Beera by viac potešil limit ako medaila

Lukáš Beer. Göteborg ešte nezabalil...
Lukáš Beer. Göteborg ešte nezabalil... (Autor: archív)
Sportnet|23. feb 2013 o 00:00

Výškar Slávie TU Košice Lukáš Beer ešte nestráca nádej. Limit môže prekonať tento víkend v bratislavskej hale Elán na atletickom šampionáte.

Hoci sa oň statočne pokúša počas celej zimy, limit na halové majstrovstvá Európy vo švédskom Göteborgu zrejme odolá. Aj keď... Výškar Slávie TU Košice Lukáš Beer ešte nestráca nádej. Do svojich osobných štatistík však potrebuje zapísať trojčíslie 226, taká je hodnota limitu Slovenského atletického zväzu. Príležitosť bude mať tento víkend v bratislavskej hale Elán, na domácom atletickom šampionáte.

KOŠICE. Iný by to už možno zabalil, ale z Lukáša i jeho trénera Jaroslava Rusnáka srší neutíchajúce odhodlanie.

„My nikdy nič nebalíme, vždy sme pripravení bojovať o čo najlepší výkon,“ vraví tréner. „Kým tá šanca je, netreba ju pustiť z rúk, účasti na halových majstrovstvách Európy sa ešte nevzdáme.“

Možno je tá latka na stojanoch pre dvadsaťtriročného skokana ešte trochu privysoko, lebo k halovému osobáku (221 z tejto zimy) potrebuje pridať ešte päť centimetrov, aby mohol baliť kufre do Göteborgu, ale jeho kouč tvrdí, že Lukáš na ňu má.

„Aj keď v našich, teda košických podmienkach, si na takéto výšky musíme zvykať dlhšie.“

Jeho zverenec mal k limitu najbližšie na záverečnom kole Latky piatich miest v Nitre, kde si výkonom 221 cm utvoril halové osobné maximum, a na Banskobystrickej latke, kde svoj výsledok zaokrúhlil na 220 cm.

„Počas zimnej sezóny sme zatiaľ absolvovali päť pretekov, šiesty štart hneď na začiatku roka v Nemecku nerátame, bolo to iba tam a naspäť, lebo na tom mítingu neskočil ani základ. Štyrikrát sa dostal cez 215 cm a keď spriemerujeme výkony 217, 215, 221 a 220 cm, tak nám to vychádza, že oproti minulej zime sa zlepšil o tri centimetre. Z hľadiska priemeru je to veľmi dobré a je tu aj výrazný nárast stability, určite to nie je náhodný ukazovateľ.“

Tréner by bral titul...

Forma Lukáša Beera by mohla kulminovať práve na domácom šampionáte a tréner Rusnák cíti v kostiach, že by to mohlo v Bratislave vypáliť aj medailovo. Ba hlavou mu víria aj myšlienky o zlate.

„V prvom rade však pôjde o to, aby sme tú súťaž doskákali živí a zdraví... Prirodzene, medaila z domáceho šampionátu by potešila a najlepšie by bolo, keby bola zlatá. Lebo od toho sa všetko odvíja, koľko medailí máte, toľko peňazí dostanete, z klubového hľadiska je medaila väčším prínosom. No Lukáš by určite bral viac limit na halové majstrovstvá Európy ako hocijakú medailu. V Bratislave by mu k nemu mohla pomôcť aj silná domáca konkurencia, budú tam všetci pretekári s výkonmi nad 220 cm, Kabelka, Horák i Bubeník, i druhý sled našich výškarov. Okrem Martina Kalafusa, ktorý má problémy s chrbtom, celá domáca špička.“

Nech to na republikovom šampionáte dopadne hocijako, zimná sezóna dáva prísľub, že leto by mohlo byť, z výkonnostného hľadiska, poriadne horúce.

„Určite, zima nám ukázala, že v lete by to mohlo byť veľmi dobré. Už sa tešíme, keď začneme trénovať vonku, pretože v telocvični 'na Boženke' to nie je vôbec ideálne, keďže tam nie je žiadne atletické vybavenie a na Športovom gymnáziu zas skáčeme na betóne, staručké doskočisko musíme stále posúvať, aby sme sa naň trafili... Verím, že nám pomôže sústredenie v Nyíregyháze a potom aj skokanský mini kemp v Bratislave s atlétmi z Považskej Bystrice a Bratislavy. Potom už začneme trénovať na košickom štadióne. O letných pretekoch je zatiaľ ťažké hovoriť, aký bude kalendár, závisí od manažérov,“ vraví Beerov tréner Jaroslav Rusnák.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Beera by viac potešil limit ako medaila