Beckhamovia boli dvaja. Pred svadbou a po svadbe s Victoriou

(Autor: SITA/AP)
Peter Fukatsch|24. máj 2013 o 22:19

Vyhral futbalovú Ligu majstrov, ale bodoval aj v ankete o najhlúpejší účes. Teraz David Beckham s majetkom štvrťmiliardy eur skončil aktívnu kariéru.

Keď sa učiteľka spýtala malého Davida, čím chce byť, vyhŕkol: Futbalistom! Beckham príhodu spomína vo svojej autobiografii s dodatkom, že svoju túžbu musel za smiechu spolužiakov zopakovať ešte trikrát.

David Robert Joseph Beckham sa narodil 2. mája 1975 v nemocnici Whipps Cross v londýnskej štvrti Leytonstone. Otec Ted bol montér, mama Sandra Westová kaderníčka. Bývali v chudobnej štvrti East End, kde dnes stoja športoviská londýnskej olympiády 2012.

Londýnčania, ktorí drukovali Manchestru

Malý David začal kopať do lopty v Tottenhame, rodičia boli však veľkí fanúšikovia Manchestru United. Synátora odmalička vozili na zápasy „červených diablov.“

Raz ho prihlásili do súťaže, z ktorej si odniesol hlavnú výhru: na jeden zápas sa stal maskotom mužstva z Old Traffordu. Ani len netušil, že slávny štadión sa na dlhé roky stane jeho druhým domovom.

„Keby mi niekto povedal, že raz budem získavať trofeje s milovaným Manchestrom, neveril by som mu. Mal som však šťastie a splnil som si veľké sny,“ napísal.

Jeho veľký deň prišiel mesiac pred dvadsiatymi narodeninami. Legendárny kouč sir Alex Ferguson (tiež nedávno ukončil kariéru) vytiahol šikovného stredopoliara z mládežníckej akadémie a v súboji s Leedsom debutoval v Premier league.

Od toho okamihu sa stal Beckham chránencom trénera zo Škótska. Ferguson viedol United 27 rokov, viacerí experti ho pasujú za najlepšieho trénera všetkých čias. „Stal sa z neho môj druhý otec. Vytvorili sme si spolu skvelý vzťah,“ tvrdí futbalista.

Kopačka do hlavy

Familiárny vzťah nenarušil ani incident z roku 2003. Po prehre s Arsenalom prišiel Ferguson do šatne a od zlosti kopol do kopačky. Tá pristála na Beckhamovej hlave, ktorú museli lekári zašívať. Hoci rôzne britské denníky tvrdili, že Beckhama Fergusonovo správanie priam rozzúrilo, v skutočnosti naňho nemal ťažké srdce. „Bola to len nešťastná náhoda,“ ubezpečoval novinárov.

Momentálne ešte stále frčí ospevovaný barcelonský stred poľa s útočným ladením Busquets, Xavi, Iniesta, Messi. Azda ho možno porovnať s manchesterským z roku 1999, keď sa United vo finále Ligy majstrov proti Bayernu Mníchov podaril dodnes nevídaný obrat. Z 0:1 obrátili v nadstavenom čase na 2:1. Na oba góly centroval Beckham.

Okrem neho hrali vo štvorici stredu Angličan Paul Scholes (38 r., tiež ukončil v tomto roku kariéru), Walesan Ryan Giggs (39) stále hrá a Ír Roy Keane (41, skončil dávnejšie). Ferguson je Škót. Niekdajšia Británia v malom či súčasné Katalánsko? Vyberte si.

Reprezentácia ako na hojdačke

Futbalové Anglicko prežívalo začiatkom 90. rokov zvláštne časy. V roku 1990 sa už-už zdalo, že zaútočí na titul majstrov sveta. Ale tím s Gascoignom, Plattom a Linekerom vypadol vo štvrťfinále s Nemeckom na penalty.

O štyri roky sa na majstrovstvá ani neprebojovali, aby o ďalšie štyri opäť naznačili možnosti. Mladíci Beckham, Scholes, Owen hrali výborne.

Angličania odolávali aj po tom, čo Argentínčan Diego Simeone po hrubom faule na Beckhama a následnom malom dotyku Angličana zahral mŕtvolu, za čo dostal David červenú. Angličania vypadli, ako inak, na penalty. V reprezentácii debutoval Beckham v roku 1996 proti Moldavsku, o štyri roky sa stal kapitánom reprezentácie s tromi ležiacimi levmi.

Osudový sobáš

V roku 1999 sa fešák David oženil. Zobral si speváčku skupiny Spice Girls Victoriu Adamsovú. A narodil sa iný Beckham – celebrita.

Za prvého futbalistu s týmto označením sa považuje Pelé. Ten si však zahral v pár reklamách a filmoch a svoje snaženie smeroval skôr k vážnym poslaniam. Chcel dokonca kandidovať na úrad prezidenta Brazílie.

Beckham bol čosi iné. Do rúk si vraj jeho kariéru vzala manželka. „Kým sa neoženil, neboli s ním žiadne problémy. Vždy chodil na tréningy včas, bol príkladným hráčom. Po svadbe však už u neho nebol futbal ani zďaleka prvoradý. Victoria totiž z neho chcela urobiť celebritu,“ hneval sa Ferguson aj osem rokov po svadbe, na ktorej bolo vyše 400 hostí a pár vyšla na viac ako milión eur.

Beckham v knihe priznal: „Starý pán toho mal plné zuby. Vyrástol som ako osobnosť, ale vyzeralo to, že sa mu tieto veci nepáčia.“

Odchod do Realu

Po desiatich rokoch, počas ktorých pomohol Manchestru k zisku pätnástich trofejí vrátane triumfu v prestížnej Lige majstrov, sa s klubom rozlúčil. Za 35 miliónov eur prestúpil do Realu Madrid, kde zotrval ďalšie štyri sezóny. Okrem zmeny dresu sa však odhodlal aj k zmene čísla.

