Spoločná súťaž s Českom? Musíme byť dôstojným súperom, tvrdí manažér Levíc

Basketbalista Levíc Draško Kneževič v minuloročnom finálovom zápase Federálneho pohára proti Opave.
Basketbalista Levíc Draško Kneževič v minuloročnom finálovom zápase Federálneho pohára proti Opave. (Autor: Lukáš Droppan)
Martin Kozinka|6. sep 2023 o 08:00

Preview: Na Federálnom pohári sa stretnú najlepšie tímy z Česka a Slovenska.

LEVICE, BRATISLAVA. V basketbalovej aréne v Leviciach sa tento víkend (8. a 9. septembra) predstavia dva najlepšie celky minulej sezóny v slovenskej a českej najvyššej súťaži.

Budú medzi sebou bojovať o triumf v treťom ročníku Federálneho pohára. Fanúšikovia tak uvidia aktuálneho majstra Slovenska a Česka, respektíve vicemajstrov oboch krajín.

Po palubovke budú behať za slovenskú stranu Patrioti Levice a BC Komárno. Z českej najvyššej súťaže pricestuje BK Opava a BK ARMEX Děčín.

Program 3. ročníka Federálneho pohára (Športová hala Levice)

Piatok 10. septembra:

17.00 BK Opava – BC Komárno

19.15 Patrioti Levice – BK ARMEX Děčín

Sobota 9. septembra:

17.00 o 3. miesto

19.15 finále


Sledovať môžete naživo na JOJ Šport.

Chceme byť pre Čechov dôstojnými súpermi, tvrdí Garaj

„Fanúšikovia sa môžu tešiť, že dva týždne pred štartom oboch basketbalových líg uvidia na jednom mieste v priamej konfrontácii, takto kvalitné tímy,” citoval portál basketliga.sk organizátora podujatia a autora myšlienky Ladislava Garaja.

Ako neskôr pre Sportnet poznamenal generálny manažér Levíc, po prvýkrát od rozpadu Československa sa na jednom mieste stretnú dva najlepšie celky z oboch súťaží.

Ladislav Garaj s trofejami pre víťaza SBL.
Ladislav Garaj s trofejami pre víťaza SBL. (Autor: Lukáš Droppan)

„Už to samé hovorí za seba, čo nás v Leviciach tento víkend čaká. Dolaďujeme ešte posledné detaily, v piatok bude všetko pripravené, myslím si, že fanúšikovia všetkých štyroch tímov si prídu na svoje,” objasnil.

„Hneď na úvod sezóny nás čaká skvelý turnaj, ktorý bude pre všetky štyri zúčastnené tímy ozajstnou previerkou pred štartom ligových súťaží,” dodal.

Pre manažéra slovenského majstra bolo kľúčové vyplniť prípravné obdobie českých a slovenských tímov kvalitnými zápasmi s nábojom. Dôležité však bude, aby naše celky ukázali proti našim západným susedom konkurencieschopný basketbal.

„Dlhodobým cieľom bolo postupné spájanie sa a hľadanie vhodných variantov na možnú spoločnú súťaž, hľadanie finančných zdrojov, ktoré by niečo takéto dokázali pokryť.

Len ak o tom budeme hovoriť a budeme niečo pre to aj robiť, raz sa k tomu môžeme priblížiť. Samozrejme, musíme ukázať aj kvalitu a pripravenosť byť pre české tímy dôstojnými súpermi, aby bola táto myšlienka zaujímavá aj pre nich,” vysvetlil.

Podobné meranie síl medzi krajinami napovie, ako táto spolupráca môže vyzerať v budúcnosti.

„Federálny pohár a tiež Česko-Slovenský pohár, ktorý sa vo februári uskutoční v Prahe, sú skvelou príležitosťou posunúť sa v týchto myšlienkach, ktoré mimochodom otvorené aj u predstaviteľov niektorých popredných českých tímov, ďalej,” poznamenal Garaj.

