Bettman oznámil definitívne zrušenie sezóny NHL

TASR|16. feb 2005 o 19:16

New York 16. februára (TASR) - Ročník 2004/2005 zámorskej hokejovej profiligy je definitívne zrušený. Na tlačovej konferencii v New Yorku to v stredu ...

New York 16. februára (TASR) - Ročník 2004/2005 zámorskej hokejovej profiligy je definitívne zrušený. Na tlačovej konferencii v New Yorku to v stredu podľa predpokladov oznámil komisár NHL Gary Bettman, ktorý zároveň vyjadril ľútosť nad tým, že v historických štatistikách bude pri tomto ročníku zaznamenaná hviezdička. Podľa neho však nenašla hokejová "tripartita" zatiaľ schodné riešenie a iba zopakoval kameň úrazu - platový strop.

Len niekoľko hodín predtým vyrukovali hráčske odbory s novým návrhom znenia kolektívnej zmluvy. Manažment ligy a majitelia klubov však túto ponuku na ukončenie výluky okamžite zmietli zo stola s odkazom, že už nie je čas na rokovania. V princípe išlo o protinávrh posledného projektu NHL, ktorý predpokladal platový strop 42,5 milióna dolárov na mzdy hráčov jedného klubu. Hráčska asociácia NHL (NHLPA) ponúkla limit 49 miliónov, teda o tri menej ako v predchádzajúcom návrhu. "Nemôžeme si dovoliť prijať váš návrh. Vaša ponuka je o 75 miliónov vyššia ako naše výpočty zo včerajška," odkázal Bettman únii. Jej výkonný riaditeľ Bob Goodenov bol ráznou odpoveďou prekvapený, NHLPA už urobila ústupky za hranicami možností: "Naša ponuka s platovým stropom na tím je radikálnym krokom našej asociácie. Urobili sme ju preto, aby náš šport neutrpel totálny rozklad zrušením kompletnej sezóny a jej veľkým ohrozením v ďalšom ročníku. Na druhej strane uznávame, že času už niet."

Predtým v pondelok sa obe strany stretli na dobre utajenej schôdzke v americkom Niagara Falls a únia urobila výrazný krok v rozhovoroch. Prvýkrát otvorene pripustila možnosť akceptácie určitej podoby platového stropu. Goodenowov zástupca Ted Saskin však hovoril o ponuke s 52-miliónovým mzdovým obmedzením plus 24-percentným krátením všetkých platov hráčov a daňou z luxusu, čo však ligoví funkcionári radikálne odmietli. Následne šéf NHL avizoval tlačovú konferenciu v New Yorku na stredu 13.00 miestneho času (19.00 SEČ) a jej stručným obsahom malo byť vyhlásenie úplného zrušenia sezóny.

NHL vytvorila v zámorí precedens zrušenia kompletného ročníka profesionálnej športovej súťaže. V lige sa štrajkuje od vypršania starej kolektívnej zmluvy 15. septembra, neodohrali sa dve tretiny sezóny, čo je 830 zápasov. Trofej NHL, uctievaný Stanleyho pohár sa nepretržite udeľuje od roku 1893, s výnimkou roku 1919, ktorý postihla ťažká chrípková epidémia.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Bettman oznámil definitívne zrušenie sezóny NHL