Nezastavil ho ani Durant. Wembanyama je nespútaný, boja sa ho. Stačí nabrať svaly

Victor Wembanyama (vľavo) v súboji s Kevinom Durantom (vpravo).
Victor Wembanyama (vľavo) v súboji s Kevinom Durantom (vpravo). (Autor: TASR/AP)
Martin Kozinka|3. nov 2023 o 13:10

Jednotka draftu NBA je ťažkým orieškom pre najlepších hráčov sveta.

PHOENIX, BRATISLAVA. „Okamžite vo veľkej lige,” napísal L’Equipe o poslednom výkone 19-ročného Victora Wembanyamu, pričom nenarážal na jeho pôsobenie v NBA, ale na jeho miesto medzi najlepšími hráčmi v lige. 

„Ako utíšiť 17-tisíc ľudí? Spýtajte sa Wembanyamu,” dodal francúzsky denník. Prvý výber posledného draftu NBA ohuruje. 

Už v úvodných zápasoch sezóny čelil najlepším z najlepších.

Napríklad Lukovi Dončičovi z Dallasu Mavericks, Paulovi Georgeovi a Kawhiovi Leaonardovi z Los Angeles Clippers a najnovšie aj Devinovi Bookerovi a Kevinovi Durantovi z Phoenixu Suns.

Wembanyamove San Antonio Spurs čelilo “on the road” dvakrát v rade Phoenixu.

V prvom zápase uspeli Spurs, keď otočili duel v poslednej sekunde po obrovskej chybe Duranta a jeho spoluhráčov. V druhom stretnutí boli takisto spokojnejší, tentokrát po výhre 132:121. 

Durant je jeho idol, cíti sa kvôli tomu staro

Už vo svojom piatom zápase v NBA nastavil svoje kariérne maximum vysoko. O to viac, že vo francúzskej najvyššej súťaži dal najviac 33 bodov v zápase. Za veľkou mlákou mu stačilo päť zápasov, aby svoj najlepší výkon v kariére vylepšil.

Victor Wembanyama v zápase proti Phoenixu.
Victor Wembanyama v zápase proti Phoenixu. (Autor: TASR/AP)

Proti Phoenixu sa mu strelecky darilo, z 26 pokusov z poľa využil pätnásť. Spoza perimetra vystrelil šesťkrát, trikrát sa trafil. Navyše k tomu pridal desať doskokov, dve asistencie, dva bloky a jeden zisk.

Celkovo nastrieľal už 103 bodov v prvých piatich zápasoch. Niečo podobné sa podarilo len Davidovi Robinsonovi, ako jedinému nováčikovi v histórii Spurs, ktorý v úvodných piatich dueloch strelil 100 a viac bodov.

Wembanyama ale priemeruje famóznych 20,6 bodu a 8 doskokov na zápas.

Pred prvou konfrontáciou s hviezdnym Kevinom Durantom, Wembanyama povedal, že patrí medzi jeho obľúbených hráčov: „Páči sa mi, že za tie roky nikto neprišiel na spôsob, ako ho skutočne brániť.”

Durant na to vtipne zareagoval: „To znamená, že som už starý.” Zaujímavé slová ale povedal Wembanyama. To, že neprišli na spôsob, ako ho brániť, bude pravdepodobne platiť aj o ňom. 

Hráča takéhoto typu basketbal ešte nezažil. Bude trvať, kým hráči a tréneri vymyslia systém, ako ho zastaviť. 

Legendárny tréner si pochvaľuje jeho prístup

Pre súperov o to horšie, keď mu dáva rady jeden z najlepších trénerov histórie NBA Gregg Popovich. Je to asi najlepšia možná kombinácia, aká mohla vzniknúť medzi trénerom a hráčom.

Victor Wembanyama.
Victor Wembanyama. (Autor: TASR/AP)

„Našťastie pre nás je zrelý mladý muž, ktorý má priority a vie, čo chce,” chváli ho kouč. „Už dávno je profesionál. Nemusím ho učiť, čo znamená byť profesionálom. Jeho rodičia a ďalší tréneri to už urobili za mňa,” dodal.

Tento rok navyše platí, že San Antonio má najmladší tím v lige s priemerom 23,5 roka. No v zápasoch proti Phoenixu to vyzeralo tak, že tento tím hrá spolu už niekoľko rokov, nie týždeň a pol.

„Či sme tým boli ohromení? Nie som si istý, pretože sme takéto niečo už videli,” povedal o Wembanyamovi spoluhráč Jeremy Sochan.

„Je to neuveriteľný talent. To vie každý. Len sa snažíme prísť na to, čím je, pretože sme takéhoto hráča nikdy predtým nevideli,” pochválil ho aj jeho súper a hviezdny hráč Phoenixu Devin Booker. 

Ten odohral taktiež skvelý zápas, zaznamenal 31 bodov, 13 asistencií a jeden doskok ho delil od zisku triple-double. Výkon mladého Francúza ale všetkých ohúril natoľko, že na Bookera sa jednoducho zabudlo.

VIDEO: Victor Wembanyama a jeho blok na Devina Bookera.

Práve jeho si ale Wembanyama vychutnal už pri prvom útoku zápasu. Inkasoval tvrdý blok.

V čom je Wembanyama výnimočný?

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Nezastavil ho ani Durant. Wembanyama je nespútaný, boja sa ho. Stačí nabrať svaly