Zo slávnej sedmičky, ktorú milióny fanúšikov obdivovali pre ukážkové priame kopy, sa stala dvadsať trojka. Išlo o šikovný marketingový ťah, ktorý urobil z Beckhama futbalového Michaela Jordana (ten hral s číslom 23).

Beckham bol v roku 2003 už superstar. Svedčí o tom aj vyše tisíca novinárov z 25 krajín celého sveta, ktorí sa akreditovali na jeho slávnostné predstavenie na Štadióne Santiaga Bernabeua.

„David bol už vtedy najväčšou športovou celebritou planéty. Kdekoľvek ste vyslovili jeho meno, každý vedel, o koho ide. Všade, kam sme prišli, sa všetci pýtali len naňho,“ tvrdil Sven-Göran Eriksson, Švéd, ktorý viedol Beckhama v anglickej reprezentácii.

Ibaže Real nie je hocijaký klub, ale kráľovský. A „velila“ mu manželka Raúla Gonzálesa Mamen Sanzová. Speváčku Victoriu mala za plebs. Ešte v španielskej metropole vyhlásili Davidov účes s copmi za druhý najhlúpejší na svete (za speváčkou Rihannou). V tomto meste sa podobné excesy nenosia. David si to v denníku Marca žehlil: „Musel som byť opitý, keď som sa dal tak spotvoriť.“

Smer Los Angeles

Pani Beckhamová potom zavelila smer USA, Los Angeles, klub s názvom Galaxy. Všetko v blízkosti Hollywoodu.

„Neprichádzam preto, aby som si užíval pozíciu megahviezdy. Prichádzam, aby som v Amerike pozdvihol futbal, ktorý to v konkurencii basketbalu a bejzbalu rozhodne nemá ľahké,“ vravel pre televíziu ESPN.

Zámer sa Beckhamovi, ktorý počas pôsobenia v L. A. dvakrát, v 2009, 2010, hosťoval v milánskom AC, podarilo naplniť aspoň z obchodného pohľadu. Len niekoľko dní po tom, čo na päť rokov a za 30 miliónov eur podpísal zmluvu s Galaxy, predaj permanentiek stúpol o 11-tisíc.

David (a Victoria) sú stroje na peniaze. Futbalista podniká v móde, v reklame, v kozmetike. V rokoch 2003 a 2004 bolo jeho meno najhľadanejším športovým heslom na Googli.

Svoju značku parfumov Homme Urban produkuje od roku 2011. Chváli sa: „Utvoril som si jedinečný štýl. Nový parfum je trúfalá mužská vôňa, ktorá perfektne doplňuje ležérnu eleganciu, o ktorú sa usilujem.“

Z celebrity pomaly osobnosť

Pred týždňom v sobotu sa David Beckham v drese parížskeho Saint Germain lúčil v zápase proti Brestu s kariérou. Hral 80 minút, prihral na druhý gól svojho tímu. Pózoval s trofejou pre majstra Francúzska, lietal nad hlavami spoluhráčov. A plakal. Tlieskala mu manželka, traja synovia, dcéra. Aj bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy.

Súčasný Beckham nikdy nebol taký veľký hráč ako Pelé, ba ani ako jeho predchodca v Manchestri Bobby Charlton. S Brazílčanom však začína mať čosi podobné, z celebrity sa stáva osobnosť.

Súčasný tréner anglickej reprezentácie Roy Hodgson dúfa, že David zostane pri futbale. „Má talent na všetko a určite ho bude lákať veľa ľudí, aby podporil ich projekty. Stále však dúfam, že zostane pri futbale. Jeho charizma a skvelá minulosť nášmu futbalu možno pomôže pomaly sa šplhať k veľkým úspechom,“ povedal kouč pre agentúru Reuter.

Beckham bol vážnou tvárou i osobnosťou podporujúcou kandidatúru na OH 2012 jeho rodného Londýna. Šéf organizačného výboru barón Sebastian Coe hovoril, že bez slávneho futbalistu by to mala britská metropola oveľa ťažšie. „Verím, že zostane v britskom športe. V olympijskom hnutí by bol užitočný,“ hovoril.

David Beckham

  • Narodil sa 2. mája1975 v Londýne
  • Kariéra: Manchester United (1991 - 95), Preston North End (1995), Manchester United (1995 - 2003), Real Madrid (2003 - 07), Los Angeles Galaxy (2007 - 08), AC Milán (2009), Los Angeles Galaxy (2009), AC Milán (2010), Los Angeles Galaxy (2010 - 12), Paris St. Germain (2013)
  • Reprezentacia: 115 zápasov, 17 gólov (prvý zápas 1. októbra 1996 proti Moldavsku)
  • Najväčšie úspechy: víťaz Ligy majstrov 1999, víťaz Interkontinentálneho pohára 1999; 6-krát víťaz anglickej ligy (1996 a 97, 1999 - 2001, 2003), víťaz španielskej ligy 2007, 2-krát víťaz americkej MLS (2011 a 12), víťaz francúzskej ligy (2013); 2-krát víťaz Anglického pohára (1996, 1999)
  • Ocenenia: najlepší futbalista Anglicka 2003; štátne vyznamenanie: dôstojník Britského impéria (2003)
  • Rodina: ženatý, manželka Victoria, synovia Brooklyn Joseph, Romeo James, Cruz David, dcéra Harper Seven

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Beckhamovia boli dvaja. Pred svadbou a po svadbe s Victoriou