Basketbalistky USA dominujú viac ako muži

Tomáš Prokop|10. aug 2012 o 15:27

Americké hráčky vyhrali na olympiáde štyridsiaty zápas za sebou a budú bojovať o piate zlaté medaily v rade.

LONDÝN. V žiadnom inom športe nie sú Američania vo svete takí dominantní ako v basketbale. Titulky novín však všade zapĺňajú len hviezdy NBA. Pritom ich kolegyne zo ženskej NBA nie sú o nič horšie.

Dokázali to aj vo štvrtok večer v semifinále olympijského turnaja proti Austrálii. So súperkami sa síce trápili, ale v druhom polčase ich skvelou obranou a altetickosťou ubehali a uskákali.

Naposledy prehrali v Barcelone

Američanky vyhrali na olympijských turnajoch už štyridsiaty zápas za sebou, naposledy prehrali ešte v Barcelone s Ruskom a skončili tretie.

Ich mužskí kolegovia vyhrali po sebe do piatka „iba“ pätnásť zápasov, keď prehrali semifinále aténskej olympiády proti Argentíne.

Odvtedy je americká dominancia jednoznačná. Obdivuhodné je najmä to, že až do štvrtkového zápasu s Austráliou nemali za šestnásť rokov výraznejšie problémy na ceste za zlatom.

„Je skvelé, že stále máme na to, aby sme boli najlepšie na svete. Bol to veľmi ťažký zápas, o to viac sa tešíme na súboj o zlato,“ povedala rozohrávačka Sue Birdová, ktorú mali možnosť vidieť na jar v play off euroligy aj fanúšikovia Good Angels Košice.

Skúsená rozohrávačka bola ústrednou postavou USA spolu s kapitánkou Diane Taurasiovou. Spolu nastrieľali 27 bodov a pomohli svojmu tímu k výhre 86:73.

„Za posledné roky sme toho povyhrávali veľa, ale bolo vidieť, že Austrália sa k nám priblížila. Vôbec to nebol jednoznačný zápas. Dokázali sme ho zlomiť tým, že sme zlepšili obranu a v útoku sme sa dobre pohybovali. Je to veľká výhra pre americký tím,“ pokračovala Birdová.

Austrália po šestnástich rokoch bez finále

Vo finále Američanky vyzvú Francúzky. Tie vo štvrťfinále zachraňovali výsledok s Češkami a v semifinále zdolali Rusky. Prvýkrát od roku 2000 sa stane, že nebude v zápase o zlaté medaily dvojica USA – Austrália.

„Našim cieľom je vždy zlato. Na nič iné nemyslíme, pre nič iné sme neprišli. Proti Austrálii sme dokázali, že sa vieme stále zdvihnúť, aj keď prehrávame. To je najdôležitejšie,“ uzavrela krídelníčka Candice Parkerová, ktorá si takisto zahrala proti Košiciam v drese Jekaterinburgu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Basketbalistky USA dominujú viac ako muži