Andrej Meszároš sa stal treťou hviezdou zápasu

Vernon Fiddler z Nashvillu (vľavo) dáva gól do siete slovenského brankára Montrealu Canadiens Jaroslava Haláka.
Vernon Fiddler z Nashvillu (vľavo) dáva gól do siete slovenského brankára Montrealu Canadiens Jaroslava Haláka. (Autor: FOTO - TASR/AP)
SITA|16. jan 2009 o 11:54

V desiatich štvrtkových dueloch NHL dokázal bodovať jediný slovenský hráč. Obranca Tampy Bay Andrej Meszároš strelil v druhej tretine víťazný gól.

NEW YORK. V desiatich štvrtkových dueloch kanadsko-americkej hokejovej NHL dokázali bodovať dvaja slovenskí hráči. Obranca Tampy Bay Andrej Meszároš strelil počas presilovej hry v druhej tretine víťazný gól "bleskov" v domácom dueli proti Philadelphii (konečný výsledok 4:1) a napokon sa stal treťou hviezdou zápasu. Rodák z Považskej Bystrice, pre ktorého to bol druhý presný zásah v aktuálnej sezóne, si navyše pripísal aj dva plusové body.

Hossa a Handzuš bez bodu

V horúcej Kalifornii sa stretla trojica slovenských hokejistov, domáce Los Angeles sa muselo spoločne s Michalom Handzušom skloniť pred Detroitom, ktorého dres si obliekajú útočníci Marián Hossa a Tomáš Kopecký. "Červené krídla" vyhrali aj zásluhou jednej asistencie 26-ročného Ilavčana Kopeckého hladko 4:0. Slovenský center si navyše pripísal dva plusové body a v záverečnej tretine si musel odsedieť dvojminútový trest za podrazenie. V bránke úradujúceho držiteľa Stanleyho pohára opäť žiaril Ty Conklin, 32-ročný Američan si na svoje konto pripísal už svoj 5. tohtosezónny shutout. Celkovo ich má na svojom konte tento rodák z Phoenixu deväť.

Mužstvo z mesta automobilov získalo v posledných 10 stretnutiach vždy minimálne jeden bod. Do zostavy Detroitu sa opäť dostal nestarnúci americký obranca Chris Chelios. Onedlho štyridsaťsedemročný hokejista odohral iba svoj šiesty tohtosezónny duel a naposledy sa v drese Red Wings predstavil 6. januára, keď sa mu podarilo prekonať rekord Scotta Stevensa v počte zápasov odohraných v základnej časti profiligy. "Cheli odviedol kus dobre práce. Nebude hrať v každom zápase, má však v mužstve svoju úlohu," uviedol tréner Detroitu Mike Babcock.

Carey Price stále mimo hry

Jaroslav Halák priviedol Montreal k triumfu nad Nashvillom (3:2) dvadsiatimi troma úspešnými zákrokmi. Dvadsaťtriročný Bratislavčan nastúpil už na svoj 7. zápas v rade, "jednotka" v bránke najúspešnejšieho tímu v histórii profiligy Carey Price naďalej pauzuje pre zranenie. "Hrali sme dobre a podarilo sa nám vsietiť dostatok gólov," skonštatoval po dueli Halák. Hosťujúci "predátori" sa museli zaobísť bez dvoch najväčších hviezd klubu, Shea Weber a kapitán tímu Jason Arnott nútene pauzujú pre zranenia. Weber si poranil nohu v utorňajšom stretnutí s Torontom (2:0), keď blokoval strelu hráča Toronta, Arnott nenastúpil už v treťom stretnutí, dôvodom je zranenie v hornej časti tela.

Nedarilo sa ďalšiemu slovenskému gólmanovi, Peter Budaj v bránke Colorada pustil za svoj chrbát štyri z 25 striel St. Louis, ktoré napokon zdolalo Avalanche 5:2 (posledný gól zaznamenal Backes do prázdnej bránky). Dvadsaťšesťročný Banskobystričan dostal od trénera Tonyho Granata dôveru naposledy 4. januára v stretnutí s Minnesotou (0:2). "Môžem povedať, že Legace spravil niekoľko veľkých zákrokov a ponúkol svojmu mužstvu možnosť, ktorú jeho spoluhráči využili," povedal po stretnutí kouč "lavíny" Granato.

Boston valcuje i na ľade súperov

Už siedme stretnutie v rade dokázal na ľade súperov naplno bodovať Boston, ktorý si vo štvrtok poradil s "ostrovanmi" z New Yorku najtesnejším rozdielom 2:1. Prvou hviezdou zápasu sa stal brankár "medveďov" Tim Thomas, ktorý zneškodnil 40 striel súpera a výraznou mierou prispel k 4. výhre svojho tímu v rade. Tridsaťštyriročný americký gólman bol aj blízko k svojmu 4. shutoutu v sezóne, radosť mu však nakoniec zmaril svojím gólom v poslednej minúte stretnutia Bill Guerin.

