Banská Bystrica uspela v Košiciach, v sérii vedie 1:0

Tomáš Zigo (vľavo) s Daliborom Bortňákom sa tešia z gólu.
Tomáš Zigo (vľavo) s Daliborom Bortňákom sa tešia z gólu. (Autor: TASR)
Sportnet|27. mar 2016 o 16:45

Banská Bystrica prehrávala 0:1, troma gólmi však otočila stav zápasu.

TIPSPORT LIGA 2015/2016 - semifinále play-off, prvé zápasy:

Košice - Banská Bystrica 1:3 (1:0, 0:2, 0:1)

Góly: 4. Lapšanský (Deyl, Češík) - 23. Ďatelinka (Kytnár, Matoušek), 35. Bortňák (Zigo), 46. Bast (Tománek, Majdan).

HC Košice: Halász - Dudáš, Deyl, Cebák, Jankovič, Pavúk, Mikuš, Macejko - Spilar, Češík, Bartoš - Bicek, Suja, Bartánus - Lapšanský, Hrnka, Varga - Hričina, Milý, Šoltés

HC ´05 iClinic Banská Bystrica: Bacashihua - Ďatelinka, Šmach, Roussel, Pujacs, Čížek, Gründling, Sandgren, Majeský - Lamper, Zigo, Matoušek - Majdan, Bast, Tománek - Gillies, Kytnár, Hvila - Lunter, Handzuš, Bortňák

KOŠICE. Hokejisti HC´05 iClinic Banská Bystrica zvíťazili v prvom semifinálovom zápase Tipsport Ligy na ľade HC Košice 3:1 a v sérii hranej na štyri víťazné zápasy sa ujali vedenia 1:0.

Do vedenia išli ešte v úvode zápasu domáci Košičania, ale "barani" postupne prevzali iniciatívu a skóre otočili vo svoj prospech.

Druhý zápas je na programe v pondelok 28. marca o 17.00 h opäť v košickej Steel aréne.

Priebeh:

Lepší vstup do zápasu mali domáci hokejisti. Hrnka sa v 3. minúte dostal do dvoch sľubných príležitostí, no úspešný nebol. Už o minútu na to však Košičania hrali presilovku a Lapšanský presnou strelou prekvapil brankára Bacashihuu - 1:0.

V 7. minúte vyhral Banskobystričan Tománek buly pre Majdana, ktorého nebezpečný pokus Halász zneškodnil. Hostia s pribúdajúcimi minútami prvej tretiny preberali iniciatívu a obrana domácich "horela" najmä v závere prvej časti. Halász so však po 20. minútach držal čisté konto.

_ifr1209_r3963.jpg

Charles-Olivier Roussel z Banskej Bystrice a Tomáš Hričina z Košíc v prvom semifinálovom zápase play-off hokejovej Tipsport extraligy. FOTO - SITA.

To mu vydržalo do 23. minúty, keď protiútok hostí zblízka zakončil obranca Ďatelinka - 1:1. Už o pár sekúnd na to sa Majdan zbavil obrancu Deyla, ale v krátkom úniku neuspel. Na opačnej strane mohol Hričina vrátiť domácim náskok, no ani jeho pokus v 28. minúte skóre nezmenil.

V 34. minúte si výborné príležitosti vypracovali Majdan aj Bast, no Halász podržal Košičanov. Druhá tretina patrila hosťom herne aj výsledkovo, čo "barani" potvrdili v 35. minúte. Obrana domácich pozabudla na striedajúceho Bortňáka, ktorý po Zigovej prihrávke prestrelil Halásza - 1:2.

_ifr1239_r4698.jpg

Brankár Jason Bacashihua (vpravo) je veľkou oporou Banskej Bystrice. FOTO - SITA

O tretí gól hostí sa v presilovke v 37. minúte snažil najmä Roussel, jeho sľubnú šancu Halász zmaril. V 42. minúte sa až pred košického brankára dostal Lamper, no so svojou príležitosťou naložil veľmi zle. Domáci sa nevedeli dostať do ideálnej hernej pohody a za chybu v obrane v 46. pykali tretím gólom. Majdan nahodil puk na Halásza a o úspešnú dorážku sa postaral Kanaďan Bast - 1:3.

