Argentína zvíťazila v Rusku

SITA|11. júl 2010 o 17:20

Tenisoví reprezentanti Argentíny šiesty raz z ostatných deviatich ročníkov postúpili do semifinále Davisovho pohára družstiev mužov.

MOSKVA. Vo štvrťfinále edície 2010 v Moskve napriek absencii úradujúceho šampióna z newyorských US Open Juana Martina Del Potra, ktorý sa zotavuje po operácii zápästia, zvíťazili nad Rusmi 3:2. Išlo o reprízu finále 2006. V nedeľňajšej záverečnej dvojhre si niekdajší 3. muž svetového rebríčka David Nalbandian poradil s domácim Michailom Južným za 146 minút 7:6 (5), 6:4, 6:3. Práve hrdina šanghajského "výberového" Masters Cupu 2005 Nalbandian získal pre Juhoameričanov rozhodujúci bod na 3:2 aj v marcovom osemfinále vo Švédsku.

Zverenci kapitána Modesta "Tita" Vázqueza nebudú mať výhodu domáceho prostredí ani medzi najlepšími štyrmi 17. - 19. septembra. Predstavia sa vo Francúzsku, ktoré na "harde" pod strechou v Clermont-Ferrande prekonalo hrdinov z ostatných dvoch sezón "šalátovej misy" Španielov bez lídra renkingu ATP Rafaela Nadala. Druhú semifinálovú dvojicu vytvorili Srbsko zásluhou triumfu na halovom rýchlom podklade v Splite nad Chorvátskom a Česko prostredníctvom úspechu na antuke v čilskom Coquimbe. Bude sa hrať v Srbsku.

Francúzi, ktorí sa v Davis Cupe radovali už 9-krát (naposledy v roku 2001), vedú v historickej bilancii nad Argentínčanmi 4:0. Pravda, tieto tenisové veľmoci sa nestretli už od sezóny 1982, keď "Les Bleus" zvíťazili na antuke v Buenos Aires 3:2. V akcii vtedy boli aj legendy Guillermo Vilas, resp. Yannick Noah. Argentínčania sú trojnásobnými finalistami tejto súťaže pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF), predvlani neuspeli doma proti Španielom.

O to, že rovnako ako v spomenutom finále ročníka 2006 rozhodne v Moskve o víťazovi až záverečná štvrtá dvojhra za stavu 2:2, sa na úvod nedeľňajšieho programu na tvrdom povrchu Acrylic na Olympijskom štadióne postaral Nikolaj Davydenko. Úradujúci majster sveta ATP a teraz rekonvalescent po zlomenine ľavého zápästia si poradil s Eduardom Schwankom 4:6, 6:3, 6:1, 6:4. Kapitánovi Šamiľovi Tarpiščevovi a celej "zbornej" však potom nezabral hrdina parížskeho daviscupového finále 2002 Michail Južnyj, hoci pred vlastnými fanúšikmi v DP v singli predtým neťahal za kratší koniec od marca 2005.

Juhoameričania sa zásluhou úspechu v sobotňajšej štvorhre ujali vedenia 2:1. Schwank a Horacio Zeballos zvíťazili nad domácim párom Davydenko, Igor Kunicyn 7:6 (7), 6:4, 6:7 (3), 6:1. V piatok najprv Davydenko nestačil na ďalšieho renomovaného navrátilca po zdravotných problémoch Nalbandiana, potom za Rusov vyrovnal Južnyj proti Leonardovi Mayerovi, ktorého v nedeľu nahradil Schwank.

Pred štyrmi rokmi v moskovskom finále v rozhodujúcom piatom zápase "ruský tenisový cár" Marat Safin zdolal Josého Acasusa. Argentínčania sa medzičasom revanšovali v predvlaňajšom semifinále na antuke v Buenos Aires a upravili tým historické skóre na 2:3 (z toho 2:2 po rozpade Sovietskeho zväzu). Teraz teda vyrovnali na 3:3.

RUSKO - ARGENTÍNA 2:3 - Argentína postúpila do semifinále

(Moskva, Olympijský štadión, tvrdý povrch Acrylic v hale)

Piatok:

Nikolaj Davydenko - David Nalbandian 4:6, 6:7 (5), 6:7 (6)

Michail Južnyj - Leonardo Mayer 6:3, 6:1, 6:4

Sobota:

Nikolaj Davydenko, Igor Kunicyn - Eduardo Schwank, Horacio Zeballos 6:7 (7), 4:6, 7:6 (3), 1:6

Nedeľa:

Nikolaj Davydenko - Eduardo Schwank 4:6, 6:3, 6:1, 6:4

Michail Južnyj - David Nalbandian 6:7 (5), 4:6, 3:6

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Argentína zvíťazila v Rusku