Chce víťaziť, vidno mu to v očiach. Na škole bol lepší ako hviezda profiligy

Americký quarterback Brett Cox.

Chce víťaziť, vidno mu to v očiach. Na škole bol lepší ako hviezda profiligy

Americký quarterback Brett Cox. (Autor: St. Nicolaus Monarchs/ facebook)
Americký quarterback Brett Cox.
Americký quarterback Brett Cox. (Autor: St. Nicolaus Monarchs/ facebook)
Miroslav Kováčik|16. jún 2023 o 14:00

Slovenské derby rozhodne o účastníkovi play-off.

BRATISLAVA. Na Slovensku boli mužstvom, ktoré nemalo rovnocenného súpera. Aj preto sa museli vydať zahraničnou cestou, no úspechy sa rýchlo dostavili. 

V českej lige sedemkrát postúpili do semifinále play-off a v roku 2006 si na 10. výročie založenia klubu zahrali vo finále proti favorizovaným Prague Lions. 

A hoci prehrali 21:38, bol to zápas, na ktorý v klube dodnes spomínajú. 

"Nikto s nami nepočítal, ani my sami sme nečakali, že sezóna bude pre nás taká dlhá a úspešná. Niektorí chlapci si dokonca museli presunúť dovolenky," povedal vtedy médiám tréner Ľudovít Gálka.

Vlani sa po 11-ročnej prestávke hráči bratislavského tímu St. Nicolaus Monarchs do českej ligy vrátili a aj v druhej sezóne po sebe útočia na postup medzi elitné kvarteto, ktoré zabojuje o Czech Bowl.

V ceste im stojí tím, ktorý v spomenutom roku 2006 nebol na mape amerického futbalu na Slovensku. Bratislavčania nastúpia v nedeľu pod Zoborom proti domácim Nitra Knights, pričom pôjde o priamy súboj o postup. 

V článku sa dozviete:

  • Aký zásadný problém riešili Monarchs?
  • Ako prezident klubu opísal nového quarterbacka?
  • Prečo bol jeho debut nevydarený?
  • O čom by sa dal natočiť film?
  • V porovnaní s kým bol Cox v škole lepší?
  • Kto je pred kľúčovým zápasom favorit?
  • Padne pod Zoborom divácky rekord?

Sezónu ovplyvnila zlomenina

Monarchs vstupovali do sezóny bez zahraničného hráča a s výraznými zmenami. Petra Meluša na poste hlavného trénera vymenil Marián Husár, zmenil sa herný plán, tréningová príprava a dokonca aj playbook. 

Mužstvo sa pomalšie rozbiehalo a navyše vo štvrtom zápase prišla tvrdá rana v podobe zranenia quarterbacka Petra Bánika na ihrisku Znojma. Ten si zlomil kľúčnu kosť a sezóna sa pre neho skončila.

V tíme tak narýchlo museli riešiť problém – zohnať quarterbacka. Vedenie klubu hovorilo s viacerými adeptmi a napokon podpísalo Američana Bretta Coxa.

Brett Cox, quarterback tímu St. Nicolaus Monarchs.
Brett Cox, quarterback tímu St. Nicolaus Monarchs. (Autor: St. Nicolaus Monarchs/ facebook)

"Našli sme spoločnú reč, čo sa týka koncepcie hry. Videli sme ho aj na videách. Vedeli sme, že vie veľmi dobre behať a tiež má neskutočný kánon v ruke," opísal novú posilu prezident bratislavského klubu Peter Kočí.

Debut Američana nebol úspešný, no vzhľadom na skutočnosti očakávaný. 

Na pôde Ostravy Steelers nezabránil prehre 0:35. Prezident klubu však s odstupom času tvrdí, že nominovať ho na tento zápas nebolo správne. 

"Letel z Texasu do Dubaja a z Dubaja do Viedne, kde sme ho boli zobrať. To bolo vo štvrtok večer a už v sobotu ráno si sadol do autobusu s chalanmi, ktorých ani nepoznal po mene. Mali za sebou jeden spoločný tréning.

Spal v autobuse v uličke na podlahe, mal jet lag, lenivé nohy a nerozhádané rameno. No a hneď v prvom alebo druhom útoku mu chlapci z Ostravy poriadne naložili. Nebolo teda úplne rozumné, aby hral," priznáva Kočí.

Dal by sa o tom natočiť film

Následne sa však spolupráca zlepšila a Monarchs si troma víťazstvami po sebe udržali šancu na postup do play-off. Mali však aj obrovské šťastie. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Chce víťaziť, vidno mu to v očiach. Na škole bol lepší ako hviezda profiligy