Tribúny košickej Steel arény hnali vpred domáci tím, ale hostia dianie na ľade úspešne kontrolovali. Šance na zníženie mali Bartánus i Hrnka, ale Bacashihua už neinkasoval. Hostia mohli v 60. minúte pridať aj štvrtý gól, ale Zigo v sľubnej pozícii Halásza neprekvapil.

Hlasy:

Marcel Šimurda, asistent trénera HC Košice: "Úvodných desať minút patrilo nám a dokázali sme sa aj gólovo presadiť. Súper však zvýšil aktivitu a napokon lepšie zvládol tento zápas. My však nevešiame hlavy. Poučíme sa z vlastných chýb a verím, že druhý zápas zvládneme lepšie my."

Vladimír Országh, tréner Hc ´05 iClinic Banská Bystrica: "Videli sme veľmi dobrý zápas z oboch strán. Domáci na nás v prvej tretine ´vyleteli´, v prvých desiatich minútach boli aktívnejší. My sme sa pomalšie spamätávali. V druhej tretine sme dali vyrovnávajúci gól a išli sme aj do vedenia. Mali sme aj ďalšie príležitosti, ktoré sme však nepremenili. Domáci však stále hrozili. V tretej tretine sme sa zamerali na poctivé bránenie. Dobre zapracovala naša defenzíva aj brankár. Sme radi za prvé víťazstvo, ale nič to neznamená. Zajtra je nový deň a čaká nás ďalší ťažký zápas."

Tomáš Halász, brankár HC Košice: "Myslím, že v celej prvej tretine sme boli lepší. V druhej časti Bystričanom narástli krídla, darilo sa im a nevedeli sme si s tým dať rady. Tam sa zápas lámal. Výkon z prvej tretiny sme nedokázali zopakovať ani v tretej. Aj preto sme dnes nemohli pomýšľať na úspech."

Juraj Majdan, útočník HC ´05 iClinic Banská Bystrica: "Počkali sme si na svoje šance, zbytočne sme sa nehrnuli dopredu. Naše víťazstvo vyplynulo aj z dobrej obrany. Zostávame nohami na zemi, séria bude ešte dlhá.

Online prenos

III. tretina

Koniec zápasu. Banská Bystrica vyhrala 3:1, v sérii vedie 1:0. Druhý duel sa odohrá v pondelok o 17. hodine v Košiciach.

55. min - Ďalšia šanca Košíc. Strela z hokejky Biceka však len prešla pozdĺž bránkoviska.

51. min - Hostia mali veľké šťastie. Od gólu ich dvakrát zachránila bránková konštrukcia.

48. min - Hrnka mohol znížiť na rozdiel jedného gólu, ale jeho tvrdá strela z ľavej strany neskončila za Bacashihuom.

46. min - Tománek vystrelil na Halásza, ktorý puk vyrazil priamo pred Jasona Basta. A ten bekhendom zvýšil náskok Banskej Bystrice na 3:1.

Začala sa tretia tretina.

II. tretina

Skončila sa druhá tretina, v ktorej zaznamenali hosťujúci hráči dva góly.

37. min - Hostia sú pri chuti, Bast však pri prečíslení nedokázal streliť treti gól. Ďalšiu príležitosť mal Roussel, ktorého delovka v presilovej hre skončila v Halászovom náručí.

35. min - Domáci Halász najskôr zneškodnil pokus Basta, ale pri strele Dalibora Bortňáka z pravej strany bol už bezmocný. Banská Bystrica vyhráva 2:1.

28. min - Bacashihua je veľkou oporou hostí. V priebehu pár sekúnd zaznamenal dva úspešné zákroky.

25. min - Banskobystričania po strelenom góle ožili, no v prečíslení dva na jedna neskórovali.