"Timmy bol naším najlepším hráčom. Pre súpera predstavoval nepriestrelnú pevnosť," pochválil svojho zverenca tréner momentálne bodovo najlepšieho mužstva celej súťaže Claude Julien. Jediný presný zásah domácich hokejistov padol po kurióznej situácii, keď sa puk odrazil od korčule centra Bostonu Davida Krejčího. "Videl som puk odraziť sa od jeho korčule. Potom som ho však stratil z výhľadu a neskôr som už len spozoroval zdvihnuté ruky domácich," komentoval situáciu pred gólom rodák z mesta Flint v štáte Michigan Thomas a dodal: "Je minimálne šesť dôvodov, prečo je tento tím odlišný od predchádzajúceho mužstva Bruins. Jedným z najdôležitejších je to, že všetci hráči stoja na rovnakej strane ako naši tréneri." Slovenský kapitán hosťujúceho tímu Zdeno Chára v stretnutí vyslal tri neúspešné strely na Danisa v bránke Islanders.

Luongovi návrat nevyšiel

Neúspešný návrat po zranení absolvoval v stretnutí proti Phoenixu kapitán Vancouveru Roberto Luongo, jeho tím totiž prehral 1:4. "Je to jeden z najlepších brankárov na svete, ak nie najlepší. Keď ste však tak dlho mimo, nie je ľahké vrátiť sa a podávať najlepšie výkony. Naším predzápasovým plánom teda bolo posielať puky smerom na ich bránku," uviedol po stretnutí krídelník "kojotov" Joakim Lindström, ktorému sa podarilo prekonať kanadského gólmana dvakrát a stal sa prvou hviezdou duelu.

Vancouver prehral už šieste stretnutie na vlastnom štadióne v rade a vyrovnal v tomto smere negatívny historický rekord klubu. Dvadsaťdeväťročný Kanaďan Luongo, ktorý pauzoval pre zranenie slabín posledných 8 týždňov, zlikvidoval 27 striel súpera. "Bol to pre mňa ťažký štart. V úvode stretnutia som sa necítil až tak dobre, počas druhej tretiny sa však dostavila pohoda a bolo to lepšie," zhodnotil svoj prvý súťažný duel po 24 vynechaných stretnutiach rodák z Montrealu.

V stretnutí dvoch divíznych lídrov Západnej konferencie ukončilo Calgary 11-mesačnú nadvládu San Jose na domácom ľade v základnej časti NHL. Kanadské mužstvo zvíťazilo 3:2 a uštedrilo "žralokom" prvú "bezbodovú" prehru na štadióne HP Pavilion po 31 stretnutiach. San Jose, ktoré malo za toto obdobie domácu bilanciu 28 víťazstiev a 3 prehry po predĺžení alebo samostatných nájazdoch, prehralo po riadnom hracom čase pred zrakmi vlastných divákov naposledy 14. februára v zápase s Edmontonom. "Naša víťazná šnúra nie je niečo, nad čím by sme boli rozmýšľali. Chceli sme však Calgary oplatiť poslednú prehru. Naším zámerom bolo napraviť si chuť, a preto nás táto prehra mrzí o to viac," poznamenal obranca kalifornského tímu Marc-Edouard Vlasic.

Blake trikrát skóroval

Troma gólmi sa v Caroline prezentoval krídelník Toronta Jason Blake a výraznou mierou prispel k víťazstvu kanadského tímu v pomere 6:4. Tridsaťpäťročný Američan pridal navyše ešte dve gólové prihrávky a stal sa prvou hviezdou duelu. "Javorové listy" vyhrávali už o 4 góly, domácim "hurikánom" sa však podarilo za 10 min v priebehu konca druhej a začiatku záverečnej časti hry vyrovnať a zdramatizovať celé stretnutie. Toronto víťazstvom ukončilo nelichotivú 4-zápasovú bilanciu bez víťazstva.

"Nesklonili sme pred nimi hlavu. Vyrovnaný stav 4:4 neznamená, že prehráte zápas. Bol to z našej strany dobrý postoj a pomôže nám to poučiť sa do budúcnosti," skonštatoval po stretnutí český obranca Maple Leafs Tomáš Kaberle. Proti svojim bývalým zverencom sa prvýkrát na lavičke Caroliny predstavil kouč Paul Maurice. Ten počas dvoch sezón strávených v kanadskom Ontariu vybojoval dovedna 76 víťazstiev. "Bol som rád, že sa nám podarilo vyrovnať. Nemohol som byť však nadšený z toho, že sme prehrávali už 0:4," poznamenal Maurice.

Výsledky NHL - štvrtok

NY Islanders - Boston 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)

Góly: 60. Guerin (Campoli, Comrie) - 24. Savard (Kobasew, M. Stuart), 47. St. Pierre (Sobotka, S. Thornton). Vylúčení: 3:3 na 2 min, navyše: Jackman - S. Thornton obaja na 5 min za bitku, presilovky a oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 41:27, brankári: Danis - T. Thomas. Diváci: 15 548.

