Vebjörn Sörum

Nórsko

51:32,7 min

(0)

2.

Johan-Olav Botn

Nórsko

+ 1:09,7 min

(2)

3.

Martin Uldal

Nórsko

+ 1:44,9 min 

(1)

4.

Martin Nevlnad

Nórsko

+ 1:57,9 min

(1)

5.

Isak Frey

Nórsko

+ 2:13,1 min

(1)

6.

Vincent Bonacci

USA

+ 2:27,9 min

(0)

27. 

Tomáš Sklenárik

Slovensko

+ 5:45,8 min

(4)

74.

Šimon Adamov

Slovensko

+ 9:43,0 min

(4)

98.

Damián Cesnek

Slovensko

+ 12:33,5 min

(7)

99. 

Sebastián Ilavský

Slovensko

+ 12:42,4 min

(5)

103. 

Matej Badáň

Slovensko

+ 13:39,6 min

(5)

OSRBLIE. Už úvodné preteky európskeho šampionátu potvrdili, že do Osrblia pricestovali aj biatlonisti, ktorí právom patria k svetovej špičke.

Nór Vebjörn Sörum ešte v nedeľu skončil na treťom mieste v pretekoch Svetového pohára s hromadným štartom, ktoré hostila talianska Anterselva.

O tri dni neskôr už zažiaril na Slovensku, kde po bezchybnom streleckom výkone a kvalitnom behu získal zlatú medailu vo vytrvalostných pretekoch.

Na 20-kilometrovej trati ovládli preteky Nóri, ktorí obsadil prvých päť pozícii.

Na druhom mieste skončil Johan-Olav Botn. Medailu si vybojoval aj vďaka bezkonkurenčnému behu. Pred Sörumom mal takmer minútový náskok v bežeckom čase, no spravil dve strelecké chyby. 

Bronz si vybojoval Martin Uldal, hoci po záverečnej streľbe figuroval mimo pódia. Posledný bežecký okruh však zvládol lepšie ako Martin Nevlnad.

Najlepší Sklenárik

Slovenským reprezentantom nevyšli preteky ideálne. Tomáša Sklenárika odsunuli štyri strelecké zaváhania na 27. miesto.

Šimon Adamov takisto štyrikrát minul, takisto trikrát v stoji, no pri slabšom behu mal takmer 10-minútovú stratu a skončil na 74 pozícii.

VIDEO: Reakcia Tomáša Sklenárika

Celkovo štartovala až pätica slovenských reprezentantov. Cesnek finišoval po siedmich chybách na 98. mieste, o pozíciu nižšie bol Sebastián Ilavský. Najhoršie skončil Matej Badáň na 103. mieste.

Na trati sa cítil dobre

Nebyť nevydarenej streľby, na vyššie pozície sa mohol dostať Sklenárik. Rodák z Revúcej mal bežecký čas medzi najlepšími pretekármi, no na strelnici chyboval.

Na prvej streľbe urobil jednu chybu na štvrtom terči, no najhoršie mu vyšla prvá stojka, v ktorej chyboval dvakrát. 

Fotogaléria z vytrvalostných pretekov mužov na ME v Osrblí (biatlon)

Na tretej položke vybielil všetky terče, no ušiel mu potom posledný dvadsiaty výstrel. “Na trati som sa cítil dobre, škoda streleckých chýb, bolo ich viac ako som čakal,” povedal Sklenárik pre RTVS. 

Na strelnici nemal žiaden problém s poveternostnými podmienkami. Pocitovo sa cítil dobre aj na trati. 

"Strata na Botna bola veľká. Robím to, na čo mám. Trať sa postupne začala rozbíjať, všetci máme také isté podmienky. Priestor na výhovorky tu nebude,” priblížil. Štvrtok má určený na regeneráciu, v piatok ho čaká šprint. 

Cesnek: Mám zmiešané pocity

Prvý zo Slovákov štartoval Damián Cesnek, ktorý pretekal s číslom osem. Na jednej strane to bola nevýhoda, pretože pred pretekmi napadol čerstvý a neupravený sneh. 

“Tým, že som šiel v prvej skupiny, lyže tlačili ten sneh, keďže bol čerstvvý. Robilo sa z toho mydlo. Potom to bolo už lepšie, no podmienky neboli jednoduché,” povedal pre RTVS Cesnek. 

Z výkonu má zmiešané pocity. Patril k najhorším strelcom a musel zaplatiť nováčikovskú daň, keďže k seniorom prechádza v tejto sezóne:

“Stojky ma mrzia tiež. Cítil som, že ich mám pod kontrolou, no nebolo to tak. Bežecky to bolo fajn. Časy boli vystupňované. Mrzí ma, že na strelnici som podal zlý výkon."

Bežecky bol na tom Cesnek na rovnakej úrovni ako jeho kolega Šimon Adamov. Na najrýchlejšieho Botna stratili šesť a pol minúty na bežkách. 

“Budem sa snažiť vylepšiť bežeckú aj streleckú stránku. Na to, že to bola domáca strelnica, tak to nebolo dobré,” spomenul Cesnek. 

Adamov: 20 km mi bolo veľa

Druhým najlepším Slovákom v štartovom poli bol Šimon Adamov, ktorý finišoval na 74. mieste. 

Pre juniora to boli prvé preteky na 20 kilometrov. V juniorských kategóriách sa vytrvalostné preteky jazdia na 15 kilometrov. 

“Myslím, že mi tých 20 km bolo veľa, nevedel som po treťom kole zrýchliť a vrátiť sa,” priznal. Problém na trati bol s podmienkami. “Zasnežilo mi okuliare, stopa bola ľadová a vyjazdená a bolo to rozbité,” dodal. 

Napriek štyrom chybám na strelnici hodnotil svoj výkon s puškou ako pozitívny. Mrzia ho však dve rany v stoji, ktoré netrafil. 

“Najťažšie to bolo na Grcáku (názov stúpania, pozn.), čo je druhý strmý kopec po sebe. Tam som cítil nohy aj ruky a bolo to tam rozbité,” opísal Adamov s tým, že ho čaká oddych a potom piatkový šprint. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Na trati sa cítil dobre, chyby prišli na strelnici. Sklenárik mohol skončiť aj medzi najlepšími