Bartečko: Za zásluhy sa nikto v menoslove neobjaví

Dobrá nálada. Ľ. Bartečko (vľavo) sa na MS teší.
Dobrá nálada. Ľ. Bartečko (vľavo) sa na MS teší. (Autor: tasr)
Sportnet|27. apr 2011 o 00:00

Za priehrštie skúseností vniesol do záverečných prípravných duelov slovenskej hokejovej reprezentácie aj Ľuboš Bartečko.

Univerzálny útočník s prehľadom v hre sa pripojil k tímu minulý týždeň, keď pricestoval na Slovensko nie zo Švédska, kde dokončil sezónu, ale spoza mora. Tam má totiž rodinku, s ktorou strávil pár dní, čo mu pomohlo hlavne psychicky.

KOŠICE. Tridsaťštyriročný kežmarský rodák má za sebou zaujímavé účinkovanie.

Baráž dala zabrať

Ročník odštartoval vo farbách Popradu, no neskôr, ako u neho býva zvykom, sa presunul do Škandinávie. Švédska Elitserien mu prirástla k srdcu. Tentoraz zažil ale dramatické momenty vo farbách MODO. Vedno s ďalším východniarom Ladislavom Nagyom si vyskúšal náročnosť baráže o udržanie sa medzi elitou.

"Švédska liga je naozaj kvalitná, takže účinkovanie v nej mi značne pomohlo v raste formy pred majstrovstvami sveta. Neľutujem toto rozhodnutie, hoci barážové zápolenia nebolo nič príjemné. Na druhej strane plusom bolo, že sme boli dosť dlho vyťažení. Takto sme stále zostali v tempe a to považujem za pozitívnejšie, než keby som skôr skončil sezónu a čakal na výcvikový tábor reprezentácie."

MODO je slávny klub s bohatou tradíciou, a preto aj prekvapilo, že sa ocitol v takejto pozícii. Ľuboš to ale videl realisticky. "Kvalita nebola taká, aká bývala. No liga je nesmierne vyrovnaná, stačilo vyhrať jeden duel a boli by sme v play-off. My sme ale posledný duel nezvládli a išli sme preto do baráže," pripomenul borec, ktorý napriek týmto nervákom poškuľuje znovu po tom, že by sa na sever Európy opäť vrátil.

Inak, klub, v ktorom Bartečko účinkoval, je spojený so slávnym švédskym hráčom Petrom Forsbergom. Ten sa podľa aktuálnych informácií stal asistentom generálneho manažéra, post ktorého zastáva ďalšia veličina - Markus Näslund.

Tlak na každý post

Pravdaže, momentálne náš zástupca nerieši svoju budúcnosť, ale myslí už na blížiaci sa sviatok. Hoci má za sebou bohatú kariéru vyšperkovanú zlatom aj striebrom z MS a odohral viac sezón v NHL v tímoch St. Louis a Atlanty, predsa si bol vedomý po prílete, že miesto v konečnej nominácii nemá vyárendované.

"Každý musí prejaviť dostatok kumštu a odhodlania, aby presvedčil trénera. Bez ohľadu na vek a to, čo dosiaľ odohral. To, že sa do tímu tlačia mladí chlapci, ale zároveň sa uvoľnili aj hokejisti spoza mora, zvýšilo tlak na každý post. V záujme kvality a údernosti i odolnosti mužstva je to dobrá konštelácia. Ja som rád, že mám možnosť byť v hre o miesto a konkurenčný boj vnímam ako niečo prirodzené. Určite to neovplyvnilo náladu, vzťahy, všetko v kolektíve klape na výbornú. Je predsa v záujme slovenského hokeja, aby sme doma boli čo najsilnejší a dosiahli čo najlepší výsledok. Lebo ani súperi nespia a každý sa snaží dotiahnuť k nám čo najkvalitnejšie kádre," pripomenul Ľ. Bartečko s tým, že už prípravné duely naznačili veľkú mieru úsilia i odhodlania u každého, kto prichádza do úvahy pre štart na šampionáte.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Bartečko: Za zásluhy sa nikto v menoslove neobjaví