23. min - Hostia nevyužili presilovú hru, ale necelú minútu po jej skončení predviedli peknú akciu a dočkali sa vyrovnávajúceho gólu. Ten strelil obranca Ivan Ďatelinka, ktorý prekorčuľoval až pred Halásza a zužitkoval prihrávku Kytnára.

Začala sa druhá tretina.

I. tretina

20. min - V závere prvej časti vylúčili rozhodcovia Bartoša. Banskobystričania presilovú hru v prvej tretine nevyužili, a tak ju dohrajú v úvode druhého dejstva.

15. min - Hosťujúci brankár mal opäť prácu. Najskôr ho ohrozil Milý, neskôr sa do dobrej gólovej pozície dostal aj Bartoš. Stav duelu sa však nezmenil.

4. min - Domácim patrí začiatok duelu. Po vylúčení Roussella sa nasťahovali pred banskobystrického gólmana. Tlak Košičanov sa skončil sedemnásť sekúnd pred koncom presilovej hry, keď otvoril skóre Adam Lapšanský strelou z pravého kruhu.

2. min - Košice zatlačili Banskú Bystricu v pásme, no Bacashihua podržal hostí. Strelu Hrnku, ktorý obkorčuľoval bránku, chytil na čiare.

Zápas sa začal.

Pred zápasom

Pred zápasom - Zápas vysiela Dvojka.

Pred zápasom - V základnej časti hrali Košice s Banskou Bystricou v šiestich zápasoch 3:3. S výnimkou prvých dvoch duelov zvíťazil vždy domáci tím.

Vzájomné zápasy v tejto sezóne: 0:1 (d), 3:0 (v), 4:2 (d), 0:3 (v), 3:1 (d), 2:3 (v).

V poslednom vzájomnom zápase vyhrala Banská Bystrica 3:2.

Pred zápasom - Zo slovenského titulu sa zatiaľ radovalo päť tímov – Slovan Bratislava (8), Košice (8), Dukla Trenčín (3), Zvolen (2) a Žilina. Banská Bystrica túži doplniť postupku.

Pred troma rokmi prehrala vo štvrťfinále so Zvolenom, o rok neskôr v semifinále s Nitrou a vlani vo finále s Košicami.

Najvyššie ciele majú aj Košice, ktoré postúpili do finále zakaždým od roku 2008.

hckosice-r917-st.ir3-_t600.jpg

Košičania majú v semifinálovej sérii s Banskou Bystricou výhodu domáceho prostredia. FOTO - TASR

Pred zápasom - Oba tímy hrali vlani vo finále, Košice vyhrali 4:2 na zápasy. Aktuálny slovenský majster je v tejto sérii v pozícii mierneho favorita. Očakávajú sa však vyrovnané zápasy.

„Pre nás je dôležité, že aj teraz začíname v Steel aréne,“ tvrdil 42-ročný Bartoš.

„Bystrica má dobrého brankára, obranu, štyri vyrovnané päťky a ďalších hráčov, ktorí čakajú na svoju príležitosť,“ vravel skúsený útočník. „Niet pochýb, čaká nás veľmi ťažká séria.“

„Hrajú organizovane, kolektívne, majú kvalitného brankára, dobrú defenzívu a rýchlych útočníkov, ktorí vedia skórovať. My hráme kanadsko-americkým štýlom, priamočiaro, s dohrávaním súbojov, čo sa ľahšie uplatňuje na užších klziskách. Musíme rozmýšľať, ako hrať, aby sme boli efektívni aj na veľkom klzisku,“ povedal Michal Handzuš, jeden z lídrov Banskej Bystrice.

Pred zápasom - Košice postúpili do play-off ako víťaz základnej časti. Vo štvrťfinále vyradili MHC Martin najrýchlejším možným spôsobom – 4:1 na zápasy.

Banská Bystrica vstúpila do play-off zo štvrtého miesta. Štvrtfinálovú sériu s Duklou Trenčín vyhrala 4:1 na zápasy, keď až trikrát neinkasovala ani gól.

Zápas sa začína o 17. hodine.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Banská Bystrica uspela v Košiciach, v sérii vedie 1:0