KOMENTÁR: Stačilo priznať si chybu, covid môže Fialkovým zničiť kariéru

Paulína Fialková (vľavo), Ivona Fialková.
Paulína Fialková (vľavo), Ivona Fialková. (Autor: slovenskybiatlon.sk)
Miloslav Šebela|21. jan 2021 o 08:00

Biatlonistky podcenili vírus.

Na začiatku bola výhovorka. V úzkych po nej siahne raz za čas každý. Prosto niekedy nám príde ťažké priznať si chybu.

Výhovorka o tom, že sú v karanténe iba preventívne a nemajú Covid-19, bola v prípade sestier Fialkových veľmi nešťastná. Lenže svet vrcholového športovca je neúprosný a iný než ten obyčajný civilný.

To, na čom záleží v  športovom vesmíre, je výsledok. Ním sa meria všetko. Výsledok je platidlo. Dokonca lepším ako eurá, pretože šikovní obchodníci ho vedia zúročiť tak, že z neho žijú celú kariéru. Všetko sa okolo neho točí.

Preto sa dá pochopiť, že biatlonistky nechceli prezentovať, že ich pred prvými pretekmi sezóny skolil vírus a je jedno či na prechádzke v uliciach Štokholmu alebo predtým na tréningu v Idre.

Motivácia prevýšila opatrnosť

Ochoreli. Pod tlakom okolností, možno aj viny, že niečo zanedbali, priamo v karanténe trénovali. Ešte stále nie celkom fit. Lebo to je to moderné – bojovať, prekonávať sa, byť vzorom.

Túžba a motivácia tentoraz prevýšila opatrnosť. Covid-19 stále nie je celkom prebádané ochorenie. Niekedy zloží trénovaného športovca vysokými horúčkami, v inom prípade prejde, že človek ani netuší, že bol chorý.

Túto hádanku vedci stále len odkrývajú. Celá pravda je ešte vzdialená, no už je jasné, že je zákerný. A môže vás poznačiť nie na dva týždne ale nadlho. Možno aj na celý život.

Americkí vedci zistili, že práve asymptomatický priebeh zvyšuje riziko zápalov srdcového svalu a následkov na celý život. Rovnako môže vírus poškodiť pľúca. Základné aktíva každého športovca. Že je to nebezpečné, je známe už od leta. A návrat po prekonaní covidu musí byť postupný a opatrný. 

Cesta do pekla

Presný opak toho, čoho sa dopustili Fialkové v snahe čo najskôr naskočiť do sezóny a ukázať výsledky. Ak by o pozitívnom teste otvorene hovorili, možno by dospeli k názoru, že rýchly návrat je v tomto prípade cesta do pekla. Ukázali im to až štyri kolá Svetového pohára, kde potili krv, no aj tak im súperky utekali.

Bojovať, nevzdávať sa, prekonávať sa je chvályhodné. Na prvý pohľad je to silné, pretože presne to sa od osobnosti očakáva. Mať silný charakter a nezložiť sa pred prekážkami. Ukázať obyčajným smrteľníkom, ako sa s nimi dokáže vyrovnať.

Bohužiaľ, v tomto prípade je to skôr príklad toho, ako je Covid-19 zákerný, a s akou opatrnosťou treba k tomu pristupovať. Lebo v hre je viac ako dvojo vynechaných pretekov. V hre nie je sezóna, ale kariéra.

Lekári síce ani teraz po vyšetreniach u Fialkových nič závažné nezistili, no po dvoch mesiacoch od prekonania ochorenia sa ich stav stále nezlepšil – v najvyššej záťaži ich telo nefunguje tak ako kedysi.

Stopy po víruse sú hlboké

Nepomohol oddych, nepomohlo voľné jazdenie. Nič.

Naopak, na posledných pretekoch bola Ivona Fialková taká vyčerpaná, že jej zdravotníci ďalší štart zakázali.

Vírus už nemajú. Stopy, ktoré zanechal, sú však také hlboké, že zrejme neodznejú samé od seba.  

Preto nie je vôbec vylúčené, že vážne ohrozili celú kariéru a k výsledkom z minulých sezón sa nepriblížia.

Zatiaľ také prípady vo vrcholovom športe neboli, bežní ľudia práve tieto príznaky už opisovali - ťažkosti s dýchaním, arytmia, búšenie srdca, celková slabosť. A čas tento stav nijako neovplyvnil. Problémy sa zdajú byť nezvratné.

Pred dvoma rokmi bola Paulína Fialková jeden výstrel od titulu majsterky sveta. Veľa k tomu nechýbalo. Utešovala sa, že má pred sebou ešte roky súťaženia a časom to príde.

Covid ašpirantku na úspech zrazil na kolená. V lepšom prípade sa vráti silná o niekoľko mesiacov, v horšom budeme na jej výborné výsledky už len spomínať.

Bez výhovorky na začiatku nič z tohto nemuselo byť.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»KOMENTÁR: Stačilo priznať si chybu, covid môže Fialkovým zničiť kariéru