Opava chce obhájiť titul, v ceste jej stoja diabli

Basketbalisti českej Opavy prídu na Slovensko ako majstri posledných dvoch ročníkov tohto podujatia, ako aj čerstvý šampión českej najvyššej súťaže. Bol to pre klub historický triumf, keďže Nymburk doteraz v lige dominoval. Vyhral celkovo osemnásť titulov v rade.

„Do každého zápasu, aj keď je prípravný, ideme naplno a chceme ho vyhrať. Tak tomu bude aj tento rok, to znamená, že by sme to radi do tretice vyhrali,” povedal pre portál basketbaliga.sk kouč Opavy Petr Czudek.

Slovenský basketbalista vo farbách BK Opava Jakub Mokráň drží v rukách trofej pre šampióna českej NBL.
Slovenský basketbalista vo farbách BK Opava Jakub Mokráň drží v rukách trofej pre šampióna českej NBL. (Autor: KOVALCIKFOTO.CZ - Ondřej Kovalčík/BK Opava )

Vzťahy medzi českým a slovenským basketbalom sú na vzostupe. O tom svedčí aj tento turnaj.

„Ako hráč si pamätám Federálnu ligu a vždy sa rád vraciam na Slovensko. Vôbec by som sa nebránil aj spoločnej lige v určitom formáte,” dodal.

Pre hráčov Komárna nebude výlet do Levíc ničím novým. V predošlej sezóne tam odohrali až šesť zápasov, z toho štyri vo finálovej sérii. Novým trénerom kádra “diablov” je Krunoslav Krajnovič, ktorý v poslednej sezóne viedol Prievidzu. Práve Komárno odohrá piatkový semifinálový zápas s Opavou. 

„V prvom rade, ide o to, že sa dobre pripravíme na sezónu, hráme proti kvalitným súperom. Na úvod si zahráme s majstrom Česka, Opavou. Čaká nás veľmi silný súper, verím, že ukážeme dobrú tvár. Som toho názoru, že zápasy budú mať vysokú kvalitu,” priznal tréner Krajnovič.

Děčín je na Slovensku rád, Patrioti chcú potešiť priaznivcov

Aj pre český Děčín je tento turnaj veľmi platný. Chcú na ňom čo najlepšie reprezentovať českú najvyššiu súťaž. Podľa trénera tímu je dobré, že sa pred sezónou môžu proti sebe stretnúť najlepšie celky z oboch krajín.

„Myslím si, že tento pohár si už v predchádzajúcich dvoch ročníkoch nastavil kredit veľmi vysoko,” vyslovil kouč BK ARMEX Děčín Tomáš Grepl.

„Tento rok sa stretnú najlepšie tímy z predchádzajúcej sezóny zo slovenskej a českej ligy, a to je samo o sebe tou najlepšou pozvánkou na návštevu tohto turnaja. Potenciál česko-slovenských súbojov je podľa dosť veľký, pretože určitá rivalita medzi českými a slovenskými klubmi bola, je a bude veľká,” dodal.

Boli to práve Levice, ktoré pred rokom čelili vo finálovom súboji na domácej palubovke Opave. Tento rok však vedie cesta do finále cez Děčín. Ako avizuje kouč Patriotov Michal Madzin, najdôležitejšie bude potešiť fanúšikov a z víkendu si odniesť do zvyšku prípravy čo najviac.

Tréner Levíc Michal Madzin.
Tréner Levíc Michal Madzin. (Autor: FIBA)

„Od Federálneho pohára očakávame dva veľmi náročné zápasy, ale zároveň takúto konfrontáciu vítame v rámci prípravy na ťažkú sezónu. Chceli by sme byť úspešní, hráme doma pred našimi fanúšikmi.

Chceme potešiť seba aj fanúšikov, ale prvoradý cieľ je zapracovať aj nového hráča, ktorý prišiel počas tohto týždňa. Zároveň chceme zlepšiť chémiu a komunikáciu celého tímu na ihrisku,” vysvetlil tréner pre Sportnet.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Spoločná súťaž s Českom? Musíme byť dôstojným súperom, tvrdí manažér Levíc