Podpora štátu je mizivá. Niečo nie je správne nastavené, tvrdí prezident

Michal Ondruš.
Michal Ondruš. (Autor: TASR)
Martin Kozinka|3. júl 2023 o 08:00

Rozhovor s novým prezidentom Slovenskej basketbalovej asociácie Michalom Ondrušom.

BRATISLAVA. Slovenská basketbalová asociácia má nového prezidenta. Je ním dlhoročný generálny manažér extraligového klubu Inter Bratislava MICHAL ONDRUŠ.

Zároveň je bývalým reprezentantom Slovenska a držiteľom trénerskej licencie. V minulosti pracoval na manažérskej pozícii spoločnosti Slovak Telekom.

Nedávno povedal, že basketbalom žije 24/7, preto mu nerobí problém presadnúť na zväzovú stoličku. Medzi jeho hlavné ciele, patrí zlepšiť trénerskú úroveň na Slovensku a venovať pozornosť mládeži. Práve Inter patrí medzi vizitky skvelej práce s mládežou, ako ale v rozhovore sám priznal, je to výsledok dlhoročnej práce.

Čo znamená vaše zvolenie do funkcie prezidenta pre slovenský basketbal?

Zvolenie neznamená nič, ak nebudú splnené predsavzatia, výzvy a ciele, ktoré sme si zadefinovali. Samozrejme, v tomto momente je to česť, je to veľký záväzok, avšak bez toho, že sa nám s tímom ľudí, ktorý do toho so mnou skočil, niečo naozaj podarí, to zatiaľ neznamená nič.

V rozhovore sa dozviete:

  • • Je slovenský šport finančne stabilizovaný?
  • • Čo je najdôležitejšie pri športovej mládeži?
  • • Kedy bola česko-slovenská liga krôčik od reality?
  • • Bude niekedy reprezentovať Slovensko Kyle Kurič?
  • • Može sa stať z Antona Gavela reprezentačný kouč?

Odviedol podľa vás bývalý prezident Miloš Drgoň dobrú prácu?

Myslím si, že Miloš Drgoň so svojím výkonným výborom nemal jednoduchú úlohu. Ako bolo povedané, fungovali v covid režime, čo nebola jednoduchá situácia.

Nemám k nemu nejaké pripomienky alebo negatívnu reakciu na fungovanie predchádzajúceho vedenia. Mali svoju víziu, cestu a priority. Teraz nemá význam porovnávať spätne výsledky ich práce. 

Má v súčasnosti SBA dostatok sponzorov a finančnú podporu od štátu, aby bol slovenský basketbal stabilizovaný?

Žiadny šport na Slovensku nemá dostatok financií na to, aby mohol smelo garantovať rozvoj, stabilizáciu a progres. Veľmi sa mi nepáči štátny príspevok do rozpočtu pre slovenský basketbal.

Už len keď to postavíme do porovnania s konkurenčnými športmi, ako sú napríklad hádzaná alebo volejbal. Niečo teda nie je správne nastavené. Sponzorská podpora je minimálna, to znamená, že je tu veľký priestor na zlepšenie.

Je to pre nás jedna z úloh, aby sa vytvorilo také prostredie a imidž okolo basketbalu, ktoré by mohlo a malo byť zaujímavejšie pre sponzorov z komerčného sektora a nie spoliehať sa iba na štát, ktorého podpora je veľmi, veľmi malá.

V nedávnom rozhovore pre oficiálny web SBA, ste prezradili, že sa vám nepáči stav mládežníckeho basketbalu. Bude vašou prioritou sústreďovať sa na mládež, aby mal slovenský basketbal o desaťročie kvalitnejšiu základňu?

V tomto smere si dovolím tvrdiť a naozaj sa môže opierať o výsledky, ktoré ma reprezentujú na klubovej úrovni v Interi, kde sme ukončili desaťročnicu veľmi tvrdej a dovolím si povedať, že úspešnej práce mládežou, by som veľa vecí preniesol aj do celoslovenského basketbalu.

Pre mňa sa dnes riešia zbytočné témy, koľko cudzincov má alebo nemá hrať naše seniorské súťaže. Jednoducho, dnes nemá kto hrať seniorské súťaže a nebude mať hrať ani v budúcnosti, pokiaľ sa nebudeme venovať mládeži.

Je to teda pre mňa veľká priorita a spravím všetko preto, aby sa v tomto smere, v priebehu najbližšieho obdobia a najbližších sezón, slovenský basketbal uzdravil.

Na snímke nový prezident Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) Michal Ondruš.
Na snímke nový prezident Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) Michal Ondruš. (Autor: TASR/Martin Baumann)

Čím sa budete snažiť prilákať deti, aby si vybrali basketbal, keďže futbal a hokej sú u nás populárnejšie?

Nemyslím si, že by bol basketbal málo atraktívny šport. Tu je možno jedna malá nevýhoda, že malí športovci vo futbale a hokeji začínajú skôr ako v basketbale. 

To znamená, že sa im deti začínajú venovať v skoršom veku, a tak aj tie športy možno odoberú množstvo talentovaných športovcov. Na druhej strane, detí je stále dosť. Jedna vec je však kvantita a druhá je kvalita.

Keďže naša krajina nie je toľko početná, vždy sa musíme orientovať na kvalitu s možno menším počtom športovcov, ako je tomu niekde inde. Nielen kvantina náborov, ale aj kvalitný tréningový proces je v tomto smere veľmi dôležitý.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Podpora štátu je mizivá. Niečo nie je správne nastavené, tvrdí prezident