Banskobystrická latka opäť priláka zvučné mená. Príde aj majsterka sveta

Austrálčanka Eleanor Pattersonová.
Austrálčanka Eleanor Pattersonová. (Autor: TASR - Ján Krošlák)
SITA|14. dec 2022 o 14:48

Eleanor Pattersonová v tomto roku zvíťazila pri premiére na podujatí s výkonom 199 cm.

BRATISLAVA. Najväčšou hviezdou 29. ročníka Banskobystrickej latky bude 14. februára 2023 opäť austrálska žrdkárka Eleanor Pattersonová, úradujúca majsterka sveta z amerického Eugene pri tohtoročnej premiére na prestížnom podujatí zvíťazila s výkonom 199 cm.

Účasť potvrdili organizátorom aj bronzová z MS 2022 Talianka Elena Vallortigarová a štvrtá Ukrajinka Iryna Geraščenková. Najbližšia edícia mítingu bude súčasťou striebornej kategórie Svetovej halovej tour.

"Som rada, že sa na Slovensko môžem vrátiť. V roku 2022 som vyhrala a naštartovalo ma to na skvelú sezónu, ktorá vyvrcholila víťazstvom na MS. Už teraz sa teším na február a na skvelé súperky, ktoré na mňa u vás budú čakať.

Dúfam, že sa mi podarí zopakovať prvenstvo," uviedla Pattersonová podľa tlačovej správy organizátorov podujatia. Na MS 2022 si zlepšila osobný rekord na 202 cm.

Vallortigarová sa zúčastní na Banskobystrickej latke tretíkrát, v roku 2019 bola tretia a vlani štvrtá. Víťazka podujatia z roku 2017 Geraščenková príde už po piaty raz.

Zo žrdkárov pricestuje víťaz z roku 2020 a druhý z minulého roka Kubánec Luis Zayas, ktorý skončil šiesty na MS 2022. Siedmykrát za sebou sa na mítingu predstaví mexický rekordér Edgar Rivera, ktorý si vlani v BB vytvoril osobné maximum s 231 cm.

Premiérovú účasť zažije Novozélanďan Hamish Kerr, bronzový z halových MS 2022.

Banskobystrická latka 2023 poskytne žrdkárom možnosť pripraviť sa a prípadne aj splniť limity na budúcoročné halové majstrovstvá Európy v tureckom Istanbule a MS v maďarskej Budapešti.

Organizátori ešte rokujú s úradujúcou majsterkou Európy z nemeckého Mníchova, Ukrajinkou Jaroslavou Mahučichovou. Tá vlani zlepšila rekord mítingu Blanky Vlašičovej z 205 na 206 cm, čo bol napokon svetový výkon roka. Mužský rekord v BB drží Katarčan Mutaz Essa Baršim s výkonom 240 cm z roku 2015.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Banskobystrická latka opäť priláka zvučné mená. Príde aj majsterka sveta