Carolina - Toronto 4:6 (0:1, 1:3, 3:2)

Góly: 39. Cullen (Babčuk, S. Walker), 42. T. Ruutu (E. Staal, Seidenberg), 45. E. Staal (Corvo, R. Whitney), 49. S. Walker (R. Whitney, Cullen) - 13. I. White (J. Blake), 22. J. Blake (Tlustý, Kaberle), 31. Hagman (Antropov), 36. J. Blake (Moore, Tlustý), 55. Kaberle (Kubina, J. Blake), 60. J. Blake (Tlustý). Vylúčení: 3:4, presilovky: 1:2, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 32:24, brankári: C. Ward - Toskala. Diváci: 18 037.

Montreal - Nashville 3:2 (1:0, 1:1, 1:1)

Góly: 20. Latendresse (Gorges, Lapierre), 29. A. Kosticyn (Markov, Lang), 42. Markov (Komisarek, Lang) - 27. Dumont (Klein), 47. Fiddler (Koistinen, Tootoo). Vylúčení: 2:3 na 2 min, navyše: Begin - Tootoo obaja na 5 min za bitku, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 20:25, brankári: HALÁK - Rinne. Diváci: 21 273.

Tampa Bay - Philadelphia 4:1 (0:0, 3:1, 1:0)

Góly: 35. St. Louis (Stamkos, Recchi), 36. MESZÁROŠ (R. Malone, Recchi), 37. Craig (Pettinger, Hall), 53. Lecavalier - 26. Lupul (Carter, Carle). Vylúčení: 4:5 na 2 min, navyše: Kočí - Cote obaja na 10 min za nešportové správanie, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 44:32, brankári: M. Smith - Biron. Diváci: 15 604.

Minnesota - Edmonton 5:1 (2:1, 0:0, 3:0)

Góly: 7. Kolanos (Miettinen), 19. Clutterbuck (Sheppard, Bouchard), 49. Bouchard, 56. Burns (M. Koivu, Veilleux), 60. Belanger (Brunette, Bouchard) - 12. Reddox (Penner, Grebeškov). Vylúčení: 5:8 na 2 min, navyše: Sheppard, Weller - Šmíd, Souray všetci na 5 min za bitku, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 24:21, brankári: Bäckström - Roloson. Diváci: 18 568.

St. Louis - Colorado 5:2 (1:0, 1:0, 3:2)

Góly: 5. Berglund (Perron, Oshie), 30. Janssen (Whitfield, Hinote), 41. Boyes (Colaiacovo, Perron), 55. Oshie (Winchester), 58. Backes (Oshie) - 43. McLeod (Arnason), 49. Hejduk (R. Smyth, Wolski). Vylúčení: 4:3 na 2 min, navyše: Winchester, Strachan - McLeod, Stewart všetci na 5 min za bitku, presilovky: 2:0, oslabenia: 1:0. Strely na bránku: 26:26, brankári: Legace - BUDAJ. Diváci: 17 545.

Dallas - Buffalo 4:5 sn (2:0, 1:1, 1:3 - 0:0, 0:1)

Góly: 11. Niskanen (Lehtinen, Ott), 15. Ott (Modano, Turco), 23. Daley, 44. B. Richards (Grossman, Lundqvist) - 34. Gaustad (Rivet, D. Stafford), 44. Hecht (D. Roy, Pominville), 50. Gaustad (D. Stafford, Kotalík), 51. C. MacArthur (Špaček, Pominville), rozhodujúci samost. nájazd premenil Pominville. Vylúčení: 4:3 na 2 min, navyše: Sutherby - Gaustad obaja na 5 min za bitku, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 25:35, brankári: Turco - R. Miller. Diváci: 17 339.

Vancouver - Phoenix 1:4 (0:2, 0:2, 1:0)

Góly: 52. D. Sedin - 2. Lindström (Reinprecht, Doan), 14. Lindström (Yandle, Doan), 23. Yandle (Hanzal, Fedoruk), 29. Mueller (Turris). Vylúčení: 4:2 na 2 min, navyše: Davison - Carcillo obaja na 5 min za bitku, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 32:32, brankári: Luongo - Bryzgalov. Diváci: 18 630.

Los Angeles - Detroit 0:4 (0:2, 0:2, 0:0)

Góly: 8. Maltby (Draper), 17. Franzén (Zetterberg, Hudler), 30. M. Samuelsson (Hudler, Filppula), 34. Draper (KOPECKÝ, Maltby). Vylúčení: 8:5, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 23:31, brankári: Quick - Conklin. Diváci: 18 118.

San Jose - Calgary 2:3 (1:0, 1:2, 0:1)

Góly: 2. Clowe (Boyle, Pavelski), 27. J. Thornton (Setoguchi, Boyle) - 23. Conroy (Moss, Aucoin), 30. Langkow (Cammalleri, Iginla), 57. Phaneuf (Langkow, Bourque). Vylúčení: 6:6, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 35:31, brankári: Nabokov - Kiprusoff. Diváci: 17 496.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Andrej Meszároš sa stal treťou hviezdou zápasu