Barteková si musí zvyknúť na flintu vedľa lodičiek

Danka Barteková
Danka Barteková (Autor: SITA)
Tomáš Prokop|8. júl 2013 o 17:22

Slovenská strelkyňa si splnila sen. Ako druhá po profesorovi Vladimírovi Černušákovi sa stala členkou Medzinárodného olympijského výboru.

BRATISLAVA. Ako rozprávka o Popoluške, aj tak označil prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Jacques Rogge príbeh Danky Bartekovej, ktorú minulú stredu vymenovali po jedenásťmesačnom čakaní do komisie športovcov MOV. Stala sa najmladšou členkou spomedzi 104 ľudí vo výbore.

Rogge vyzdvihol prípravu slovenskej strelkyne, ktorá pracuje na novej role od roku 2007. Aj preto študovala medzinárodné vzťahy na Univerzite Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici.

Veľká tréma pri sľube

„Splnila som si veľký sen. Pri skladaní sľubu som mala dosť trému. Predsa len predo mnou sedeli najmocnejší ľudia v olympijskom svete. Celkovo som však bola veľmi pozitívne prekvapená z prístupu všetkých. Každý bol ochotný, domov som si doniesla kopu vizitiek,“ hovorila Barteková, ktorá už dostala prvé úlohy.

Na starosti bude mať komunikáciu so streleckou a gymnastickou federáciou. „Neznamená to, že budem musieť skákať cez kozu. Pomôžem k lepšej komunikácii športovcov s komisiou.

Slovenská strelkyňa pociťuje, že sa pomaly stáva funkcionárkou, ale viac ako športovej diplomacii sa venovať nechce. „Politika ma neláka. Vždy som chcela ísť do zahraničia a nevzdať sa športu.“

Napriek náročnému obdobiu Barteková opakuje, že je v prvom rade športovkyňou. Aj pri vyhlasovaní v Lausanne sa snažila dodržiavať plán od trénera Juraja Sedláka.

„Je to náročné. Veľmi ma mrzelo, že som nestihla Svetový pohár v Granade, kde vyhrala v piatok Zuzka Štefečeková. Tento rok sme si s trénerom povedali, že niektoré podujatia vynecháme, ale budúcu sezónu chcem toho absolvovať čo najviac,“ dodala Barteková, ktorá okrem spomínaných funkcií učí na UMB športovú diplomaciu.

Na jeseň by chcela uspieť na majstrovstvách sveta aj Európy. „Na Európe aj majstrovstvách sveta chcem minimálne postúpiť z kvalifikácie.“

Aj lodičky, aj flintu

Na náročné presuny je dvadsaťosemročná strelkyňa pripravená. „Niekedy to bude doslova aj tak, že v jednej časti tašky budem mať lodičky a vedľa flintu, ale s tým počítam. Absolvujem to už v septembri, keď ma čaká zasadnutie v Buenos Aires, ale, našťastie, majstrovstvá sveta sú v Peru.“

Barteková zatiaľ nezaznamenala zvýšený záujem športovcov a aj od olympijského výboru mala jedenásť mesiacov pauzu. „Kontaktovali ma výraznejšie až teraz. Viem, čo ma čaká. Raz ročne budem chodiť na zasadnutie MOV, dvakrát ročne na stretnutia komisie. Tiež ma čakajú mimoriadne udalosti ako teraz v novembri, keď ma pozvali na rokovanie streleckej federácie.“

Lobing za zmenu pravidiel

Barteková si uvedomuje, že svojím postavením môže pomôcť aj k zmene nových pravidiel v jej disciplíne, pri ktorej sa už nezrátavajú body, ale každé kvalifikačné kolo sa ide od nuly. Aj vo finálovom súboji nesúťaží šesť najlepších, ale o zlato strieľa už len dvojica, podobne ako o tretie miesto.

„Doplatila som na to na Cypre, kde som vyhrala kvalifikáciu a skončila som štvrtá. Pätnásť terčov je dosť málo na to, aby si človek mohol dovoliť chybu. Dúfam, že sa budeme o tom rozprávať v novembri. Veľmi rada by som povedala svoj názor, s ktorým sa stotožňujú mnohí strelci. Zmena pravidiel bola potrebná, ale treba nájsť kompromis.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Barteková si musí zvyknúť na flintu vedľa lodičiek